Doorgaan naar hoofdcontent

L' anniversaire de Andrée

Daar zit ze dan, de honderdjarige. Ze wilde een feest en ze kreeg een feest. Heel lang heeft haar dochter Jany getwijfeld of ze het geplande feest wel door zou laten gaan maar Maman was er niet vanaf te brengen, ze wilde perse dat het feest er zou komen. Jany besprak haar zorgen natuurlijk met ons allemaal, haar buren en uiteindelijk hebben we gezamenlijk besloten het gisteren toch te vieren.

Er werden van alle kanten stoelen, banken en tafels aangesleept zodat iedereen met voldoende afstand kon zitten. Mondkapjes waren niet verplicht maar werden wel door veel mensen gedragen en we dronken uit papieren bekers waar iedereen zijn naam op geschreven had.
 
Alle genodigden namen taarten mee, hartig of zoet en thuis aangesneden in hapklare stukken, we hadden uiteindelijk twee grote tafels vol. Dat werkte prima met een servet erbij.
Aan het eind van het feest was er nog heel weinig over.

Alle buren hadden hun felicitaties op een grote kaart geschreven, het waren allemaal verhaaltjes geworden, erg leuk.

Oud buurvrouw Marie-Christine was er ook en moest natuurlijk met iedereen even bijpraten.

Jany had twee zangeressen en een gitarist uitgenodigd en wat hebben we daar met zijn allen van genoten, ze waren geweldig. Het eerste chanson wat ze zongen was 'Le temps de cerises', het lievelingslied van Renée. Ze sloten daar ook mee af en toen zongen we allemaal mee. De enige printer in het dorp staat bij ons dus daar was de tekst van het lied op gekopieerd.


Ze vond het prachtig allemaal, de honderdjarige, wat genoot ze. Van al dat bezoek en van de muziek.

Gistermorgen vroeg had het even geregend maar dat was alleen maar om de boel even op te frissen zei ik tegen Maman  toen ik al vroeg boven was met twee vazen dahlia's, zij maakte zich ongerust over het weer.  Het bleef te hele dag droog , zon met af en toe een wolkje, prima weer voor een feest.


Het was een mooi feest, een kwieke honderdjarige waardig. Hier laat ze zich door Patrice nog een derde glaasje champagne inschenken. Ze heeft nog zo'n levenslust. Toen ik na afloop vroeg of ze niet moe was zei ze: 'Moe? Natuurlijk niet, ik heb niets hoeven te doen. Martien zal we moe zijn, die heeft de hele ochtend lopen slepen'. Hoe hij het gedaan heeft weet ik niet maar die man van mij is en blijft haar favoriet.

Reacties

Emie zei…
Wat geweldig! De saamhorigheid in jullie dorp is groot, jullie inzet fantastisch en de kwieke honderd jarige is zo'n n feest helemaal waard.
In één woord geweldig!!! Echt ontroerend om te zien hoe ze daar zit te genieten. En wat lijken moeder en dochter veel op elkaar.
Coby Breitner zei…
Ontroerend en zo mooi dat dit jullie dit voor haar konden organiseren en natuurlijk meemaken.
miekequilt zei…
Gefeliciteerd met deze jarige. Wat heerlijk om dit zo samen te kunnen vieren. Het lied heb ik opgezocht : mooi nummer en staat nu in mijn Deezerlijst
Onliemie zei…
Gelukkig dat ik net wat tijd heb om even een beetje bij te lezen anders had ik dit geweldige feest misschien nog gemist. Wens haar een heel gelukkige verjaardag van je Belgische volgster. Ik vind haar zo een" chique" madam. Een echte Française. Je geeft haar toch ook echt geen honderd. Hopelijk blijft ze gespaard van dat vieze coronabeest en mogen we volgend jaar opnieuw van een fantastische verjaardag genieten. Ik ben nu toch wel benieuwd wat er zo speciaal is aan jouw "Martien". ;-)
Sjoerd zei…
Je wordt tenslotte maar eens een Centennial... En dat verdient een feestje. Zeker als ze dit nog goed kan hebben.
Annelies zei…
Wat een schitterend feest hebben jullie met z’n allen voor deze kwieke en charmante dame georganiseerd en wat heb je er ook een leuk verslag van gemaakt! Dat kan ze misschien zelf ook wel lezen met de ‘Google traduire’ mogelijkheid die je op je blog hebt staan.
Coby zei…
Wat ontzettend leuk en zeker ook het contact wat jullie daar hebben
Wat bijzonder om 100 te worden en daar hoort een feestje bij. Wat een mooie vrouw nog voor haar leeftijd, oogt heel fit nog.
Een mooie herrinnering.
Griemmank zei…
Geweldig leuk is zoiets en ook heel fijn dat het weer meewerkte. Dat ze genoten heeft moge duidelijk zijn.
In de weer zei…
Ik vind het geweldig dat het feest er is gekomen, zeker omdat ze het zó graag wou.
Het genieten straalt er vanaf, heerlijk om op zo’n manier je honderdste verjaardag te mogen vieren.
Marthy zei…
Wij zijn op de twee permanente bewoners na en die kunnen niet veel meer de enige die hier langdurig zijn dus Martien is de steun en toeverlaat van de drie alleenstaande vrouwen die een huis hebben in het dorp. Het wordt heel erg gewaardeerd.
Marthy zei…
Toos, alle problemen die haar dochter met betrekking tot het besmettingsgevaar van Corona naar voren bracht werden van tafel geveegd. Ze moest niet zo tobben zei ze, ze, het zou zo'n vaart niet lopen en het feest moest gewoon door gaan.
Ger zei…
Le temps des cerises wat ruim honderd jaar geleden een gedicht was en daarna een strijdlied, werd later gezongen door honderden zangers en zangeressen van over de hele wereld en is nog altijd een evergreen.
De kersen tijd is kort, maar wanneer je die al honderd keer in je leven mag meemaken ben je een bevoorrecht mens.
En als kers op de taart je honderdste verjaardag met de bewoners uit het dorp kan vieren in goede gezondheid op een zonnige dag in augustus
Op de eerste plaats CHAPEAU voor de jarige, de genodigden die zorgde voor het lekkers, jij Marthy voor je goede zorgen en het feestelijke blog,
Martien sla ik even over ;-) want die kreeg al het grootste compliment van de lieve honderd jarige.

Denk dat jullie nog lang nagenieten van dit alles
Marthy zei…
Ik vond op youtube het lied gezongen door Nana Mouskouri en Dave en laat die Dave nou een Nederlander zijn. Zie: https://www.youtube.com/watch?v=gOgytPUoYNg
Die eerste foto, die is zo mooi. Ik denk dat ze daar allebei heel blij mee zullen zijn.
Wat een leuk feest hebben jullie ervan gemaakt voor haar.
Ik herinner me je blog van vorig jaar nog. Dat iedereen hoopte dat Mamane 100 zou worden (-:
En het is haar gelukt. Logisch dat ze het wilde vieren en dat hebben jullie coronaproof gedaan. Een dag om nog lang op terug te kijken!
Anoniem zei…
Wat een mooie 100-jarige!
Het looprek dat voor haar staat is een gelijk een corona proof buffer :-)
Lies
Wat een prachtig verhaal. Daar word ik echt vrolijk van. Alsof ik erbij was. Dank je wel.
Wat een geweldig feest was dat!