Doorgaan naar hoofdcontent

Keizersmantel

Dit is de Purperstreepparelmoervlinder, tenminste, dat denk ik. Mocht ik het mis hebben dan hoor ik het wel. Het valt niet mee om de juiste te determineren tussen veel gelijkende soortgenoten. Het is in ieder geval een parelmoervlinder. 

Gelukkig heb ik lezers die wat meer verstand van vlinders hebben en die wisten zeker dat het een Keizersmantel is, ook een parelmoervlinder. En ze hebben gelijk, ik heb het even nagekeken, hihi. 

De keizersmantel was sinds 1980 uit Nederland verdwenen. Af en toe werd hij nog als 'zwerver' waargenomen: de dichtstbijzijnde stabiele populaties bevonden zich tot dit moment in de Ardennen en de Eifel. 

Sinds 2005 werd de keizersmantel steeds vaker gezien, onder meer in de duinen, de Achterhoek en Zuid-Limburg. Hij werd enkele jaren achtereen op dezelfde plaatsen gezien, wat wees op voortplanting. In 2015 werd het officieel (10 jaar op rij voortplanting vastgestel) en mochten we de keizersmantel weer bij de standvlinders van Nederland rekenen.

De parelmoervlinders zijn te herkennen aan de oranje bovenkant van de vleugels met daarop een patroon van zwarte vlekken. Op de onderkant van de achtervleugel liggen bij de meeste soorten opvallende parelmoerachtige vlekken.

Parelmoervlinders komen vooral voor op bloemrijke graslanden en langs bosranden, maar ook op heiden en venen kunnen ze worden aangetroffen. Ze hebben een voorkeur voor zonnige plekjes. Omdat ze veel nectar nodig hebben, bezoeken ze graag bloemen; soms zitten ze met tientallen tegelijk op distels. (bron: De Vlinderstichting)

Zeldzaam of niet, bij mij is deze vlinder de meest voorkomende soort in de tuin op dit ogenblik.


Reacties

Bertiebo zei…
Mooie vlinder
En een prachtig woord voor galgje
miekequilt zei…
Wat een mooie vlinder en wat staat ie prachtig op de foto.
Sjoerd zei…
Ik zal eens gaan zoeken hier in het Geleenbeekdal, zo'n mooie opvallende vlinder moet je toch kunnen vinden.
Ageeth Mooij zei…
Wat een schoonheid en de combinatie met paars/lila is een van mijn favorieten!
Ger zei…
Sommige bloeiende planten zijn een luilekkerland voor vlinders en daardoor krijg je als fotograaf de kans om de meestal fladderende vlinders goed op foto te zetten,hoe geweldig is dat......
Maar wanneer je door bewegingsbeperking veel thuis zit heb je ook alle tijd van de wereld om op zoek te gaan op het internet naar vlindersoorten en hun kenmerken.
Dit prachtexemplaar zou ook de Keizermantel (Argynnis paphia) kunnen zijn?
Zwarte streepjes en stippen op de bovenvleugels verraden in elk geval dat hij tot de familie van de parelmoervlinders behoort.

Lieve groet,
Ger
Griemmank zei…
Ik denk dat Ger gelijk heeft en dat het inderdaad een keizermantel is. Maakt niet uit, hoor, het is gewoon een prachtige vlinder.
Emie zei…
Hoe hij ook heet, mooi is ie zeker!
Heel mooi vastgelegd!!
MarijkeO zei…
Het is echt een Keizermantel, geen twijfel. Veel groter dan de Purperstreepparelmoervlinder en vooral aan de onderkant kun je Purperstepen herkennen. De zwarte geurstrepen op de bovenvleugel zijn kenmerkend voor Keizermantels (overigens ook een parelmoervlinder hoor). Prachtige foto's!
KnutzEls zei…
Hij/zij is prachtig! Zo veel moois dicht bij huis, dat is boffen.
Marthy zei…
Ja over die streepjes was ik in twijfel, het is een keizersmantel, ook een parelmoervlinder. Bedsnt, ook Ger hierboven. Ik ga het wijzigen.
Marthy zei…
Fijn, ik wist zeker dat er onder mijn lezers mensen zouden zijn die me zouden helpen.
Marthy zei…
Mag ik iedere dag van genieten, Els.
Vooral dat vooraanzicht is leuk met die leuke oogjes
Prachtig toch ook, dat wij nu kunnen genieten van zo'n zeldzame vlinder!!
Ik heb ‘m laatst gezien in de buurt van Berchtesgaden, in het National Park aldaar, en ook op de foto gezet. “Dankzij” mijn blog pauze nog niet over geblogd, maar ik weet nu tenminste hoe deze schoonheid heet :-)
Marthy zei…
Ik ben benieuwd of het dezelfde is, Inge want van deze soort zijn er zoveel die op elkaar lijken.