Kersttulband met cranberries

 Een gezellige dag vandaag, we hebben Saar en Luuk in huis. Terwijl opa en Luuk een potje damden en Saar zat te lezen bakte ik nog even een kersttulband. Dat doe ik ieder jaar met af en toe een andere vulling. Vroeger bakte ik zo'n zware Engelse kerstcake maar toen waren er nog kinderen in huis die er van mee snoepten. Nu wil ik het wat minder zwaar en deze keer werd het een cake met verse cranberries, ik hou van de smaak van deze veenbes. Wie ook nog tijd en zin heeft om wat te bakken, het is een een makkelijke, hier is het recept:

Ingrediënten 
200 gr zachte roomboter
150 gr suiker
4 eieren
150 gr bloem
100 gr amandelmeel (enkel 250 gr bloem gebruiken kan ook)
2 tl bakpoeder
125 gr verse cranberry’s
Rasp van 1 sinaasappel
1 tl kaneel
Snuf zout

Sinaasappeltopping
2 el sinaasappelsap
100 gr poedersuiker

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 170 gr (hete lucht).

Klop de roomboter met de suiker luchtig met een mixer. Voeg één voor één de eieren toe en mix deze mee.

Voeg de bloem, het amandelmeel, het bakpoeder, een snuf zout, de kaneel en de rasp van 1 sinaasappel (wel eerst wassen) toe. Mix het beslag nog even kort, totdat het één geheel vormt.

Spatel de cranberry’s door het beslag. Verdeel ook een paar cranberry’s over de bodem van de vorm.

Vet de tulbandvorm in en doe het beslag in de vorm.

Bak de tulband in ongeveer 45 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven. De cake is klaar als een satéprikker er schoon en droog uitkomt wanneer je deze in het midden van de cake steekt.

Laat de tulband volledig afkoelen op een taartrooster.

Maak een sinaasappeltopping door het sinaasappelsap te mengen met de poedersuiker. Het moet niet te slap zijn, anders druipt het meteen van de cake af. Is het te slap voeg dan een lepel extra poedersuiker toe.

Op de foto stond de tulband nog wat af te koelen, daarna deed ik de topping erop.

Recept:  Pauline's Keuken

Reacties

  1. Er gaat niets boven eigen baksels. Deze lijkt me heerlijk, vooral ook met de sinaasappelsaus. Ik ga het recept opslaan (want deze dagen niet nodig) en wens jullie veel smikkelgenoegen toe.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Lijkt vrij eenvoudig tot ik daar aan begin want ik garandeer het je, bij mij mislukt zoiets altijd. Al is het maar dat het niet zonder stukken en brokken uit de vorm komt. Misschien toch nog eens proberen want het klinkt heerlijk. Verse cranberry's helemaal nomnom... Mooi gelukt de jouwe. En dat ie zal smaken!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik had mijn oude tulbandvorm, zo'n ijzeren, goed ingesmeerd met boter. Meestal schud ik over dat boterlaagje nog wat paneermeel maar dat was ik nu helemaal vergeten. Toch kwam hij er na een tikje keurig uit. Precies op de aangegeven tijd de oven uitgezet. Succes!

      Verwijderen
  3. Recept wordt opgeslagen, want het ziet er zo lekker uit. De combinatie met amandelmeel lijkt mij erg lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Heerlijk, Marthy. Daar zal door Saar en Luuk wel van gesnoept zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ziet er heerlijk uit. Ik wou dat ik het kon, maar ik heb er geen talent voor en dus ook geen aardigheid in.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ziet er lekker uit! Wie weet ga ik nog eens bakken, heb weer een beetje de smaak te pakken

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wij hadden Jeslynn in huis, samen erwtensoep gemaakt met opa...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Erwtensoep, heerlijk om dat in deze tijd van het jaar te maken.

      Verwijderen
  8. WAW.......die tulband ziet er perfect uit en zo zal die ook wel smaken.
    Denk dat je menig keer reactie vanuit huiskamer gekregen hebt van de kleinkinderen: oma wat ruikt het lekker!!!
    Was het ook al van plan om vandaag cake te bakken met cranberry's maar vergat ze op lange boodschappenlijst in app te zetten voor zoonlief,heb nog paar zakken geconfijte liggen,pak ik er daar maar een van,zal het geheel wat zoeter maken,het zij zo. Hoop dat ie net zo mooi uit de vorm komt als die van jou, Marthy.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. ha Marthy,


    ★*2020★* 。 • ˚ ˚ ˛ ˚ ˛ •
    •。★2021 ★ 。* 。
    ° 。 ° ˛˚˛ * _Π_____*。*˚
    ˚ ˛ •˛•˚ */______/~\。˚ ˚ ˛
    ˚ ˛ •˛• ˚ | 田田 |門| ˚

    ஜ۩۞۩ஜ BONNE ANNÉE! ஜ۩۞۩ஜ

    En de groetjes van Marlou

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik heb hem vanmiddag gemaakt; heerlijk!! Had geen amandelmeel maar heb wat amandelextract gebruikt. Zit nu al aan mijn tweede stuk ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk om weer van jou te horen, fijn. Ik krijg straks ook weer een stukje bij de koffie die mijn man altijd verzorgt.

      Verwijderen
  11. Heb gisteravond twee stuks cake gebakken in mijn glazen tulbandvorm,
    had geen onbespoten sinaasappel in huis, gebruikte klein glas mandarijn likeur.
    De eerste kwam zonder moeite uit de vorm.....maar de tweede had er duidelijk meer moeite mee, helemaal niet erg, had ik alvast wat te proefen, jammie!
    Staat op de foto in mijn kerstblog.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Leuk dat je een berichtje achterlaat, bedankt!

Lieve groet, Marthy

Als je met je Google account reageert hoef je niet te bewijzen dat je geen robot bent!
Zonder Google account? Dat kan gelukkig heel simpel zijn: gewoon even aanklikken dat je geen robot bent.