Onverschilligheid?

We gingen gisteren weer eens lunchen is ons favoriete restaurant in Saint Pierreville en vertrokken iets eerder om ook even op de zondagsmarkt in dat plaatsje rond te kijken en wat te fotograferen. Het is maar een kleine markt maar we vroegen ons toch af hoe druk het daar zou zijn. Ik besloot daarom mijn wat grotere fototas mee te nemen met verschillende lenzen.

Toen we aan kwamen rijden bij Saint Pierreville zagen we aan de grote aantallen geparkeerde auto's al dat het druk zou zijn. Veel Fransen zijn in eigen land gebleven en zoeken net zoals de mensen in Nederland ook hun vertier. Op de markt schrokken we echt, niet alleen omdat er zoveel mensen waren maar ook van het feit dat er zo weinig waren die een mondkapje droegen.
 
Het leek wel een totale onverschilligheid, ik weet niet hoe ik het anders moet zeggen. Natuurlijk waren er echt wel wat mensen met een mondkapje en waaraan je kon zien dat ze probeerden om wat afstand te houden maar het merendeel krioelden door elkaar. Ik had al heel snel gezien dat ik daar niet tussen ging lopen en zette mijn 55/200 lens op mijn toestel. De markt wordt gehouden op een vierkant plein en daar kon ik aardig om heen lopen om wat foto's te nemen, met die lens kan je een behoorlijke afstand overbruggen.

Veel mensen droegen wel een mondkapje maar dan op deze manier.

Het was erg warm en dan is zo'n mondkapje niet echt prettig, dat begrijp ik wel.

Deze kraam met zelf genaaide mondkapjes stond helemaal aan de rand van de markt en daar kocht ik er nog maar eentje in het besef dat we daar voorlopig nog niet vanaf zullen zijn.

Mart was wijs, die zat aan de overkant van de straat het allemaal aan te kijken. Op het terras van het restaurant met veel ruimte om ons heen hebben we in alle rust heerlijk zitten eten.

Reacties

KnutzEls zei…
Hoe jammer ook, wij houden ons hier verre van drukke plekken.
Sjoerd zei…
Ik zou me daar dus ook wijselijk weghouden...
In Frankrijk is toch overal mondkapjesplicht of niet?
Bertiebo zei…
Nee niet prettig zo'n kapje. Maar Corona is nog minder prettig. Veel minder. We worden overspoeld met fotos van drukte en mensen die het kapje niet gebruiken en ik snap er niks van
Marthy zei…
In ieder geval in alle gebouwen waar je naar binnen moet.
Lut en Luc zei…
Luc heeft een voorvalletje gezien waaruit blijkt dat je soms wel eens vergeet dat jet het mondmasker aan hebt omdat het een gewoonte geworden is. Een man kwam uit een warenhuis, had grote dorst, en vergat zo waarlijk zijn mondmasker af te doen toen hij vlug uit de fles wou drinken.
Marthy zei…
Dat hebben wij al honderd keer tegen elkaar gezegd, zeker nadat we de beelden op de Nederlandse televisie van deze week hebben gezien.
Marthy zei…
Wij dragen maar eens in de week een mondkapje als we boodschappen gaan doen en vinden juist dat we daardoor nog meer opletten in de supermarkt, die gelukkig heel ruim is.
Annelies zei…
Hier in Nederland valt het me ook op dat men er zo makkelijk en nonchalant mee omgaat, Marthy en dat baart me echt zorgen. Ik vertel telkens aan iedereen dat men zich in Frankrijk veel beter aan de Corona voorzorgsmaatregelen houdt dan hier in Nederland maar als ik dan jouw verhaal lees en de foto's zie, schrik ik!
miekequilt zei…
Zo hebben mondkapjes zeker geen nut. Ik snap niet dat mensen zich niet aan de voorschriften houden. Maar als je in Frankrijk alleen binnen een kapje op moet, dan hoeft het op de markt dus niet. Maar houdt dan tenminste afstand.
Marthy zei…
Wij schrokken ook. Dit is een heel klein marktje waar normaal misschien twintig mensen tegelijkertijd op lopen. Maar nu was het overbevolkt en de sfeer was te makkelijk, te los.
Marthy zei…
Ik denk niet dat het op de markt verplicht is, Mieke alhoewel ik merkte dat de meeste standhouder wel een mondkapje droegen. Maar men hield geen afstand en het was er veel te vol.
Kees zei…
Hallo Marthy, Ja goed uitkijken en voorzichtig zijn, hier is ook veel onverschilligheid en helaas bein het aantal weer aardig op te lopen. Ik heb in Maart / April 'n (gelukkig) n lichtere tik van corona gehad maar was er behoorlijk ziek van, hoefde gelukkig net niet naar het ziekenhuis. Dus ben ik nu wel voorzichtig.
Marthy zei…
Voorzichtigheid blijft geboden, Kees. Wij kunnen ons hier gemakkelijk isoleren, leven de hele week op ons eigen grote terrein. Een keer in de 7 à 10 dagen boodschappen doen en af en toe een restaurant maar dan wel op een terras. Niet moeilijk dat laatste want het weer blijft prachtig.
In Oostenrijk was het ook druk omdat Oostenrijkers massaal op vakantie gingen in eigen land. Wij zochten en vonden rustige plekken genoeg om te wandelen en fietsen
In de Rotterdamse binnenstad draagt de meerderheid ook nog steeds geen mondkapje. Waar het op neer komt is dat een grote groep er gewoon niet aan wil. Doordat het beleid zo vaag en inconsequent is, voelen niet alleen aso's zich gesterkt om door te beesten, ook de 'verantwoordelijke burgers' krijgen de neiging om het mondkapje maar weer aan de wilgen te hangen, want zo heeft het toch geen zin. Alle doemscenario's werken ook niet mee ('Dit gaat nog jaren duren!', 'We staan aan het begin van de ergste crisis sinds de jaren 30' en dat soort opbeurende verhalen), daarvan wordt het korte-termijn-denken alleen maar erger.

Marthy zei…
Bang ben ik niet maar ik vind dit gedrag wel zorgelijk worden.
Anoniem zei…
We zijn op de terugreis vanuit de Drome. We hebben bewust geen marktjes, plaatsjes en drukke terrassen bezocht. De manier waarop men hier in Frankrijk een mondkapje gebruikt en draagt is echt een lachtertje. Ik vrees dat,bij een verplichting in Nederland het net zo gaat. Gebruik je een mondkapje en gebruik het ook goed en op de juiste manier. Als we weer thuis zijn gaat het net als voor de vakantie: we blijven zoveel mogelijk thuis en gaan alleen voor dringende boodschappen naar de winkel.
Lida zei…
Wij liepen op de markt in Mirepoix. Heel druk, iedereen een mondkapje op. Een vrouw (ik schatte haar achter in de vijftig) stak er de draak mee. Zij had in plaats van een mondkapje een rode clownsneus op.
Marthy zei…
Denken dat soort mensen nu echt dat het een grap is?
Wij zijn net terug van vakantie en zaten aan zee in de buurt van Arcachon. Ik vond het er op sommige plekken ook echt (te) druk en er waren inderdaad weinig mondkapjes te bekennen. Zoals je zegt, de situatie begint inderdaad erg zorgelijk te worden. De vakantie was fijn maar ik ben voor nu blij dat we weer thuis zijn in het rustige Noord Frankrijk XxX
Marthy zei…
Wij hebben het geluk dat we zowel in Frankrijk als in Nederland op rustige plekken wonen Alet en ik begrijp heel goed dat het voor iemand die in een drukke stad woont allemaal wat moeilijker is om mensen te mijden maar het gedrag van veel mensen kan echt niet. Het lijkt wel of een grote groep de ernst van de situatie niet wil zien.