Doorgaan naar hoofdcontent

Tuin van de 9 jonkvrouwen



Vlak voor Vaison-la-Romaine, gelegen aan een groen fietspad zagen wij deze plek. Het bleek een tuin te zijn bedoeld om te wandelen en te picknicken. Op deze locatie staan 81 grote granieten stenen waarvan een deel gegraveerd met de inscriptie van gedichten en berichten ter nagedachtenis aan hen die zijn overleden na de afschuwelijke vloedgolf van de rivier L’Ouvéze van 22 september 1992. Een plek van herinnering. 

Le Jardin des 9 Damoiselles (Tuin van de 9 jonkvrouwen) is vooral bekend om zijn gebeeldhouwde stenen, waarvan er 9 in het midden een gedicht voordragen, een boodschap van  de 9 Europese cultuursteden: Reykjavik, Bergen, Helsinki , Brussel, Praag, Krakau, Bologna, Avignon en Santiago de Compostela.

Op elke van die 9 stenen staat een uitspraak van een bekend persoon uit de cultuursteden van het jaar 2000 weergeven. Een zin van de respectievelijke stadsdichters, in de oorspronkelijke taal met de Franse vertaling.

Op de stenen maar ook op de groene takjes zagen we iets wits en dichterbij bleken het piepkleine slakkenhuizen te zijn.

Duizenden, tienduizenden slakjes, het hele veld was er mee bezaaid.

Dit was wel weer een heel bijzonder cadeautje van moeder natuur

Inmiddels weet ik dat het heideslakjes zijn, in Nederland een zeldzame soort.

Wikipedia vertelt het volgende: De dieren leven op droge, blootgestelde leefgebieden, zoals bermen en spoordijken, begroeide duinen, rotsachtige puin en korte kalkgraslanden. In de Alpen en de Pyreneeën komt de soort voor tot 2000 meter boven zeeniveau. De heideslak voedt zich met beschimmelde stoffen en verwelkte plantendelen. 

Dit was het laatste Franse blogbericht van dit jaar. Ik pak de Nederlandse draad weer op.

Reacties

Mevrouw W. zei…
Wat een drama, die vloedgolf. Het is goed dat er een plek gecreëerd is om hier bij stil te staan.
In de weer zei…
Een mooie herinneringstuin en van jou een mooie afsluiting .
Judy zei…
Wat een bijzondere plek met die stenen.
Een indrukwekkend monument.
Bertiebo zei…
Mooi en met een mooie naam ook.
Sjoerd zei…
Een mooi monument, de slakjes heb ik ook al eens gezien. Veel van die huisjes zijn leeg. Je vind ze hier bij de mergelgroeves.
Emie zei…
Wat prachtig zo'n plek in de natuur met natuurlijke monumenten. Heel indrukwekkend.
Charlie zei…
Wat een mooie natuurlijke gedenkplek voor die ramp uit 1992 en die slakjes!
Ik liet net je verhalen zien over die overstroming destijds aan Ernest. Hij heeft daar een week vóór de ramp nog op de camping aan die rivier gestaan. Wat kan de natuur toch ‘gewelddadig’ zijn, hè.
Ger zei…
Waar op de ene plek de natuur destijds voor een catastrofe zorgden wordt op een andere plek uit de natuur een herdenkings plek gecreëerd,heel bijzonder met al die mooie witte slakkenhuisjes.