Beeldbank boerderijen 2

Dit is een van de boerderijen die ik verleden week in 't Beijersche voor de beeldbank fotografeerde. Wat me direct opviel was de trapgevel, ik kan me hier in de buurt geen boerderij voor de geest halen met zo'n kenmerk. Op internet las ik dat een boerderij met trapgevel vermoedelijk is gebouwd door een koopman uit de stad, daar komt zo'n type gevel immers het meest voor.

Die vermoedelijke koopman heeft zijn boerderij lang geleden, in 1889, de naam 'Cornelis Hoeve' gegeven. Hij zal waarschijnlijk zelf zo geheten hebben en dan ging die naam zoals gebruikelijk door van vader op zoon.
 
Inmiddels waren we met de eigenaar van de boerderij, een bekende van ons, aan de praat geraakt en die vertelde dat de boerderij in 1903 verbouwd was en dat jaartal was te lezen helemaal bovenin de gevel. Als hij me er niet op had gewezen had ik het niet gezien, het was erg verweerd.  Met een andere lens op mijn toestel kon ik het wat dichterbij halen en lezen.

Het achterste gedeelte van de boerderij is slecht en de houten schuur die er aan vast staat is niet veel beter.

Rechts nog een uitbouw, waarschijnlijk een bijkeuken. In de boerderij woont een zoon van de eigenaar met zijn vrouw, hijzelf woont in een pand ernaast. 

Deze grote schuren liggen nog achter de boerderij. Zoals bijna alle boeren hier is het een melkveehouderij.

Een broer van hem boert op de ouderlijke boerderij in Koolwijk en wij kregen het over de tijd dat zijn ouders daar nog boerden en hij en zijn broers en zussen nog jong waren en allemaal thuis woonden. Ik kwam daar in die tijd veel omdat onze zoon Bas en zijn jongste broer vriendjes waren. De tractor van Bas stond daar in die tijd permanent gestald, hij speelde daar vaak. Het waren ontzettend aardige en gastvrije mensen, vaak werd ik gebeld dat ik later moest komen, Bas at weer mee. En als ik mijn zoon dan eindelijk mee kreeg gingen zijn laarzen op een oude krant in de achterbak en Bas zette ik op een kleed in de auto, hij zat onder de modder en koeienstront maar wat een geweldige tijd heeft hij daar altijd gehad.

In de oude schuur achter de boerderij stond wat jongvee waaronder dit lieverdje.

Reacties

Emie zei…
Mooi dat de geschiedenis van deze boerderij ook voor jullie herinneringen oproept.
Marthy zei…
Eh... niet van deze boerderij maar de herinneringen waren leuk om te delen.
Bertiebo zei…
Apart zeg, een boerderij met een trapgevel
De Cornelis-hoeve staat er weer mooi op!
Sjoerd zei…
Leuk dat je ons laat meegenieten van deze verhalen
Elizabeth zei…
Haha, jij weet wel hoe het ruikt daar in de stal...
Altijd weer leuk op een boerderij, vind ik.
Prachtige foto van een heel bijzondere boerderij!
miekequilt zei…
Wat leuk dat jullie zo ook veel mensen ontmoeten. Jullie horen daar echt hè.