Dolce far niente

 Terwijl ik tijdens mijn ochtendwandelingetje alweer aan het stijgen ben op het weggetje naar ons dorp komt Mart op zijn racefiets naar beneden rijden om een paar uurtjes te gaan fietsen. Dat doet hij nu al meer dan veertig jaar op zondagmorgen en hij is geen man die snel van zijn gewoontes afwijkt.

Ik eet, al lezend want ik zit in een mooi boek, een boterhammetje in de tuin en ga me daarna douchen. Buurvrouw Jacqueline is gisteren nadat kinderen en kleinkinderen vertrokken zijn uit haar huis nog voor een week neergestreken in Le Serret en ik ga even bij haar buurten. We drinken een kopje koffie op haar grote terras en praten elkaar bij over kinderen, kleinkinderen en de bewoners van ons dorp.

Mart komt terug van zijn fietstocht en na de lunch houdt hij een kleine siësta. Ik lees verder in mijn boek, werp af en toe een blik op mijn plantenborder waar allerlei insecten het ontzettend druk hebben en denk dan aan het Italiaanse gezegde 'Dolce far niente', het zalige nietsdoen.

Klinkt goed hè? Het is iets waar Nederlanders niet bijster goed in zijn. Wij hebben het gevoel dat we constant nuttig en efficiënt moeten zijn. Dat we het moeten verdienen om te relaxen. Nee, dan de Italianen en natuurlijk de Fransen. Die verstaan de kunst van het genieten als de beste. Ik hou me er vandaag ook maar aan, aan dat zalige nietsdoen!

Reacties

Bertiebo zei…
Ja daar ben ook niet goed in. Helemaal niet!
Maar vandaag doe je dat goed, prima!
Onliemie zei…
Zo is dat! Die van het noorden hebben het moeilijk met niets doen. Maar het kan zalig zijn, dus geniet jij er maar fijn van. Lief van je dat je even langs kwam op mijn blog. Ben lang "wifi-arm" geweest deze vakantie, lezen ging nog wel maar reageren lukte niet. Ik was dus niet helemaal weg en vanaf volgende week ga ik proberen van er ook weer regelmatig te zijn. Onze "zo lange zomervakantie" loopt jammer genoeg alweer op zijn einde. De tijd vliegt. Lieve groetjes.
Marthy zei…
Wat heerlijk die lange vakantie. Fijn weer van je te horen.
Sjoerd zei…
Haha, ik wil ook iedere dag iets nuttigs doen...Dat zit gewoon in de Nederlander denk ik.
Toevallig hielden wij ook een niets-doen-zondag. Het was er ook echt weer voor, met 30 graden....
Marthy zei…
Die temperatuur hebben we hier ook wel gehaald, Jeanette.
Annelies zei…
Mooi beeldend beschreven, je stukje over dat zalige niets doen, Marthy. Ik zie het plaatje helemaal voor me! Lieve groet van hier.
Marc Dufraing zei…
Ik hou het 'dolce far niente" voorbehouden voor de zondag - 'want de zevende dag rustte hij' ... Andere dagen toch ook graag wat activiteit want 'ledigheid is het oorkussen des duivels' T is niet dat ik zo gelovig ben maar het klinkt wel goed .
miekequilt zei…
Ik kan goed luieren hoor. En een dagje niets doen lukt me ook. Maar dan is de luiheid weer over, helaas.
Ik neem soms een snipperdag waarop ik weinig tot niets doe behalve lekker luieren, wat lezen, rondlopen in de tuin.
Vera zei…
Wij zitten, na de Nièvre, Var, nu in de Perigord en overal houden ze siësta.
Lut en Luc zei…
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Lut en Luc zei…
Dag Marthy, niet alleen Nederlanders hebben het gevoel altijd productief te moeten zijn, wij Vlamingen hebben dit ook. Hier in Frankrijk hebben wij terug leren genieten en relaxen. Elke dag nemen wij even de tijd om een frisse duik te nemen in het zwembad en achteraf weg te dromen in een goed boek, zonder ons schuldig te voelen. Zondagnamiddag is hier steevast handwerknamiddag.
Marthy zei…
In die Zuid Franse temperaturen is een siësta houden heel normaal en ik denk heel goed voor een mens.
Marthy zei…
Klinkt heel verstandig, Inge.
Marthy zei…
Gelukkig kan ik het ook, Mieke.
Marthy zei…
Wij zien de zondag als 'vrije' dag, Marc. Er wordt soms gefietst door Mart of gewandeld door ons tweeën en ook vaak helemaal niets wat ook lekker is.