Le volcan de Chirouse

 Ooit, zo'n twintig jaar geleden hadden wij de wandelroute van gisteren al eens gelopen maar ik was vergeten dat er nog een spannend stuk in deze wandeling zat. We moesten namelijk een helling oversteken  die bezaaid lag met gesteente, oude lava ten gevolge van een uitbarsting van de vulkaan Chirouse.

Even wat uitleg die ik vond op internet over deze vulkaan.

De oude vulkaan Chirouse is ontstaan uit meer dan 300 miljoen jaar oud graniet en Triassic zandsteen. Het maakt deel uit van de 2e vulkanische golf in de Ardèche, tussen -8 en -6 miljoen jaar, zoals de rotsen van Gourdon en Ajoux (vlakbij Le Serret).  De tweede fase van de Stromboliaanse vulkaan zorgde ervoor dat de krater zich vulde met basaltische lavastromen. De lava, redelijk vloeibaar, is de lage hellingen afgestroomd en heeft een groot gebied bestreken. Tegenwoordig zijn de afmetingen van het puin getuige van de omvang van de stroom: de puinhelling strekt zich uit over 9 km lang tussen Pourchères en Bouchet de Pranles, zijn breedte bereikt soms een kilometer en zijn hoogte nabij Eyrebonne  stijgt tot honderd meter.

 Lopen over dit gesteente viel niet mee, het was een oefening in evenwicht houden. Maar we hadden al gauw door dat je grote passen moest nemen, gewoon doorstappen, dan had je geen tijd om te wiebelen.

 Ik liep voorop en de eerste meters wist ik niet meteen hoe ik mijn route moest zoeken maar toen ik beter over de helling keek zag ik het, langs het 'pad' wat we moesten nemen stonden steenmannetjes opgesteld.

 
 We liepen daar op ruim negenhonderd meter dus hadden een prachtig uitzicht op de omgeving.

 Fascinerend vond ik het om op een helling van een oude vulkaan te lopen en dan bedenkend dat de uitbarsting van die vulkaan zo lang geleden is geweest dat ik me die tijdspanne niet eens kan voorstellen.


Toen we onze route vervolgden keken we even om, daar boven op die helling hadden we een paar kilometer gelopen, spannend.

Reacties

Annelies zei…
Tjonge Marthy, dat is een flinke partij stenen! Gewoon blik op oneindig en lopen maar. Je benen/knieën hebben het goed overleefd? Onvoorstelbaar inderdaad dat daar 'tig' jaar geleden een vulkaanuitbarsting heeft plaats gevonden. Leuk om te lezen!
In de weer zei…
Echt geweldig leuk om te lezen dit verslag, prachtige beelden en je trainingsrondjes in jullie dorp en jou volhouden werpen zijn vruchten af. Fijn Marthy.
Marthy zei…
Geen centje spierpijn daarna. En het was een wandeling van viereneenhalf uur met ruim 600 m stijging.
Marthy zei…
Door nog steeds iedere ochtend naar beneden naar de rivier te lopen en terug omhoog in tempo zijn mijn benen en zeker mijn bovenbenen sterker dan ooit, Toos. Dus die ezel heeft ook nog iets goeds opgeleverd.
Ineke zei…
Wat een prachtige maar zeker geen gemakkelijke wandeling. Er zijn er velen die dit jullie niet na doen. Chapaeau!
Mooi om daar te lopen zo bewust van dat natuurgeweld van ooit.
Emie zei…
Ik maak een diepe buiging voor jullie. En voor de natuur.
Knap hoor! Hier in de buurt is ook een hele mooie wandeling maar ik haat het laatste stuk (loop liever dezelfde weg terug) vanwege een stuk met zulke stenen. Ben te bang dat alles gaat schuiven
Ageeth Mooij zei…
Fijn , die behulpzame mannetjes!
Leuk, de steenmannetjes in actie. En jullie ook, knap gedaan, en zo fijn dat jij het ook weer kunt.
Sjoerd zei…
Heel mooi, maar ik vrees dat ik had om moeten keren met mijn brakke knie.
Marthy zei…
Dit zijn geen schistes Inge, want die gaan zeker schuiven, maar rechthoekige stukken en dat lag behoorlijk vast.
Marthy zei…
Die waren ook echt nodig, Ageeth.
Dat ziet er een erg leuke wandeling uit. Moet ik ook eens doen wanneer we nog eens in de buurt zijn. Die mannetjes en dat prachtige lavaveld zien er fantastisch uit.
Ben de laatste tijd ook aan het wandelen geslagen, maar hoogtemeters zijn er hier niet in onze buurt, en bijtende ezels ook niet 😉. Bedankt voor de leerrijke en leuke verslaggeving!
Wat een ongemakkelijke wandeling, maar wat ziet het er mooi uit, zeker de moeite waard.
Wat indrukwekkend zeg!
Coby zei…
Wat leuk toch al je verhalen, ik geniet ervan. Hoe gaat het met je zoete aardappelen ik heb een grote plant.