Irissen

Tegen het hek van de moestuin van de buren staat een flinke rij irissen in een prachtige kleur paars blauw en nu in volle bloei. Ze bloeien niet zo lang dus ik kijk er veel naar om er zo lang mogelijk van te genieten.

Ik heb ze ooit gehad van iemand, weet niet meer van wie, maakte een afscheiding met stenen en achter die rand kwamen de irissen. Ik begon met een meter of twee maar deze jongens vermeerderen zich flink en ik heb inmiddels wel een rij van vier meter met deze mooie irissen. Ze blijven inmiddels niet netjes meer achter de stenen, groeien ook de tuin in en dat is niet de bedoeling.

Nou hebben wij een vriendin die droomt van een oprijlaan met irissen. Die oprijlaan heeft ze wel, alhoewel dat een te deftig woord is voor het stenige pad naar hun huis maar ruimte voor heel veel irissen is er beslist. Dus gaan we het teveel aan irissen na de bloei voorzichtig weghalen, de wortelstokken scheuren en het blad kort knippen. En dan kan onze vriendin beginnen met haar droom.

Het zijn de meest makkelijke planten die je kan bedenken. Ze leven van wat de grond hen te bieden heeft en dat hoeft niet veel te zijn, ik heb ze op de meest onmogelijke plekken zien staan. Water geven hoeft zelfs niet. Eigenlijk doen wij er nooit wat aan behalve dat we na de bloei de bloemstengels wegknippen. Deze soort wordt niet zo hoog en dat is heel prettig want dan vallen de bloemstengels ook niet om.

Reacties

 1. Wat een prachtige bloemen kan mij voorstellen dat je daar van geniet.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jaaaaaaaaa! Heel graag, Marthy! Ik 'spaar' ze trouwens op onze privé oprijlaan. De bermen naast dat stenige pad waar je over schrijft, worden regelmatig gekortwiekt door de gemeente en ik ben bang dat, nadat die machine klaar is met z'n werk, de irissen allemaal gekortwiekt zijn! Maar ga jij eerst maar heel veel van die mooie irissen genieten, hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gaan jullie eerst maar lekker op vakantie, ik zorg voor de irissen.

   Verwijderen
 3. Je doet me een idee aan de hand. Ik heb ook nog een stukje tuin waar wat van die planten hum gang kunnen gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Beeldschoon! Ook de oprijlaan zie ik zo voor me, prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. daar kun je wel iemand een plezier mee doen Marthy

  prachtige kleur hebben ze

  groeten

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een weelde!
  Lie(f)s.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik vind het schitterende bloemen en daarom hebben wij onze oudste dochter Iris genoemd. Toen we nog in Best en Roosendaal woonden hadden we ze ook in de tuin. Als ik ze ergens zie maak ik er altijd foto's van.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Na dit succesverhaal ga ik misschien een derde en laatste poging doen..Wat zou ik ook graag zo'n irisrijtje hebben, echt schitterend.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. ha Marthy,

  wat zijn ze mooi!
  Ik wil ze meteen ook...
  Die kleur: fabelachtig...

  groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een prachtige bloem en wat staat hij mooi te kleuren op de foto.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik heb ze ook, maar hier bloeien ze nog niet.Prachtige bloem!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Leuk dat je een berichtje achterlaat, bedankt!
Wil je niet anomiem blijven klik dan bij REAGEER ALS op het kleine pijltje en selecteer een profiel. Als je een Google account hebt klik je daar op. Heb je dat niet dan klik je op naam/URL en vul je naam en eventueel je blog URL in.