Doorgaan naar hoofdcontent

Het Fundatiehuis

Na een grote restauratie is het woonhuis van Pieter Teyler naar wie het Teyler museum is vernoemd sind december 2021 toegangkelijk voor het publiek. Dat is het al die jaren niet geweest, wel is het vaak bewoond geweest door kunstenaars en heeft het gediends als atelier, depot en kantoorruimte.

Het is het alleszins waard om naast het museum ook dit woonhuis te gaan bekijken want dat is echt ontzettend mooi. Niet alleen het restauratie werk is mooi uitgevoerd maar het is ook prachtig ingericht met oog voor detail. 

De mooie trap is opnieuw geschilderd en er ligt een nieuwe traploper op. De deuren in deze gang die  belegd is met platen marmer waren in zo'n mooie oude kleur geschilderd.

Een huiselijk tafereel.

In veel kamers waren de wanden opnieuw behangen met het meest stijlvolle behang.

Dit is de kamer met de vijf sloten. De deur kon niet open en waarom die vijf sloten op de deur zaten werd niet vermeld. Misschien zit er een oude kluis achter hadden wij als verklaring.

Tot in detail afgewerkt, ik zei het al. Dit mooie klokje hing aan het koord van de raambekleding.

Deze foto is genomen op de eerste verdieping. De mooie trap slingert nog verder naar boven waar nog twee verdiepingen zijn maar die waren afgesloten voor het publiek. 

Het woonhuis van Pieter Teyler (het witte pand op de foto) werd het Fundatiehuis genoemd, omdat hier Teylers Stichting werd opgericht. In zijn testament liet hij opnemen dat het onverkocht moest blijven en dat het door een kunstenaar beheerd zou moeten worden. De foto heb ik van internet gehaald.

De ingang van het museum is om de hoek van de straat.

Reacties

Sjoerd zei…
Hele mooie foto's weer, en een stukje geschiedenis...
Janny zei…
Een schitterend huis en erg mooi ingericht!
Wat bijzonder dat je zo’n huis binnen mag gaan en (bijna) alles kunt bezichtigen! Je krijgt zo wel een fraaie indruk van de grandeur van vroeger tijden. Mooi!
miekequilt zei…
Van het internet. En ik zag het ook bij BinnensteBuiten:
een deur met vijf sloten. Die moest ervoor zorgen dat de bestuurders van Teylers Stichting goed zouden blijven samenwerken. Elke bestuurder had een sleutel, dus als iemand wegbleef konden de overige bestuurders niet meer bij de kluis komen.

Wat een prachtig huis. Ik wil er echt binnenkort heen.
Ik word nu heel nieuwsgierig!
willy zei…
een prachtig pand dat zeker een bezoek waard is

groeten
Emie zei…
Het Museum bezocht ik vaker, dit huis nog niet maar daar gaan we zeker een keer verandering in aanbrengen. Ziet er imposant uit!
Judy zei…
Wat een prachtig huis! En Mieke geeft een mooie verklaring voor de deur met de vijf sloten.
Jolande zei…
Ziet er mooi uit.
Traplopers...die was ik helemaal vergeten, mijn opa en oma hadden die in huis.