Kruisbessentaart als dessert

We waren door vrienden uitgenodigd voor een repas samen met wat andere bekenden uit de vallei. Een leuk gezelschap wat je niet dagelijks spreekt dus je hebt elkaar weer van alles te vertellen. Ik hoor dan bij zo'n gelegenheid allerlei nieuwtjes over de vallei en zijn bewoners maar ook over gebeurtenissen van vroeger, van ver voor onze tijd.

 Lilian en Maarten hadden hun best gedaan om ons allerlei lekkers voor te zetten en we moesten een paar uitstekende wijnen proeven die ze de dag te voren meegenomen hadden toen ze op bezoek waren op het wijndomein van een vriendin van Lilian.

Ik had voor het dessert gezorgd, een kruisbessentaart. Het recept heeft al eens op mijn blog gestaan maar ik heb het wat aangepast, de nieuwe versie vind je hieronder. Hij viel bijzonder in de smaak. Dat is nou het leuke van de Fransen, als ze iets lekker vinden laten ze het weten ook. Eerst gaan ze zitten raden naar de ingrediënten en dan komen de complimenten.

Kruisbessentaart met roomvulling 

Ingrediënten 

· 1 rol bladerdeeg 

·  wat havermout 

·  500 gram kruisbessen 

·  1 grote appel in kleine stukjes gesneden 

·  3 eieren 

·  250 ml slagroom 

·  150 gram suiker 

·  3 eetlepel bloem 

· 1 eetlepel vloeibare boter 

·  scheutje vanille extract 

·  kaneelpoeder 

·  poedersuiker

Bekleed een taartvorm met bladerdeeg. Met vork het deeg doorprikken. Leg een niet te dikke laag havermout op het bladerdeeg. Leg hierop de kruisbessen die je in tweeën gesneden hebt. Dat laatste was bij mij niet mogelijk. Omdat de kruisbessen uit de vriezer kwamen en ik ze heb laten ontdooien in een vergiet waren ze al zacht, er viel niet veel meer te snijden. Ik heb de kruisbessen gemengd met de appelstukjes en in de taartvorm gestort. Pakte heel goed uit want na het bakken hadden de bessen nog wat structuur maar waren voldoende zacht. De taart mag goed vol liggen. In een maatbeker maak je een mengsel van de eieren, room, suiker, 3 eetlepels bloem en 1 eetlepel vloeibare boter, een scheutje vanille extract en kaneelpoeder naar smaak.

Giet dit over de kruisbessen. Bakken op 200 graden, 25 à 30 minuten. Hou de kleur in de gaten, anders even wat alu folie erop. Met een prikker controleren of de vulling wat stevig wordt, anders nog wat langer in de oven. Laat de taart afkoelen en bestrooi met poedersuiker. Eet smakelijk. Oh ja, ik diende op met een dotje slagroom.

Reacties

miekequilt zei…
Tja, nou willen al jouw lezers ook een stukje proeven. Ik voorop. X
Emie zei…
Mieke heeft er trek in😉 Maar het klinkt allemaal knoert gezellig en lekker!
Gezellig zo, en de taart lijkt me lekkerrrrrr
Marthy zei…
Mieke, je had jouw reactie drie keer ingediend, ik heb er maar twee verwijderd. Vandaar de reactie van Emie hieronder. Maar ik heb jou wel door, haha, jij laat alvast merken hoe graag je zo'n stukje taart volgend jaar wil proeven als je op bezoek komt. Geeft niet hoor, ik ga het onthouden.
KnutzEls zei…
Het water loopt me in de mond.
Sjoerd zei…
kruisbessenvlaai noemen ze hier een kroeschelevlaai... het is maar dat je het weet. Ik zou ook wel een zo'n stukje taart willen proeven.
Jolande zei…
Ik zou zo graag eens kruisbessen eten, maar ik vind ze hier nergens. Jouw taart lijkt me heel erg lekker.
Bertiebo zei…
Mmmm!!! Mijn dessert bestaat uit kwark met perzik. Best lekker hoor, maar het water loopt me in de mond bij de gedachte aan jouw taart
marga zei…
Lijkt mij heerlijk om ook eens te maken. Gezellig hoor zo samen bij te kletsen en heerlijk te eten.
Groeten
Marga
Wat een fijne uitnodiging. Gezellig. En het recept wordt bewaard.
Coby zei…
Ik krijg er trek van
Ger zei…
Waar is die goeie normale tijd van voor corona gebleven denk ik bij het zien van je gezellige blog,
sinds het nieuwe normaal is het toch met alles wat je wilt organiseren aanpassen en vooral oppassen .
Met de weer aangescherpte en aangepaste regels mogen we nog 6 personen per keer op bezoek,dat wil zeggen dat we niet eens onze kinderen en kleinkinderen tegelijk uit kunnen nodigen want dan zijn we met 10 personen.
Tja, je kan de regels wel aan je laars lappen maar dat doen er al TE veel naar mijn mening.
Misschien ben ik wel te braaf,te gehoorzaam en ook te bang....
maar dat is wel nodig wanneer je net als manlief en ik bij de risico groep horen.
En weet je ,wij willen ook nog heel graag genieten van de geneugten van het leven,waaronder kroezel vlaai.
Denk dat ik je eenvoudige maar vast lekkere recept ga halveren wat ingrediënten betreft en bakken,nou kan het weer want heb sinds vandaag een nieuwe oven :-))