Doorgaan naar hoofdcontent

Terrorist


Wij worden al een paar maanden geterroriseerd door een marter. Hij begon met het graven in grote plantenpotten- en bakken waar hij in het vroege voorjaar zocht naar wormen. Na een paar keer de grond weer opgeveegd en terug te hebben gegooid waren we het wel zat en heeft Mart de grond in de potten afgedekt met op maat geknipt plastic gaas.

Daar kon het beest dus niet meer terecht dus zakte hij af naar de moestuin waar hij genoeg lekkers kan vinden. De marter houdt van fruit dus hij doet zich te goed aan gevallen kersen en onze lekkere aardbeien. Al twee keer hebben we een andere constructie bedacht om het gaas aan op te hangen. In het begin trok hij zelfs het net voor meer dan de helft weg. De aardbeien oogst blijft hierdoor erg achter. We hadden al gauw door dat het beest ook van bessen houdt dus hier werden ook netten overgespannen en dat ging goed, die oogst zit nu grotendeels in de vriezer. Vanmorgen keken we éven hoe ver de frambozen waren en zagen toen dat het kreng hier ook al aan had gezeten. Takken afgebroken en daarvan waren de frambozen afgevreten. Over die struiken zitten nu de netten die van de bessen af komen.

De marter is een beschermd dier in Frankrijk zo ook in Nederland. Je mag hem wel vangen in een kooi en dan kilometers verder uit zetten. Hij houdt van vis en fruit dus daar wordt hij mee gelokt. Een keer is het gelukt hem te vangen maar hij brak met veel geweld uit de kooi die helemaal ontzet was. Mart heeft hem weer gerepareerd en hij gaat iedere ochtend vroeg kijken of er wat in de kooi zit maar die slimmerd hapt niet meer toe.


Reacties

Emie zei…
Blijf strijden tegen deze veelvraat, is ie nou helemaal gek geworden om zoveel schade aan te richten!
In de weer zei…
Dat wordt een hele strijd !
anja zei…
Als een marter onder de motorkap van je auto gaat zitten knagen, dan baal je, dat begrijp ik. Als je tuinder bent en je hele oogst wordt opgegeten door marters, dan baal je, dat begrijp ik. Maar ik begrijp eigenlijk niet zo goed waarom je het zo'n probleem vindt als een dier vruchten uit je tuin op eet. Of het nu vogels zijn, hazen, reeën of marters. Of maken de marters misschien de hele struik kapot?
Sjoerd zei…
Als die eenmaal doorheeft wat voor lekkers je allemaal hebt zou die gek zijn om ergens anders te gaan zoeken.
Waren ze maar niet zo slim, die beesten. Sterkte met de strijd!
miekequilt zei…
Mart,Marthy en de Marter. Tja, hij hoort bij jullie.
Anoniem zei…
Die marter heeft vast aandelen bij de nettenfabriek ;-)
Lies
Margriet zei…
Ohh wat vervelend zo'n dier. Dan is hij nog wel beschermd, dus bijzonder! Maar van je spullen moeten ze afblijven toch!
Marlou zei…
Henry heeft een apparatje gekocht, dat een (voor ons niet te horen) geluid voortbrengt, waar marters niet van houden en daardoor wegblijven. Ideetje?
Marthy zei…
Deze veelvraat graast als het ware het hele bed aardbeien weg en gaat in de struiken hangen om overal bij te kunnen. Frambozenstruiken zijn teer, de takken breken af. Dit is geen beest wat netjes komt tafelen.
.
Marthy zei…
Ik heb er over gelezen Marlou, ze zijn hier ook te koop. Er is veel discussie over de werking, de beesten schijnen aan de toon te wennen. Werkt het bij Henry?
Marthy zei…
Jouw problemen met honderden slakken zijn anders ook niet mis.
Marthy zei…
En dan heet het vakantiehuis ook nog eens Les Martes!!
Inderdaad proberen te vangen en ergens ver weg weer uitzetten
Anoniem zei…
Het is en blijft NATUUR(lijk) Hoort er bij. Succes met de strijd. Groet, Tineke.
Lut en Luc zei…
In België worden wij al enkele jaren geterroriseert door marters. Bijten alles kapot. Ook in België zijn ze beschermd. Het probleem is dat onze tuin net op hun pad ligt tussen het achterliggende bos en het voorliggende park. Het is echt een miserie. Luc is enkele jaren geleden op een vroege ochtend zelfs eens aangevallen geweest door een marter die op het dak zat van onze fietsenstalling en zich bedreigd voelde toen Luc zijn fiets nam. Hij had lelijke kras en bijtwonden op schouder en arm. Dit beestje is dus niet zo onschuldig.
Janny zei…
Oei, dat lijkt me inderdaad niet zo leuk, hopelijk kunnen jullie hem vangen en ergens anders brengen.
Onliemie zei…
Wij hebben geen bessen of ander fruit in de tuin maar wel kabeltjes in onze auto die ze ook heel lekker vinden. :-(
Marthy zei…
Ja, daar schijnen ze hier vooral in het oosten van het land ook veel last van te hebben.