De hoorns van een koe

We passeerden tijden onze wandeling van afgelopen week een wei met koeien en onze vrienden wezen ons op een koe die helemaal vooraan stond en wiens hoorns verschillend in afmeting waren. Zij vertelden dat het heel vaak voorkwam en dat wij van nu af aan altijd op de hoorns van een koe zouden gaan letten. 

Grappig, het was ons nooit echt opgevallen en het zal natuurlijk niet altijd zo goed zichtbaar zijn als bij deze koe. De 'verminkte hoorn' zal waarschijnlijk ontstaan zijn tijdens een gevecht met andere koeien maar het zou evengoed een aangeboren afwijking kunnen zijn. 

Waarom zien we in Nederland eigenlijk zo weinig koeien met hoorns? Ik zocht het even na en las het volgende: 'Koeien hebben van nature hoorns. De moeilijkheid in het houden van koeien met hoorns zit hem in het voorkomen van, soms ernstige, verwondingen als gevolg van gevechten tussen de koeien. Dit zijn verwondingen als bloeduier en klingverwondingen. De gevechten komen voort uit onrust in de koppel, veelal gaat het om rangordegevechten. In een stalsysteem waarbij de koeien elkaar vaak tegenkomen en ze weinig uitwijkmogelijkheden hebben kunnen deze rangordegevechten verkeerd aflopen. Het onthoornen is dan ook massaal ingevoerd na de introductie van de ligboxenstal in de jaren ’70. Een extra reden om koeien te onthoornen is de veiligheid van de boer.' (Bron: Internet)

Ik las ook nog de de Bioboeren daarentegen de hoorns wel laten staan, ze vormen een wezenlijk onderdeel van de koe. Ja, daar zit wat in maar als boer op de hoorns van je koe genomen worden lijkt me ook geen pretje.

Reacties

Sjoerd zei…
Lijkt me heel vervelend als boer... En alweer wat geleerd vandaag.
miekequilt zei…
Wat een leuke tip.
Bernadette zei…
Ik dacht dat het van de soort koe afhing of ze hoorn hebben of niet. Nu weet ik ik dat ik mis was. Nooit te oud om te leren.
Bertiebo zei…
Sterker nog, nu ga ik er ook op letten, hihi
Marthy zei…
Ik hoor het wel, haha.
In Oostenrijk zie je alleen koeien met horens, vind het een dingetje om er langs te lopen of fietsen .....
Marleen zei…
Het zijn prachtige koeien om te zien.
Emie zei…
Wat doen we die dieren eigenlijk allemaal aan? Horens er af en van die vreselijke gele labels aan hun oren. Gelukkig zie ik dat niet bij jouw voorbeeld koe.
Marthy zei…
Ik ga eens kijken of ik hier die gele labels ook zie.