Pokkenbriefje

Op internet las ik een artikel over het pokkenbriefje en er stond een afbeelding bij. Bovenaan op het briefje staat dat dit model no. 1 is, der wet van 4 december1872. Kijkend naar dat briefje ging er bij mij een lampje branden, zo'n briefje moest ik ook ergens hebben. Ik vond het vrij snel en de doos met als opschrift 'Oude papieren'. Zoals jullie op de foto kunnen zien is mijn briefje Model no. 2  volgens de inentingswet van 1939. Zeventig jaar oud is dit briefje.
Er zaten ook nog twee inentingskaarten in de oude envelop van het gemeentebestuur Noordwijk. Bewondering voor mijn moeder met haar grote gezin die deze papieren van haar kinderen allemaal keurig bewaarde.

Eind achttiende eeuw werd er een vaccin tegen de pokken ontwikkeld en deze vaccinatie zorgde er voor dat het aantal dodelijke slachtoffers sterk verminderde. Dus besloot de Nederlandse overheid in 1823 de koepok-vaccinatie voor kinderen indirect verplicht te stellen. Wie naar school wilde moest vanaf dat moment een bewijs van vaccinatie kunnen overleggen, het pokkenbriefje. 

Deze verplichting stuitte op veel bezwaren vanuit de religieuze hoek en de verplichte vaccinatie voor schoolgaande kinderen werd in 1857 onder druk van christelijke partijen afgeschaft. Na een pokkenuitbraak vanaf 1870, die aan circa 23.000 mensen het leven kostte, werd de inenting echter weer verplicht gesteld en mochten kinderen dus alleen nog naar school als ze daar een pokkenbriefje konden overleggen. Dit werd vastgelegd in de Wet op de Besmettelijke Ziekten (1872). 

Er bleef in de jaren daar na veel verzet tegen deze verplichting komen van 'gewetensbezwaarden' en de wetgeving daarover werd in de daarop volgende jaren verschillende keren aangepast. 

 In 1939 werd de Inentingswet aangenomen, de datum op mijn briefje. Dit keer werd er rekening gehouden met ‘gewetensbezwaarden’. Ouders die hun kinderen niet wilden laten inenten konden bij de burgemeester een uitzonderingspositie krijgen. Deze nieuwe situatie duude tot 1975. Kort daarna verklaarde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de wereld ‘pokkenvrij’. Ook het pokkenbriefje was daarmee definitief geschiedenis geworden. 

De drie littekens van de pokkeninjectie op mijn bovenarm en mijn pokkenbriefje blijven stille getuigen van dit stukje geschiedenis.

Reacties

Sjoerd zei…
Ik ben er ook nog tegen ingeënt, maar zo'n briefje kan ik me niet herinneren.
Leuk dat je nog zo’n herinnering bewaard hebt!
Petra1945 zei…
Ik heb er geen... Volgens het familieverhaal moest dat vóór je eerste verjaardag gebeuren, dat was veiliger. Mijn ouders waren met vakantie en de oppas zou met mij naar de dokter -- en zij vond het "zo zielig" dat ze het zogenaamd vergat. Tegen de tijd dat mijn ouders daar achter waren gekomen, was het te laat! En ik kon gewoon naar school, nooit problemen gehad. Mijn jongere broer had de prikken trouwens wel, geloof ik.
Emie zei…
Ik heb ook al mijn inentingsbewijzen nog inclusief die drie littekens op mijn linker bovenarm!
Ger zei…
Kom uit gezin van 5 kinderen en ik(1945) en mijn oudste zus(1943) waren de enige twee die geen pokken littekens op arm hebben. Wanneer wij aan ons moeder vroegen waarom niet kregen wij als antwoord: op de leeftijd dat jullie de pokkenprik moesten krijgen hadden jullie koorts en waren verkouden en dan mocht dat niet.
Datzelfde herhaalde zich tot twee maal toe in een jaar met onze zoon(1971) verkouden en geen pokkenprik. Onze dochter(1969) kreeg het pokken vaccin in klein krasje aangebracht op huid zijkant rug, staat ook in inentingsboekje van zuigelingenbureau.
Lees in oud kranten bericht dat de stad Tilburg in 1951 op slot ging ivm pokken uitbraak,interessant om te lezen hoe het er daar aan toeging.

https://www.stadsnieuws.nl/nieuws/algemeen/971560/tilburg-een-maand-op-slot-
miekequilt zei…
Ik geloof dat ik ook nog zo'n briefje heb mijn littekens zitten op mijn rug. Vreemd dat er geen algemeen beleid was.
Bertiebo zei…
Dat is interessant. Ik heb trouwens geen littekens. Ben wel ingeënt, staat genoteerd in mijn babyboekje
KnutzEls zei…
Ook lidtekens op mijn arm, net als bij Leo.
Anoniem zei…
Hier ook een 'herinnering' op mijn bovenarm aan de vaccinatie.
Ik heb geen papieren wel drie littekens prominent op mijn linker bovenarm.
Marthy zei…
Wat een verhaal!
Marthy zei…
Men kon ook op het bovenbeen, rug en zelfs bil die prikken krijkgn. Mijn oudste zusje had ze op haar rug.
geen briefje, wel ingeënt maar gelukkig niet op een zichtbare plek