Doorgaan naar hoofdcontent

De Keizersmantel

Vaak ontbijten we op het onderste terras, we hebben dan aan weerskanten een mooi zicht op de vallei.  Naast ons twee grote vlinderstruiken en die zitten altijd vol met vlinders maar, heel opvallend, de laatste dagen fladdert daar maar een soort, de keizersmantel. We telden er op een ochtend meer dan twintig en ze zitten soms met meerdere tegelijk op één bloem.

De keizersmantel is een grote en opvallende vlinder, die in de vorige eeuw verdween uit Nederland. Af en toe kwamen er zwervers binnen en op sommige plekken zelfs een aantal malen binnen een paar jaar. Inmiddels zijn er zeker zes streken waar de keizersmantel zich jaar in jaar uit voortplant. Op heel veel plekken kunnen nu ook zwervende exemplaren worden gezien. Hij is echt terug!

De sterke toename van de keizersmantel van de laatste jaren is waarschijnlijk vooral te danken aan de klimaatverandering, waardoor de omstandigheden in Nederland geschikter worden. 

Uit Meyendel, bij Den Haag, komen heel veel meldingen. Midden in dit duingebied, waar erg veel wordt gewandeld, ligt een bezoekerscentrum en een pannenkoekenhuis en daar staan ook een aantal vlinderstuiken. De keizersmantels die zich in de omgeving voortplanten komen graag drinken op die vlinderstruiken en zijn dan goed te bekijken en fotograferen. 
(info: De Vlinderstichting)


Een stukje lager staat nog een andere vlinderstruik en ook daar krioelde het op dat moment van de vlinders, verschillende soorten. Maar geen keizersmantel. Waarom deze vlinders een voorkeur hebben voor juist deze vlinderstruik, de 'Royal Red' weet ik niet. Smaken verschillen, blijkbaar ook bij vlinders.

Reacties

Bertiebo zei…
Een fraaie en passende naam voor ee fraaie vlinder. Fijn dat-ie terug is!
Sjoerd zei…
Mooie vlinder, hier is de vlinderstruik bijna uitgebloeid.
Judy zei…
Dat is goed nieuws, dat deze vlinder weer terugkomt.
Anoniem zei…
Een prachtige vlinder, hier nog niet gezien, wel ander en eveneens op de vlinderstruik. Wordt niet voor niets zo genoemd. Mooi hè ! Fijne zondag nog, indeweer.
Emie zei…
Wat heb je die vlinders mooi op de foto gekregen! En wat staat de vlinderstruik er nog prachtig bij..veel te zien daar tijdens jullie ontbijt.
Mevrouw W. zei…
Je hebt ze goed kunnen fotograferen. Vlinders zijn leuk om naar te kijken met hun gefladder en dartelende setjes door de lucht.
Yova zei…
Wow wat is deze vlinder heel mooi om te zien. Gelukkig bleef zitten om foto's te maken. Het is zeker opvallende kleur. Prachtig!Fijne dag. Groetjes,
Ger zei…
Vlinders zijn altijd een lust om naar te kijken en te fotograferen,zeker wanneer het grote aantallen zijn en ze stil blijven zitten.Het voordeel van vlinderstruiken is dat hun nectar en stuifmeel veel volwassen dagvlinders voedt,maar niet hun kroost.Voor de rupsen hebben diezelfde vlinders o.a brandnetels,look zonder look,inheemse grassen en bloeiende klimop nodig.Zonder rupsen geen vlinders,dus die moeten ergens groot worden.Wie weet verhuizen de vele vlinders straks naar de bloeiende hedera bij jullie.
Janny zei…
Dat zijn mooie vlinders, ze staan ook goed op de foto.
Lies zei…
Hoe mooi...!
Lie(f)s.
Ik woon in een wijk met vlindernamen als straatnamen, de Keizersmantel is vlakbij :-) Ik heb de vlinder nog nooit gezien, prachtig: je foto's!