Doorgaan naar hoofdcontent

Larousse

Ik zou jullie nog even vertellen wat de inhoud was van de zware tas waar Mart mee liep te sjouwen afgelopen donderdag op Col de Sarasset. Het waren twee oude encyclopedieën, de Larousse Agricole en de Larousse Gastronomique.  

Éditions Larousse is een Franse uitgeverij die gespecialiseerd is in naslagwerken zoals woordenboeken. Éditions Larousse is opgericht door Pierre Larousse. Een van de bekendste uitgaven is "Le Petit Larousse".

Éditions Larousse heeft altijd haar activiteiten gericht op taal en de Franse taal in het bijzonder. Zo publiceerde het huis tijdschriften als "Vie et langage", alsmede tijdschriften als "Langue française" en "Langages". Ze heeft ook boeken gepubliceerd over taalkunde zoals de legendarische collectie "Langue et Langage".

Veel uitgaven van Larousse zijn vertaald, onder andere in het Nederlands.

(Bron: Wikipedia)

De Larousse Agricole is van 1952 en telt maar liefst 1152 bladzijden vol met informatie, foto's, tekeningen en landkaarten van Frankrijk.

De informatie zal hier en daar wel verouderd zijn maar ik heb al gezien dat ik er toch heel veel in kan opzoeken en daarbij vind ik zo'n boek gewoon een prachtig bezit.

De Larousse gastronomique is een encyclopedie en tevens kookboek over gastronomie. Het grootste deel van het boek gaat over de Franse keuken en bevat recepten voor Franse gerechten en kooktechnieken. Ook worden veel niet-Franse gerechten en ingrediënten genoemd.

De eerste editie (1938) werd bewerkt door Prosper Montagné, met voorwoorden door Georges Auguste Escoffier en Phileas Gilbert. (Bron: Wikipedia)

En laat mijn boek nu die eerste uitgave van 1938 zijn, heel bijzonder. De kaft is jammer genoeg behoorlijk versleten maar de binnenkant met zijn ruim 1000 pagina's is nog in perfecte staat.


 
Dit boek gaat naar onze oudste zoon. Hij weet veel over koken en wijnen, spreekt goed Frans  en zal net zoals ik zo'n boek weten te waarderen.

Er is o.a. ook een Larousse wijnencyclopedie.

 Deze twee bijzondere uitgaven kocht ik voor één euro per stuk. Ik wil nog weleens afdingen maar dat vond ik in dit geval niet nodig.

Reacties

Wauw, bijzonder Marthy.
En in deze tijd van het internet koop je zulke pareltjes dus voor €1,00 per stuk, heel gek eigenlijk.
De boeken komen goed terecht bij jullie. Leuke aankoop!
miekequilt zei…
Wat een prachtige boeken. Echt een heel goede koop. En dan mag je inderdaad niet afdingen.
KnutzEls zei…
Dat was veel sjouwen voor weinig geld. Leo heeft wel eens een dag Parijs rond gelopen met de gewone "petite Larousse", aanmerkelijk duurder :-). Soms zoek ik er nog wel eens wat in op. Die gastromique is heel bijzonder, dat wordt een erfstuk voor Tussen kunst en kitsch.
Annelies zei…
Oh, altijd mooi die boeken! Heb vorig jaar een Larousse Médical gekregen van vrienden waar we mee op de Brocante liepen in La Voulte. Ze hadden mij watertandend bij dat boek zien staan en hebben het toen stiekem voor me gekocht.
Emie zei…
Wat een geweldige aanschaf. Juweeltjes!
Marthy zei…
Lieve vrienden!
Marthy zei…
Een Petite Larousse heb ik hier ook al jaren staan maar het is geen boek om mee rond te sjouwen, Els;-)
Sjoerd zei…
Daar is afdingen not done...
Bertiebo zei…
Alleen al om die foto's
Lut en Luc zei…
Prachtige aanwinsten Marthy
Griemmank zei…
Superaanschaf. Ik moest erg lachen om je laatste opmerking. Ditmaal heb je de Hollandse zuinigheid maar even laten zitten dus :-)
Ageeth Mooij zei…
Geweldige vondsten!