Nadat ik kort voordat wij naar Frankrijk gingen mijn laatste foto's had ingestuurd voor de beeldbank van Stichting Boerderij en Erf kreeg ik een bedankmailtje met de belofte dat men nog een aardigheidje zou sturen. Onze dochter heeft dat uit de brievenbus gehaald en ik wist dus dat het twee boeken waren die ik afgelopen week pas onder ogen kreeg.
Het eerste boek gaat over boerderijen en dan specifiek over hoe timmerlieden en metselaars uit de vorige generaties te werk gingen. Ik had tijdens het fotograferen van de boerderijen in mijn omgeving al aardig wat kennis opgedaan maar dit wordt een soort naslagwerk voor mij. Ik fotografeer zo vaak mooi onderdelen van een boerderij en in dit boek kan ik extra kennis daarover opdoen.
Gevelankers bijvoorbeeld zijn er in vele vormen en ze worden gebruikt om de draagconstructie van de zolders en het dak met de gemetselde gevels te verbinden.
Op de bladzijden ernaast sluitstenen die ik tot nu toe altijd gevelstenen noemde.
Dat dit makelaars zijn wist ik al, dat had ik ondertussen wel geleerd. Het woord makelaar heeft verschillende betekenissen en een daarvan is koppelaar en dat is precies wat het doet, het koppelt de twee dakdelen waar ze elkaar ontmoeten. En dat wist ik niet.
Gietijzeren ramen werden vooral in stallen en schuren geplaatst. Links een prijscourant van J. Monster uit Gorinchem van 1938. Geslagen ijzeren ramen met 'Siegfried"knip, leuke benaming.
Jullie begrijpen, ik ben heel blij met dit boek.
Over het andere boek zal ik morgen wat vertellen.
Reacties
Prachtige boeken zijn het.
Lie(f)s.
Heerlijk om dat allemaal te lezen en te bekijken op foto's...