Doorgaan naar hoofdcontent

Vaiso Vocontiorum

Vaison-la-Romaine, zoals de toevoeging aan haar naam aangeeft, heeft een rijk Romeins verleden. De plaats heette in de Gallo-Romeinse periode Vasio Vocontiorum: Vasio van de stam Vocontii. 

Na de Romeinse verovering werd Vasio een stad en geen kolonie, en behield dus een zekere autonomie. De stad breidde zich uit over de rechteroever van de Ouvèze. Aanvankelijk gebeurde dit vanuit al bestaande hoeven en pas vanaf de tweede helft van de eerste eeuw zijn er sporen van Romeinse stadsplanning. Dan kwamen er Romeinse wegen en openbare gebouwen: een theater, thermen, een brug, een aquaduct en een waterkasteel (castellum aquae). De stad kende haar hoogtepunt in de 2e eeuw toen ze zich uitstrekte over 70 tot 75 ha en tussen 7.000 en 8.000 inwoners telde. De stad werd niet ommuurd en had begraafplaatsen aan de stadsranden. Info: Wikipedia

Wij fietsten uit de bovenstad naar beneden en zochten de doorgaande route toen we toevallig langs deze opgravingen kwamen. De foto is door de spijlen van een hek genomen, alles zat dicht maar het is wel te bezoeken en dat gaan we een volgende keer als we naar Jany gaan  zeker doen want wij houden ervan deze oude Romeinse nederzettingen te bekijken.

We hebben ooit in Turkije, bijna veertig jaar geleden Efeze bezocht, één van de best bewaarde westerse antieke steden en na Rome de grootste stad van het Romeinse rijk. Schitterend, wat maakte dat een indruk.

En in Marokko zagen we Volubilis, ook zo mooi. Hier kan je nog wat foto's zien. Wat waren die Romeinen toch een bouwers, hun tijd ver vooruit. 

De bogen op de foto's van de blog van gisteren zijn hoogstwaarschijnlijk resten van romeinse aquaducten. Ik kreeg hier ook een tip over van een lezeres.

Reacties

Bertiebo zei…
Dat is echt een overeenkomst, dat deden wij ook: overal waar ze waren en waar wij waren Romeinse nederzettingen bezoeken.
In de weer zei…
Hier nog twee liefhebbers !
Dat ziet er prachtig uit, zeker iets om eens te bezoeken
Judy zei…
Ben ook altijd geïnteresseerd in Romeinse overblijfselen. En hier zo goed bewaard gebleven.
KnutzEls zei…
Altijd weer ben ik verbaasd hoe ze het in die tijd voor elkaar kregen te bouwen. Wat een vernuft en wat een schoonheid.
miekequilt zei…
Zo maak je al een leuk programma voor volgend jaar. Daar moet/wil je natuurlijk gaan kijken. Prachtig hoor.
Aan zo'n Romeinse overblijfselen zou ik ook zeker niet zomaar voor bij gaan.
Emie zei…
Geweldig en zo bijzonder dat de resten nog zo zichtbaar zijn.
Ger zei…
Wanneer je interesse uitgaat naar overblijfselen uit oude culturen is het een ware verrassing om onderweg zo’n mooie plek tegen te komen.De Romeinen en Grieken waren hun tijd zeker ver vooruit.
In ‘87 waren wij voor de eerste keer in Turkije en deden aan elke excursie mee die aangeboden werd en bezochten ook het mooi Efese met zijn Hellenistische en Romeinse nederzettingen.We hadden de smaak te pakken en maakten jaar later een rondreis door geheelTurkije wat ik één groot openluchtmuseum vind.In Griekenland kom je ook ogen te kort wat dat betreft.Dichter bij huis zoals Nijmegen,Maastricht en Trier(D)is ook nog wat te ontdekken uit het Romeinse keizerrijk.De samensmelting van de Romeins-Griekse cultuur,het christendom en de Germaanse cultuur vormt de basis van de huidige westerse beschaving.