Met vereende krachten

Deze twee mooie bassins liggen midden in ons dorp, al ruim twee eeuwen lang en hier deden de vrouwen vroeger de was. Op de brede randen konden ze het wasgoed  lekker schobben en daarna spoelen in de bassins. Nu was het eerste bassin lek, dat moest hersteld worden en dat hebben de mannen in ons dorp zelf gedaan.

De bassins worden gevoed door een bron en het water uit die bron komt boven in het dorp uit in een put en daar moest de watertoevoer afgesloten worden want anders kon er niet in het bassin gewerkt worden, dat moest totaal droog komen te staan. Dat soort werk moet Mart uit voeren, de rest van de buurmannen is niet zo technisch.

Maar er was er wel eentje die aardig kon stukadoren en die heeft in het bassin met een speciale specie twee waterdichte lagen aangebracht en dat moest weer goed drogen.

Dat was nog niet alles want er zat ook nog een lek in de leiding die van bovenaf naar de bassins loopt en die leiding komt uit achter dat deurtje waar Mart in staat te kijken.

Achter dat deurtje zit een kleine ruimte en Mart is daarin gekropen om die leiding te repareren. Ik hoorde dat pas later omdat de buurmannen het me vertelden, zij waren stomverbaasd dat hij zijn lijf daarin had gekregen, hij is de oudste van die mannen.  Zij gaven lachend toe dat ze met hun figuur dat niet voor elkaar hadden gekregen

In ieder geval is de klus geklaard, het bassin staat weer vol met water en de mannen zijn tevreden dat ze met vereende krachten dit voor elkaar hebben gekregen.

Reacties

 1. Ik kan me voorstellen, dat zo'n reparatie voldoening geeft. Zo mooi ook om dat met zo'n ploegje te kunnen doen. Dan moet er wel zo'n Houdini als Mart tussen zitten, geweldig!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha Houdini, zo zal het wel geleken hebben.
   Jammer dat ik het zelf niet gezien heb.

   Verwijderen
 2. De gemeentewerken zijn de inwoners zelf... Dat is wel zo makkelijk. En ook super als dat kan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een mooie klus om samen te doen. Maar ik zou doodsangsten uitstaan als mijn man erin kroop. Zo'n smalle en kleine ruimte. Bbrrrr

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi dat de mannen dit zelf geklaard hebben.
  Een mooie histoprische plek!

  Groetjes...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je had gek gekeken als je daar net kwam en je ziet Mart zn hoofd achter dat raampje, twee tralies er voor en hij zit in de bak ;-) Het is wel een heidens karwei geweest altijd met die was, maar ik denk, ook een stuk gezelligheid, saamhorigheid, sociaal met elkaar, de regelmaat, iedere week weer en de nieuwtjes uitwisselen natuurlijk. Net als Mart nu bezig is geweest, heerlijk toch met elkaar. Weet jij wanneer de mensen uit je buurt de was doen? Zal wel te rooskleurig zijn, maar ik denk dat het een stuk minder ieder voor zich/ eenzaam was.
  Lies

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Houdini of niet, dat hij daar in durfde, bbbrrr! Maar fijn als je dat met elkaar voor elkaar kunt krijgen, geeft een zelfde gemeenschapsgevoel als de vrouwen vroeger vast kregen als ze de was deden.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Je hebt wel een heel bijzonder handige en lenige man getrouwd 😂. Wij zagen zo'n wasplaats ergens in Italie, ook nog steeds met sromend water en bijbehorende bron. Vond het zo mooi. Leuk dat het behouden blijft. Maar jij blijft de machine toch wel gebruiken?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ha Marty, blijft al mooi deze historische bouwwerken.
  Groet Kees.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Prachtig verhaal, Marthy... Ik genoot ervan.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Na de broodbakoven nu de waterbassins. Oude tijden herleven in jullie dorp en met de gemeenschapszin is echt niks mis. Complimenten hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Prachtig bouwwerk, fijn dat het weer hersteld is.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Geweldig, met vereende kracht, ze boffen maar met die handige bewoners in het dorp !

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat heb je toch een handige man. En wat leuk dat de mannen dat samen deden. Maar vooral leuk om je voor te stellen hoe dat ging met die was, vroeger

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hier word je als lezer toch blij van? Zoveel saamhorigheid om een klus te klaren. En de mannen gunnen elkaar ook de complimenten. Ik vind het ook knap dat Mart in die kleine ruimte is gekropen. Jij hebt echt een heel bijzondere man (-:

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Oh...morgen rijdt de Tour de France door de Archeche!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat fijn dat de mannen dit weer, met behoud van de tradities, zo mooi voor elkaar hebben gekregen! En die Mart is een lenige duvel! Zou mij zeker niet gelukt zijn 😉

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Dikke bravo! Ik krijg op slag een aanval van claustrofobie wanneer ik dat kleine gaatje zie. Help!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Leuk dat je een berichtje achterlaat, bedankt!

Lieve groet, Marthy

Als je met je Google account reageert hoef je niet te bewijzen dat je geen robot bent!
Zonder Google account? Dat kan gelukkig heel simpel zijn: gewoon even aanklikken dat je geen robot bent.