Moulinage à soie

Rond 1720 kwam in Les Ollières-sur-Eyrieux de zijdeverwerking op gang, op het moment dat de moerbeienteelt in de regio begon toe te nemen. In de 19e eeuw ontwikkelde de zijde-industrie zich verder, met maal-, weef- en vervolgens mechanische fabrieken van de familie Fougeirol.

Tegen 1860 gaf deze  fabriek werk aan zo'n driehonderd arbeiders, zowel mannen als vrouwen, afkomstig uit de omliggende gemeenten. Ook in onze vallei staan verschillende van deze fabrieken en een oudere vrouw uit St. Julien du Gua vertelde me eens dat als de fabriek uitging het echt druk was op straat.

 Al deze fabrieken staan aan het water en een aangelegd kanaal dat water uit de rivier aanvoert werd gebruikt als de drijvende kracht voor de machines. De gebouwen in Les Ollières zijn nu verbouwd naar sociale woningen, een medisch centrum en kantoren voor regionale instanties.
Gelukkig is de prachtige vierkante fabriekspijp behouden gebleven.

 Edouard Fougeirol (1844-1912) werd burgemeester van Ollières en ook senator en afgevaardigde van de Ardèche. Dit prachtig huis zal de woonstee van de familie zijn geweest. Het ziet er onbewoond uit.

De toegangspoort van het grote huis is nog steeds een plaatje. Bestonden er maar tijdmachines, ik was zo ingestapt om een eeuw terug te gaan, dan had ik een kijkje kunnen nemen in zo'n zijderupsfabriek.

Reacties

Emie zei…
Mag ik met je mee in de tijdmachine? Wel fantastisch dat de oude fabrieksgebouwen nieuwe bestemmingen hebben en dus het stadsbeeld blijvend bepalen.
Mooi, die industriële gebouwen!
miekequilt zei…
Mooi dat die oude gebouwen hergebruikt worden. Dat blauwe hek is prachtig!
Sjoerd zei…
Hergebruik is vele malen beter dan slopen. En, ik durf het bijna niet te vragen, maar mag ik met je mee op tijdreis...
Jolande zei…
Kunnen we een hele grote tijdmachine maken en met z'n allen een kijkje gaan nemen? ;-)
Ik vind het er nu trouwens ook nog heel mooi uitzien, fijn dat het een goede nieuwe bestemming heeft gekregen.
Bertiebo zei…
Dat denk ik bijna dagelijks: was er maar een tijdmachine. Het ziet er mooi uit daar zeg! ik ben een keer in Fr. in zo'n zijdefabriek geweest, maar ik weet niet meer waar dat was. Misschien deze wel
Willy zei…
Zulke gebouwen vind ik wel mooi, maar de vreselijke dood (stoombad) van de larven staat me dan weer tegen.
KnutzEls zei…
Ik wil ook mee in de tijdmachine, maar alleen kijken en dan toch weer terug naar nu....
Ik zou zo even met je meegaan Marthy :-)
Marthy zei…
Els, ik ben nu weer in een boek begonnen wat veel verder terug gaat in de tijd. Daar zou ik ook weleens een kijkje willen nemen maar dan snel terug.
Ageeth Mooij zei…
Ik ga ook graag mee (en weer terug). Wat mooi dat veel gebouwen een nieuwe bestemming hebben gekregen.
Jolande zei…
Op dit moment lees ik Timeline van Michael Criton en daarin zijn een aantal personen terug naar de Middel Eeuwen, maar dat is toch niet allemaal rozegeur en maneschijn :-)
Hergebruik van oude panden vind ik zo mooi. Die oude gebouwen ademen historie.
Marthy zei…
Ik lees nu een boek wat zich afspeelt in de middeleeuwen, mooi maar daar was het in die tijd geen rozengeur en maneschijn.