Eind achttiende eeuw werd er een vaccin tegen de pokken ontwikkeld en deze vaccinatie zorgde er voor dat het aantal dodelijke slachtoffers sterk verminderde. Dus besloot de Nederlandse overheid in 1823 de koepok-vaccinatie voor kinderen indirect verplicht te stellen. Wie naar school wilde moest vanaf dat moment een bewijs van vaccinatie kunnen overleggen, het pokkenbriefje.
Deze verplichting stuitte op veel bezwaren vanuit de religieuze hoek en de verplichte vaccinatie voor schoolgaande kinderen werd in 1857 onder druk van christelijke partijen afgeschaft. Na een pokkenuitbraak vanaf 1870, die aan circa 23.000 mensen het leven kostte, werd de inenting echter weer verplicht gesteld en mochten kinderen dus alleen nog naar school als ze daar een pokkenbriefje konden overleggen. Dit werd vastgelegd in de Wet op de Besmettelijke Ziekten (1872).
Er bleef in de jaren daar na veel verzet tegen deze verplichting komen van 'gewetensbezwaarden' en de wetgeving daarover werd in de daarop volgende jaren verschillende keren aangepast.
In 1939 werd de Inentingswet aangenomen, de datum op mijn briefje. Dit keer werd er rekening gehouden met ‘gewetensbezwaarden’. Ouders die hun kinderen niet wilden laten inenten konden bij de burgemeester een uitzonderingspositie krijgen. Deze nieuwe situatie duude tot 1975. Kort daarna verklaarde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de wereld ‘pokkenvrij’. Ook het pokkenbriefje was daarmee definitief geschiedenis geworden.
De drie littekens van de pokkeninjectie op mijn bovenarm en mijn pokkenbriefje blijven stille getuigen van dit stukje geschiedenis.
Reacties
Datzelfde herhaalde zich tot twee maal toe in een jaar met onze zoon(1971) verkouden en geen pokkenprik. Onze dochter(1969) kreeg het pokken vaccin in klein krasje aangebracht op huid zijkant rug, staat ook in inentingsboekje van zuigelingenbureau.
Lees in oud kranten bericht dat de stad Tilburg in 1951 op slot ging ivm pokken uitbraak,interessant om te lezen hoe het er daar aan toeging.
https://www.stadsnieuws.nl/nieuws/algemeen/971560/tilburg-een-maand-op-slot-