Van Leerdam naas Beesd

Vandaag het laatste blogje over onze wandeling langs de Linge. Echt leuk wandelen daar, je loopt door oude stadjes afgewisseld met mooie stukken dijk langs het water. Het volgende dorpje is Acquoi met zijn scheve stompe toren. Sinds de bouw in de 15e eeuw staat de kerktoren al scheef. Halverwege de bouw is nog geprobeerd dit te corrigeren, maar helaas. De toren staat bijna net zo scheef als de toren van Pisa. Leuk toeval is dat op het kerkhof het graf van mevrouw Cornelia Pisa te vinden is. 

Net om de hoek van de kerk vonden we een bankje waar we even snel een kopje koffie dronken met een boterham er bij. Lang bleven we niet zitten want het het bankje stond in de schaduw, we werden al snel koud.

Na nog wat kilometers langs wegen en dijken volgde het mooie dorpje Rhenoy.  Veel horeca ook weer maar helaas, een warme chocolademelk met een appelpunt zat er niet in.

Het is mooi wonen daar aan de Linge met het ene beeldschone huisje na het andere.

Overal fruitbomen in deze omgeving, grote velden zo ver het oog rijkt. Wij zijn hier al veel geweest, hebben hier gefietst en gewandeld en dan vaak in het voorjaar als de bloesem aan de bomen zit, een pracht gezicht.

We volgen nog een paar dijken en drinken onder aan één daarvan nog een kop koffie. Dit keer in de luwte en in de zon, een stuk aangenamer. 

Dan komen we langs landgoed Mariënwaerdt waar een kerstfair gehouden wordt en verbazen ons over twee parkeerplaatsen vol met auto's.

Beesd, het einddoel van onze wandeling met weer een stompe toren. Het is de toren van de St. Pieterskerk die in verschillende perioden gebouwd is. De onderbouw van de toren dateert van omstreeks 1500, de tweede geleding is waarschijnlijk uit het midden van de zestiende eeuw. Er is een start gemaakt voor een derde geleding met een achtkantige aanzet (de lantaarn), maar de toren bleef onvoltooid. 

We liepen iets buiten Beesd de Stationsweg af naar een industrieterrein waar een klein stationnetje ligt. We waren ruim op tijd voor de volgende trein naar Leerdam.

Reacties

Bertiebo zei…
Dat was een mooie tocht, lekker met je mee genoten
Emie zei…
In de zeventiger jaren organiseerde de personeelsvereniging vaak puzzeltochten voor auto's in dit gebied. Nu onvoorstelbaar maar we hebben er destijds enorm van genoten!
In de weer zei…
Echt bekende plekjes allemaal voor ons Marthy, leuk .
In gedachte volg ik helemaal de route en zie ik weer waar ik ooit een zelfgemaakte kaart kocht bij een tafeltje bij een woonhuis, of stoofperen en ooit een vormpje om boterschaapjes te maken voor Pasen. Leuk altijd die tentjes of tafeltjes langs de weg.
Onliemie zei…
Nu ben je wel heel erg hard aan het plagen... nog niks over die treinreis. :-)) Maar jullie wandelden door prachtige dorpjes. Die dijkhuisjes zijn geweldig. Moest ik Hollandse zijn, ik zou het wel weten.
Marthy zei…
Ik organiseerde er ooit een fietstocht voor onze personeelsvereniging. Tijdens de bloesemperiode natuurlijk.
Marthy zei…
Ik ben bang dat er een behoorlijk prijskaartje aan die schattige huisjes hangt, Kris. Het is heel gewild om daar te wonen.
Annelies zei…
En natuurlijk ook op de bekende Appeldijk gewandeld! Hebben daar een keer meegelopen met de Rode Kruis Bloesemtocht. Heel mooi maar veel te druk toen.
Kort daarna gewoon lekker met z’n tweetjes de wandeling nog een keer gedaan.
Marthy zei…
Oh ja, die heb ik ook een keer meegelopen maar dat is al heel lang geleden. Ik liep toen met een paar vriendinnen de 40 km.
marga zei…
De kerke toren lijkt wel veel op de stompe toren van de kerk in Zierikzee. Heerlijk he wandelen ook al is het koud als je flink doorstapt valt het reuze mee.
Groeten
Marga
Mooie wandeling, mooie omgeving
Sjoerd zei…
Het heeft wel wat, die stompe torens. Jammer dat je onderweg niet even kunt pauzeren, wat drinken, een sanitaire stop maken... Het wordt tijd dat iedereen een spuitje gehad heeft en we weer wat mogen.
Marthy zei…
Kom maar op met dat spuitje.
Marthy zei…
Het was koud maar goed om te doen, Marga.
Prachtwandeling weer!
anja zei…
In gedachten kan ik de hele route mee lopen, ken het daar op m'n duimpje. Verbijsterend dat het zo druk was op Mariënwaerdt, hun winkel is open en heeft speciaal kerstassortiment, maar zo krijgen we dat virus toch nooit onder controle?! Zo blij dat ik niet meer in die regio woon, maar in Drenthe!
Marthy zei…
Van Koopgoot tot Mariënwaerdt, helaas.....
miekequilt zei…
Het is uitstekend wandelweer. Jammer dat de horeca geen koffie to go deed. Maar gelukkig waren jullie goed voorbereid.
Elizabeth zei…
Mariënwaerdt is ook mooi, misschien een keertje doen als het niet druk is...
Jullie weten de mooie plekjes wel te vinden!