Doorgaan naar hoofdcontent

De slimme meter

Wat in Nederland de ‘slimme meter’ wordt genoemd, heet in Frankrijk ‘Linky’. En dat apparaat is verleden week in onze meterkast gemonteerd. Ging snel hoor, in een kwartiertje was het gefikst. Half juni kregen we van Enedis, de Franse netbeheerder een brief in de bus met de mededeling dat deze nieuwe meter binnenkort geïnstalleerd zou worden. Het duurde even maar toen liep er verleden week een monteur rond in het dorp met een enorme rugzak die de Linky's kwam installeren. 

Ik las op internet dat er nogal wat te doen is geweest over deze apparaten. Tegenstanders van de ‘slimme meter’ gaan zelfs naar de rechtbank. De ‘anti-Linky’ beweging wil bereiken dat wordt gestopt met de installatie van deze meters of zelfs worden verwijderd in naam van het ‘voorzorgsprincipe’ en de ‘eerbiediging van de privacy’. Oftewel eventuele gezondheidsrisico’s en het respect voor het privéleven. 

Voorlopig maken wij ons maar niet zo druk, de meter mag niet geweigerd worden, in de wet opgenomen, dus veel zullen deze twee Nederlanders in Frankrijk er niet aan kunnen doen als ze dat zouden willen.

Wilde ik de oude meter houden? Nou, nee hoor, neem maar mee, ik heb er geen emotionele band mee. Wel maakte ik er nog snel even een fotootje van, voor het archief.

Reacties

Emie zei…
Dat ook in kleine en afgelegen dorpen zoiets netjes geïnstalleerd wordt, is toch een teken van een goede organisatie.
miekequilt zei…
Die oude had leuk ergens in de tuin gepast. Curiosa!
Nee, met zulke dingen heb ik ook geen band
Sjoerd zei…
Dat werkt dan beter dan de vervangingen bij ons. Het is dat ik er echt ene nodig had voor de plaatsing van de zonnepanelen, anders had hier nog de oude gezeten.
Onliemie zei…
Flink dat die man in jullie dorp is geraakt. Alhoewel met rugzak? Auto ergens beneden laten staan? Toen we bij jullie in de buurt waren, heb ik eens op de kaart gekeken. Enkel een bangelijk weggetje naar jullie dorp, dus die trip heb ik dan maar niet voorgesteld aan de echtgenoot. Bange haas dat ik ben. ;-)
Bertiebo zei…
ik heb weer eens wat gemist geloof ik
Ger zei…
Ja,sinds de tijd dat we te maken hebben met "de slimme meter" is er al veel energie gestopt in de voor en tegens en de voor en nadelen van dat ding.
Laat ik nou het meeste vertrouwen hebben in de woorden(een slimme meter laten installeren is te vaak een domme actie) die uit de mond kwamen van monteur bij wie we een servicecontract hebben voor cv ketel.
Tevens is deze onze buur met inmiddels al weer vele jaren zijn eigen installatie bedrijf en oud collega van mijn man.
Die brief met datum voor het plaatsen van slimme meter lag ook hier eens op de kast,een belletje naar het energiebedrijf dat we die meter niet wilden was genoeg,
verder geen vragen of discussie en volgens mij was diegene aan tf wel zo slim om het te snappen,niemand meer gezien met meter.Dit speelde al enkele jaren geleden.
En de verhaaltjes die rondzoemen over het moet etc. het zal mij aan mn derrièrre oxideren,ze maken mij niet bang,de energiebedrijven die het maar al te vaak in hun eigen voordeel slim voorhebben.

Fijne dag,
Ger
Griemmank zei…
Onze oude meter was opeens stuk en wij meldden dat bij Liander, de netbeheerder hier. Er kwam fluks een meneer een nieuwe en meteen dus slimme meter installeren. Ik bemoei me er niet mee, maar echtgenoot zegt dat het ding wel fijn en ook zeer duidelijk werkt. Ik geloof niet dat het van overheidswege moest, hoor, maar het kwam hier zo toevallig uit.
Marthy zei…
Hoe bedoel je Kris, wij raken allemaal in ons dorp, bezoekers en bewoners. Je kunt tot in ons dorp rijden, er is zelfs een parkeerplaats. Omdat alle huizen terrasgewijs zijn gebouwd kan niet ieder huis met de auto bereikt worden, vandaar die rugzak van de monteur. Wat jammer dat je niet langs bent geweest.
Onliemie zei…
Op de Michelinkaart stond het weggetje naar le Serret aangeduid in rood-wit gestipt, duidend op gevaarlijk of zeer moeilijke weg. :-( Ik dacht : "daar wil ik nooit met ons bus op want dan besterf ik het". We waren echt heel dicht in de buurt want we hebben gewandeld op de mont Mézenc. Stom van me maar we komen vast nog wel eens in de buurt. Ooit. Volgend jaar. :-)
KnutzEls zei…
Wij hebben er ook een. Maar dat is lang niet zo'n nette kleine. En hij knippert. Maar verder... Nou ja, ik kijk er ook niet zo vaak op.