We duiken in de historie

Als er iemand hier zou moeten weten wie er met Allerzielen op ons kerkhof is geweest zou dat Robert moeten zijn. Die ziet en weet alles van wat er in het dorp gebeurt. En omdat jullie zo verschrikkelijk nieuwsgierig zijn, ik ook natuurlijk, heb ik gisteren even een gesprekje aangeknoopt met onze buurman. Hij stond toch buiten hout te zagen, dat kwam mooi uit. Hij wist meteen wat ik bedoelde want degene die de bloemen op de graven zette was eerst bij hem langs was geweest. 'Het is die vrouw die daar in die boerderij woont, boven op de Col de Croix de Ferrières', was zijn verhaal. 'Ik denk dat het een nicht van de familie is', zei hij nog. Meer wist hij niet te vertellen. Goed, dat weten we dan. Maar doordat ik met die graven bezig was herinnerde ik me opeens dat ik ergens nog een hele oude foto moest hebben van ons kerkhof, ooit gekregen van Catherine, een Nederlandse die jarenlang een huis heeft gehad in Saint Julien du Gua. Zij liep, net als ik, altijd overal te fotograferen. Ik neem aan dat de bloemen op de foto allemaal vers zijn, Georges Benefice had op onze percelen jarenlang een groentekwekerij. Waarschijnlijk is de foto gemaakt rond Allerzielen en dat moet tussen 1978 en 1984 geweest zijn. Het meest linkse graf waar je nog een puntje van kan zien is van de vrouw van Georges, Sophie en zij stierf in 1978. Het lege graf op de voorgrond werd het graf van Georges zelf, het jaar van zijn sterven is 1984. Twee van de achterliggende graven zijn van Louis Georges en Isoline Benefice, de ouders van Georges. De vrouw stierf in 1951, haar man in 1954. Mooi vind ik de afdakjes boven de bloemen. Tegen de zon natuurlijk die hier in november nog fel kan schijnen. Mijn vader zou precies hetzelfde gedaan hebben.

Reacties

Is de vraag opgelost of nog niet helemaal? Waarom begint die mevrouw nu opeens met die bloemen? Of is ze er net komen wonen? Dit vraag ik me nog af. Misschien kom je die mevrouw nog eens tegen................ Ha, ha
Marthy zei…
Die mevrouw woont daar met haar familie al jaren. Tsja, waarom ze dat onverwacht (weer) is gaan doen, ik kan het je niet vertellen. Het blijft toch een beetje een raadsel......
Sjoerd zei…
Raadsels vragen om oplossingen, en die komen ongetwijfeld nog wel eens aanwaaien...
miekequilt zei…
Een deel van het raadsel is opgelost. Bedankt. Nu nog antwoord op de vraag : waarom nu ineens? Je krijgt dat antwoord vast nog weleens.
Marthy zei…
Sjoerd en Mieke, ik zal die dame hopelijk nog weleens ergens treffen en haar de vraag stellen. Ik ben zelf ook benieuwd.