Doorgaan naar hoofdcontent

Een rommel- en een brocante markt

Maria ten Hemelopneming (Assomption de Marie) wordt behalve in Frankrijk in nog minstens 10 andere landen gevierd, elk jaar op 15 augustus. Bedrijven en winkels zijn gesloten tijdens deze feestdag en met de vrijdag als snipperdag hebben de Fransen een lekker lang weekend. 

Overal zijn dorpsfeesten en markten en wij gaan met onze Belgische vrienden om te beginnen altijd naar een rommelmarkt vlakbij ons op Col de Sarasset. We liepen daar al om negen uur en het was nog fris, de lucht zwaar bewolkt maar we hebben niet meer dan een paar spetters gehad. Het uitzicht hier is prachtig.

Er was niet echt veel bijzonders te koop, veel plastic en kleding, niet onze interesse. Maar bij deze bijl bleef ik toch even staan. Hij was mooi opgeknapt, dat is zeker maar ik vraag me af wat je ermee moet. Je hakt er geen hout mee, te korte steel volgens Mart. Het zou als een rekwisiet voor in een vampire film gebruikt kunnen worden, dat is het enige wat in me opkomt.

Bij deze man, een van de weinige echte handelaren daar, zien we vaak iets van onze gading. Wij kochten er verleden jaar nog twee ijzeren stoeltje en nu zag Maarten er een leuk ijzeren tafeltje. Onder het gasstelletje zat een gat in de tafel voor een parasol. De handelaar vroeg er dertig euro voor, dit soort tafeltjes zijn altijd gewild, maar Maarten bood vijfentwintig, hij ging niet voor een gat betalen. De handelaar ging akkoord, hij zag er de humor wel van in en wij ook natuurlijk.

Na daar op Sarasset een kopje koffie gedronken te hebben stapten we in de auto en reden door naar Antraigus. Daar was het druk, we konden maar net onze auto kwijt. Dit dorp is erg geliefd bij de Fransen,' hun zanger', Jean Ferrat heeft er jaren gewoond. Hier werd een brocante markt gehouden met handelaren die mooie spullen verkopen, niet altijd even goedkoop.

Ik kijk altijd verliefd naar dat mooie oude linnengoed, dit was echt kwaliteit. Kopen doe ik het niet, ik zou het tocht niet gebruiken en dan ligt het uiteindelijk te vergelen in de kast.

Houten speelgoed in een groot formaat, zo mooi, je zou het bijna als sier neerzetten.
 
Deze handelaar heeft altijd mooie spullen staan, echt om even genietend naar te kijken. Het maakt natuurlijk uit hoe iemand zijn waar etaleert. Hij en zijn vrouw hebben dat talent.

De brocante markt was niet ons enige doel waar we voor naar Antraigues kwamen. Daarover morgen meer.

Reacties

Bertiebo zei…
Ooooh... die groene flessen
Judy zei…
Leuk om te zien!
Mevrouw W. zei…
Naar een brocantemarkt zou ik voornamelijk gaan om foto's te nemen. Niet om te kopen.
Emie zei…
Traditie om in ere te houden. Gewoon lekker snuffelen en gezelligheid met elkaar maakt het tot een heerlijke dag.
Lot zei…
Ik heb het even aan man laten zien, en hij denk misschien een bijltje/mes om mais van de stengel te hakken/snijden of ergens koppen van te slaan.
Lot zei…
Bedenk dat er een stichting Gered gereedschap bestaat, https://www.geredgereedschap.nl/
misschien weten zij het.
Elizabeth zei…
Wat een heerlijk gezicht hoe een ieder z'n boeltje uitstalt...
Kijken is zeker leuk, maar ik kan het meestal niet laten om toch iets te kopen!
Charlie zei…
Wat een mooie omgeving voor een rommelmarkt zo tegen de heuvel! 25 euro vind ik goed betaald voor een tafeltje waar veel aan opgeknapt moet worden! Daarentegen 5 euro voor die stoelen ernaast erg goedkoop! Dat was weer lekker genieten!
Janny zei…
Wat een prachtig uitzicht vanaf de markt en bij het linnengoed zou ik ook wel even snuffelen.
Sjoerd zei…
Alleen al voor de curiosa zou je daar naartoe gaan. Kopen is iets anders.
In de weer zei…
Lijkt op een zelfgemaakt iets, misschien een werkstuk van school.
Dat houten speelgoed is mooi zeg !
Jolande zei…
In Belgie en Portugal is het ook een feestdag, maar ik heb in al die jaren nou niet echt iets kunnen ontdekken wat speciaal op die dag wordt gedaan. Leuk om over zulke markten te struinen, ik vind die groene flessen heel mooi.
Lies zei…
Leuk snuisteren!
Lie(f)s.
Bij ons geen traditionele brocante op deze dag maar een jaarlijks terugkerende sportieve ‘Triathlon de Lamastre’. We hebben weer aan de kant gestaan om hen aan te moedigen.