Kerst in coronatijd

Het was verleden jaar om deze tijd nog niet nodig om bij het inkopen van je kerstboodschappen rekening te houden met een virus. Niemand had nog van Corona gehoord, we kenden het woord niet eens en nu ligt dat woord het op ieders lippen. Ik heb het even opgezocht: op 27 december 2019 deed een ziekenhuis uit Wuhan melding bij een lokaal centrum voor ziektepreventie en bestrijding dat bij een groep patiënten longontsteking met een onbekende oorzaak was waargenomen. En toen ging het balletje aan het rollen en dat is nog steeds niet uitgerold

Maar goed, ik ga terug naar die boodschappen voor de kerstdagen. Wij hebben het heel makkelijk dit jaar, we zijn bij twee van onze kinderen uitgenodigd aan tafel. Op verschillende dagen natuurlijk. Op een van die dagen zorg ik voor het nagerecht. Dan krijgen wij morgen twee kleinkinderen de hele dag wegens werkzaamheden van de ouders en die blijven gezellig mee eten, pannenkoeken, hartig en zoet, want daar heb ik zelf enorme trek in en dat gaat er bij Luuk en Saar ook altijd wel in. En dan wil ik nog wat lekkers bakken voor bij de koffie. Ik heb in het weekend een boodschappenlijst gemaakt en daar ben ik vanmorgen, door de regen, mee naar de supermarkt gegaan en mijn tijdsplanning was goed, het was niet druk. Ik had al mijn boodschappen, rekening houdend met de indeling van de winkel, onder elkaar gezet en was daardoor echt super snel klaar.

Woensdagmorgen vroeg nog even een paar laatste boodschappen maar dat zal niet veel zijn en laat dan de kerst maar komen. Anders dan andere jaren maar wij zijn van plan om er hele gezellige dagen van te maken.

Reacties

Emie zei…
En dat gaat jullie zeker lukken. Wij halen morgen tijdens het seniorenuurtje tussen 7 en 8 de boodschappen en zien alleen mijn moeder tijdens de kerstdagen. Helemaal prima en gezellig.
KnutzEls zei…
Ik heb ook alle kerstboodschappen in huis, alleen wat laatste dingen. Wij vieren het thuis, met de jongens die samen voor het diner zorgen. Of ik alleen voorgerecht wil verzorgen. Het wordt vast heel gezellig, anders maar toch.
Lot zei…
Helaas wij hebben niets met de dagen, alleen elkaar.
Mijn dochter woont in Belgie en die van partner zijn met schoolkinderen en ze hebben daarbuiten ook veel contacten, dat durven we niet aan.
Ik weet ook niets speciaals om te halen, behalve een stol, we eten en drinken altijd al lekker en zoveel voorraad dat ik daar alles uit kan putten
Bertiebo zei…
Ik ben nog nooit gestresst geweest door kerstdrukte. En nu ook niet. Gelukkig maar!
In de weer zei…
Hier, net als met Sinterklaas, in twee partijen. De eerste op kerstmiddag/avond en de tweede op eerste Kerstdag. Die eerste wordt wel heel bijzonder want dan is onze jongste kleinzoon jarig en aangezien hij geen feest kan hebben zoals gewoonlijk, gaan wij er hier maar eens extra aandacht aan besteden, ja we maken er wat van hoor !
miekequilt zei…
Gisteren onze zoon met gezin te eten gehad. Eerste kerstdag gaan we op de koffie bij onze dochter. En tweede kerstdag maakt de huiskok zuurkool met eend ,spekjes en drinken we een fles witte wijn die ik meenam uit Nieuw-Zeeland.
We zijn gezond, de familie ook en dat vind ik voor dit jaar het allerbelangrijkst.
Wij doen het ontspannen. De kinderen verdeeld over de twee dagen komen om te lunchen en een gezellig samenzijn.
Ageeth Mooij zei…
Succes met de rest van de voorbereidingen en veel plezier!
Ik doe tegenwoordig het liefst boodschappen op zondag rond 8 uur 's ochtends. Maar ik vind het in het algemeen meevallen met de drukte in de supermarkten.
Dat klinkt allemaal heel gezellig! Wij hebben alleen mijn schoonzus uitgenodigd, vrijwel alle boodschappen zijn al in huis. En tweede kerstdag gaan we bij mijn schoonouders alleen even op de koffie. Mijn schoonvader is net geopereerd en heeft nog wat rust nodig. Aan kerstcadeau’s deden we al nooit, dat hebben we met Sinterklaas al gedaan, in twee huizen met videoverbinding. Het belangrijkste is dat we allemaal gezond zijn en van elkaar houden.
Onliemie zei…
Zelfs dat mag hier niet met Kerst. We mogen niet binnen bij de kinderen en zij niet bij ons. En aangezien het weer er niet geweldig uitziet voor de komende dagen zal er van de geplande wandelingen telkens met elk "kindgezin" niet veel in huis komen. Want ook dat mag maar met 4. Hier plannen we de boodschappen ook op momenten dat we denken dat er weinig volk zal zijn. De cadeautjes (bijna allemaal online gekocht... sorry voor het milieu) gaan we bij ieder gezin brengen samen met een "wensmaaltijd". En na een drankje buiten dan maar weer snel huiswaarts want in tegenstelling met velen (wanneer ik zo hier en daar wat rondhoor) gaan wij ons wel aan de regels houden. Dus ik ben stiekem wel jaloers op jullie dat er een beetje meer mag in Nederland.
Morgenvroeg ga ik boodschappen doen, goede tip van je om de boodschappen in volgorde van winkelindeling op te schrijven
Marthy zei…
Toen ik verleden week boodschappen deed was het druk in de winkel. Ik werd er kriebelig van, had bovendien een rommelig boodschappenlijstje bij me en liep als een kip zonder kop door die supermarkt, vaak tegen de looproute in. Dat moet anders dacht ik vanmorgen en het werkt uitstekend, zeker als je veel boodschappen nodig hebt.
Marthy zei…
Jullie hebben een geweldige planning gemaakt, ik zal duimen voor goed weer. We zouden allemaal graag met de hele familie aan tafel hebben gezeten maar helaas. Er komen betere tijden, daar moeten we in blijven geloven.
Marthy zei…
Oh, ik dank God op mijn blote knietjes dat het hele spul gezond is. Ik moet er niet aan denken...nou dat doe ik dan ook maar niet.
Marthy zei…
Die huiskok van jou, hou hem in ere.
Marthy zei…
Alvadt gefeliciteerd met de jarige, Toos. Zet hem lekker in het zonnetje.
Marthy zei…
Fijn dat jullie elkaar nog hebben, Lot. Er zullen deze kerst veel mensen wat eenzaam zijn door corona. Ik wens je een warme, liefdevolle kerst.
Marthy zei…
Leuk dat jouw jongens dat samen doen.
Sjoerd zei…
Ik was vanmorgen met Jeslynn op pad voor boodschappen, mijn vrouw moest werken, maar ik vond het toch al akelig druk...
Marlou zei…
ha Marthy,

we maken er gewoon wat van.
Ik doe elke dag tijdens mijn ommetje een paar kleine boodschapjes, voor in de rugzak.
Heb niet veel nodig gelukkig...

groetjes van Marlou
Ger zei…
Ook al zullen de kerstdagen anders verlopen dit jaar, dan nog maken we er het beste van en dat doen jullie ook zo te lezen.
Leuk dat jullie gast aan tafel zijn bij de kinderen,verwen ze maar goed met jou eigengemaakt nagerecht.
Hier komt het 12 persoonsservies van ruim halve eeuw oud deze keer niet uit de kast,helaas.
Op kerstavond komt onze jarige zoon met zijn vrouw bij ons zijn verjaardag vieren omdat onze eettafel groter is, we dan beter afstand kunnen houden en er meer ruimte is om al dat lekkere Thaise eten wat schoondochter bestelde op kwijt te kunnen. Eerste kerstdag zijn manlief en ik met z'n tweetjes en ik kook elke dag met liefde dus doe ik dat nou ook maar,wel wat luxer dan op een normale doordeweekse dag.
Tweede kerstdag gaan we naar dochterlief en schoonzoon,zitten we met vier aan de kerstdis, de dag ervoor zijn ze met kinderen en aanhang precies met zessen.

Marthy zei…
Prima geregeld bij jullie, Ger. Ja, wij zouden ook graag met zijn allen aan tafel hebben gezeten maar dat kan niet dus gaan we daar niet over zeuren. Er zijn ook mensen die alleen zullen zijn met de Kerst....