Alles bloeit en groeit

Het was warm afgelopen week, temperaturen die opliepen tot dertig graden. We moeten opletten dat alles genoeg water krijgt, zowel de moestuin als de border. En dan staan er ook nog planten in potten die iedere dag wat vocht willen. Ik doe meestal de kleine potten en Mart het grotere werk, die sjouwt makkelijker met zware gieters.
In de border komt wat meer kleur, vooral de alliums zijn blikvangers. 

Er staan veel salvia's, daar ben ik gek op en ik heb nu voor het eerst witte.

En mollen, die heb ik ook. Ieder jaar hebben we mollen, in het grasveld, in de moestuin en in de fruittuin maar nog nooit in mijn border. En nu, na bijna dertig jaar heb ik een heel slim beest, of misschien zijn het er meer, die gangen graaft onder mijn planten en grote hopen grond naar boven werkt. En hij laat zich niet vangen terwijl Mart daar een kei in is. Verleden jaar ving hij wel twaalf mollen maar dit beest neemt een loopje met de mollenvanger en die kan dat niet uitstaan.

Nog meer salvia's, ik heb ze in alle maten en kleuren. Ze doen het hier dan ook erg goed.

De rode spoorbloem heeft een mooie plek daar boven op de tuinmuur. Niet uit te roeien dat spul, in de kleinste spleetjes groeit het. De eerste plant nam ik jaren geleden mee en het heeft zich inmiddels uitgezaaid in het hele dorp, je ziet het overal bloeien.
Ik las laatst dat je zowel de bladeren als de wortels kunt eten. De bladeren kunnen als salade, maar ook kort gekookt gegeten worden. De wortels kunnen in soep gebruikt worden. Verrassend!

De campanula heeft zich al jaren geleden uitgezaaid tussen de stenen van het bordermuurtje en daar mag het lekker blijven zitten want het staat leuk.

Deze foto's nam ik gisteren en ik wilde er vandaag nog wat maken maar dat lukte niet. Door de harde wind die hier nu staat zwiept alles in mijn border heen en weer, een van mijn clematissen is zelfs ter aarde gestort. Morgen maar eens kijken wat er van te redden valt.

 

Reacties

 1. Hier in Zwolle regent het ook op dit moment, maar gelukkig zonder wind. De bodem is er blij mee!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zomerse temperaturen dus bij jullie! Ach heden, die mollen... Zo jammer van je gazon en je border, hopelijk gaan jullie hem vangen. Maar wij hebben ook het idee dat ze met het jaar slimmer worden....
  Ik ben ook dol op Salvia's!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heerlijk die zomerse temperaturen! De hulptroepen bij het water dragen zijn in aantocht!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat zijn salvia's leuk. Ik ken ze alleen van naam, wrschlk nogal stom, maar ik ga eens kijken of ik ze kan vinden

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Prachtig al die blauw en paarstinten. Ik heb wilde salvia staan die een beetje uit het zicht is. Staat nu op mijn transplantatie-lijstje. Maar eerst zijn nieuwe plek onkruidvrij maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hier is net even geleden de eerste regen gevallen sinds dat de droogte begon. Helaas veel te weinig om de plantjes tevreden te stellen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. 't Blijft gewoon prachtig daar, hoe vaak ik ook je foto's zie...
  Lie(f)s.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat prachtig! Vooral die planten die zich tussen de stenen nestelen! Hier viel donderdag een enorme bui, dat het riool problemen kreeg. Gelukkig niet voor lang.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mooi die planten tussen de stenen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heb ik net twee keer een heel verhaal zitten typen bij het van alles wat blogje, maar dat komt dus ook niet door :-(

   Verwijderen
 10. Prachtig al die bloeiende planten, maar wat jammer van zo'n vervelende mol!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Prachtige alliums, ik ben er ook gek op. Hier heeft het geregend dus vandaag hoefden we niet te sjouwen met gieters, warm was het wel, zeker als je bezig bent. Dat die mollen op die rotsachtige gronden ook overleeft joh!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Leuk dat je een berichtje achterlaat, bedankt!
Wil je niet anomiem blijven klik dan bij REAGEER ALS op het kleine pijltje en selecteer een profiel. Als je een Google account hebt klik je daar op. Heb je dat niet dan klik je op naam/URL en vul je naam en eventueel je blog URL in.