Pensioen

Dit is het plaatsje Estaing en het ligt aan de rivier de Lot. Het kasteel wat er zo hoog bovenuit torent is het Chateau d'Estaing en in het bezit van oud president Giscard d'Estaing. Verleden jaar september hebben wij tijdens het lopen van de Via Podiensis in dit plaatsje overnacht. Deze week overleed de kasteelheer maar het bezit zal ongetwijfeld in de familie blijven. Zijn overlijden gaat de Franse schatkist veel geld schelen, lees maar even mee:

De drie nog levende oud-presidenten (dit artikel werd voor de dood van Giscard d'Estaing gepubliceerd) kosten de Franse belastingbetaler jaarlijks ruim 6 miljoen euro. Daarbij is geen rekening gehouden met het honorarium van ongeveer 6000 euro per maand dat de drie krijgen en de 12.000 euro die Valéry Giscard d’Estaing per maand ontvangt als lid van de grondwetgevende raad. Dat heeft de socialistische parlementariër René Dossière volgens de krant Le Figaro becijferd. 

De liberaal Giscard d’ Estaing, die president was van 1975 tot en met 1981, kan per jaar 2,5 miljoen euro op zijn bankrekening bijschrijven (hij werd 94!). Voor de gaullist Jacques Chirac (president van 1995 tot en met 2007) is dat 2,2 miljoen en voor zijn partijgenoot Nicolas Sarkozy, die van 2007 tot en met 2012 staatshoofd was, 1,5 miljoen. 

Behalve het geld hebben oud-presidenten recht op een gemeubileerd appartement en op twee politieagenten voor hun bewaking. Ook hebben zij een auto met twee chauffeurs en zeven vaste medewerkers tot hun beschikking. Niet slecht hè, dit alles. 

Maar Macron, de huidige president heeft kort geleden afstand gedaan van het pensioen dat hij in de toekomst zou krijgen als voormalig staatshoofd van Frankrijk en hij wil er ook voor zorgen dat deze pensioenuitkeringen niet langer gelden voor toekomstige presidenten. Hij kon bijna ook niet anders na alle  stakingen en betogingen  tegen de pensioenhervormingen in zijn land. 

  In juli heeft de Franse regering besloten om de onderhandelingen met de vakbonden over pensioenhervormingen een jaar uit te stellen zodat het land zich volledig kan richten op het herstel van de coronacrisis. Macron kreeg zo weer een beetje lucht want zijn populariteit zakte enorm.

Reacties

 1. Het stond vanochtend inderdaad in de krant dat hij was overleden. Ik wist niet dat ze zoveel geld ontvingen samen.

  (en Marthy, heb je een nieuw mailadres? Ik heb je 2x gemaild, maar tot nu toe geen antwoord ontvangen. Dus waarschijnlijk gebruik ik een verkeerd mailadres....)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja dat is een hoop geld. Maar iemand moet het doen en ik zou niet graag president van Frankrijk zijn

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat is zeker een smak geld en dat zo lang. En de oud presidenten zijn toch niet armlastig na hun pensionering. Ietsiepietsie scheve verdeling....?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk optrekje! Toch sympathiek van Macron.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat wil een mens nog meer dan gezondheid en een fijn leven. Na alles wat ze gedaan hebben mogen ze een heel goed inkomen hebben en een heel goed leven maar iets is er scheef aan dat alles. ik denk dat het niet alleen Frankrijk is waar dit speelt.
  Fijn weekend.
  Marga

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk om te lezen. Het zijn wel bedragen zeg.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het begin van rechtzetten van scheve omstandigheden is er dus.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Goeie morgen, nu snap ik waarom daar iedereen president wil worden. Een paar jaar werken en je bent binnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. De duivel en de grote hoop en dat is nog nooit anders geweest.
  De 'kleine man' wordt door de upperclass in Frankrijk met minachting bekeken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helaas is dat in veel landen zo maar in Frankrijk geldt dat sterk.

   Verwijderen
 10. Wat ligt dat kasteel daar mooi. Riant inkomen voor een oud-president. Maar ik denk dat dat voor alle oud- presidenten geldt.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Deze blog had ik bewaard in Bloglovin omdat ik 'm nog wilde lezen. Man en ik hebben in Estaing gefietst. Een gedeelte van de pelgrimsroute. Ik herinner me een scene van Toon Hermans dat hij de naam Giscard d'Estaing vergelijkt met Wim Kok. Die laatste maakte natuurlijk geen schijn van kans...
  Een indrukwekkende Franse president die het land veel goeds heeft nagelaten.
  Wie zou er in dat kasteel geen kijkje willen nemen?

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Leuk dat je een berichtje achterlaat, bedankt!

Lieve groet, Marthy

Als je met je Google account reageert hoef je niet te bewijzen dat je geen robot bent!
Zonder Google account? Dat kan gelukkig heel simpel zijn: gewoon even aanklikken dat je geen robot bent.