Waterwegen in Gouda

De Gouwe is een gekanaliseerde rivier die vanaf de Oude Rijn bij Gouda de Hollandse IJssel in stroomt. De rivier is een belangrijke route voor de binnenvaart, las ik op internet. In 2017 voeren er zo'n 16.000 vrachtschepen naast zo'n 10.000 schepen in de recreatie. Geen wonder dat je nogal eens staat te wachten voor de hefbruggen bij Waddinxveen en Boskoop. Aan de zuidkant van Gouda vertakt de Gouwe zich in een westelijk kanaal (Gouwekanaal met de Julianasluis) en een oude stroom door de stad. Die stroom vertakt zich weer in de Haven en de Turfsingel die beide uitlopen in de Hollandse IJssel. Jammer genoeg voor de pleziervaart zijn dit smalle verbindingen met sluizen, niet geschikt voor de pleziervaart. Hierboven de Haven met zicht op de St Jan. 

Deze foto's zijn van de Museumhaven in de Turfsingel. Oude bedrijfsvaartuigen liggen hier zij aan zij, een mooi plekje in Gouda, ik kom hier graag. Op de achtergrond de Gouwekerk. 


Hier staan Mart en Sjaak bij het Schipperswachtlokaal. Zij bekijken een plattegrond met de waterwegen in en rondom Gouda. Els van 'Stuur een foto' vroeg om rivieren. Ik hoop dat deze aftakkingen van de rivier de Gouwe ook in aanmerking komen.Reacties

 1. Ja, ik had ook aan Els gedacht, maar ik stuur nu zeker een andere op.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik had nog wel 'oude' foto's van rivieren maar meest recent is toch het leukst.

   Verwijderen
 2. Ik hou van molens, die zie je hier niet zoveel.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik geniet weer zo van je foto's! De eerste reeks omdat ik ze herken en de laatste twee omdat ze nieuw voor me zijn en ik ze prachtig vind. Natuurlijk vindt Els deze rivier ook goed genoeg.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is een mooi plekje, die Museumhaven, Mirjam. Ik kan je aanraden om er eens te gaan kijken.

   Verwijderen
 4. Het lijkt wel een gouden stad met die zonovergoten foto's!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een heerlijke dag hadden jullie in Gouda volgens mij. Prachtig weer en goed gezelschap. De stad is echt prachtig.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Haha, Marthy, natuurlijk mag dit meedoen. Ik ben niet streng, zelfs de sloot achter het huis zou mee kunnen doen. Maar dit is wel weer heel mooi en mooi gevonden.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Leuk dat je een berichtje achterlaat, bedankt!

Lieve groet, Marthy

Als je met je Google account reageert hoef je niet te bewijzen dat je geen robot bent!
Zonder Google account? Dat kan gelukkig heel simpel zijn: gewoon even aanklikken dat je geen robot bent.