Zuidbroeksemolen

Dit molentje staat langs de weg van Bergambacht naar Krimpen, een stukje van de weg af. Het valt daar onder het buurtschap Zuidbroek, vandaar de naam en dat Zuidbroek valt net als Stolwijk onder de gemeente Krimpenerwaard.

Ik kom er langs als ik naar mijn masseuse rijd en dan moet ik altijd even naar dit mooie molentje kijken. Omdat ik vroeg was en mijn fototoestel bij me had stopte ik even en nam een paar foto's. Weer thuis ging ik op internet op zoek of ik er iets over kon vinden want vaag had ik in mijn hoofd dat dit vroeger een verroest, wrakkig molentje was en ik kwam er achter dat dat wel klopte.

 Het is een Amerikaanse windmotor of roosmolen, dat is een type windmolen met veel bladen (wieken) en was zo'n beetje de opvolger van de klassieke typen Nederlandse wind- en watermolens. Dit type molen is in Nederland in de eerste helft van de 20e eeuw vaak toegepast voor de bemaling van kleinere polders.

Deze is in 1922 is geplaatst en is eigendom van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. Het is de laatste nog bestaande molen van dit type in Zuid-Holland. Er zijn nog maar weinig over van de vele molens van dit soort die in Nederland zijn gebouwd.

Deze molen werd in 1996 helemaal gerestaureerd en geautomatiseerd. In 1998 werd het aangewezen als rijksmonument en op 3 november 1998 ingeschreven in het Monumentenregister. Nou nou, wie had dat verwacht van dit kleine molentje, een rijksmonument.

Reacties

KnutzEls zei…
Daar ben ik zeker al een paar keer langs gereden. En toen viel het mij ook op. En denk ik waar heb ik zo'n molentje meer gezien, want dit soort valt meteen op. Klein maar fijn Rijksmonument.
Bertiebo zei…
Dit geloof je niet. Ik heb een blogje klaar staan over net zo een molen. Ook zo mooi in het landschap. Ik heb niet gekeken, maar ik geloof nooit dat het een rijksmonument is. die van ons dan hè. Maar het staat evengoed geweldig. Hahaha, de vorige keer was je me net voor met de elektriciteitsmasten.
Marthy zei…
Noord-Holland: hier staan drie gerestaureerde windmotors, de Herkules in Zaandam, de Windmotor Brakepolder en de Windmotor Hauwert. Staat die van jou er soms bij, Bettie?
Bertiebo zei…
Ik ben er bijna zeker van, dat het die in Hauwert is, Marthy. Dank.
miekequilt zei…
Wat een leuke molen. Ik zag ze af en toe in Nieuw-Zeeland en moest altijd aan Nederland denken.
Marleen zei…
Bijzonder dat ie al zo oud is. Nu een rijksmonument, mooi.
Jouw informatie maakt het áf! Hartstikke leuk om te lezen.
In de weer zei…
Een mooi ding hoor !
Staat daar zomaar te schitteren in het landschap, ik hou wel van zoiets, maar hoeveel mensen zullen er achteloos aan voorbij gaan en misschien niet eens zien.
Jammer !
Emie zei…
Doet me denken aan een Amerikaanse western. Leuk dat zo'n molentje een monument is!
Ger zei…
Net zoals op de dag van vandaag weerstand is tegen windturbines in het landschap was dat vroeger ook met windmotoren, die werden ook lelijk gevonden en zelfs als angstaanjagend gezien.
Jac. P. Thijsse schreef erover in het Verkade album, als een Tjasker(is een klein type poldermolen voor het bemalen van kleine percelen land)vervangen werden:

“Ze zien er heel typisch uit, die Tjaskers, en 't is eigenlijk jammer dat ze gaanderweg vervangen worden door die witte, blikken, veelwiekige Amerikaanse molens"
Ik kan het wel waarderen Marthy, dat dit cultuurhistorisch bouwwerk behouden is gebleven in het Nederlands waterlandschap.
Onliemie zei…
Ik had verwacht dat deze iets jonger was en ben verbaasd dat er in 1922 al zulke molens waren. Maar ik ben dan ook een complete leek. Ik blijf de "echte" Nederlandse windmolens nochtans veel leuker vinden hoor.
fotoblog zei…
die zie je bij on in Vlaanderen eerder zelden

knappe foto's en interessante info

prettige avond