Doorgaan naar hoofdcontent

Haringkade Scheveningen

Vanaf de buitengym waar ik gisteren over blogde liep ik nog verder en zag deze schitterende  huizen. Stuk voor stuk oogstrelend. De meesten hebben van die mooie erkers, je ziet dat veel bij oudere huizen in Scheveningen. 

Prachtig, al dat decoratieve lijstwerk om de ramen.

En ook aan het metselwerk is aandacht besteed, kijk maar eens naar het mooie gebruik van die witte bakstenen.

Wat opviel maar wij letten daar ook altijd op is dat alle huizen strak in de verf zaten, er wordt dus onderhoud gepleegd. De meesten zullen er al meer dan honderd jaar staan en er is nog geen verval te zien.

Hoge huizen met drie, vier en soms wel vijf verdiepingen. En dan ook nog eens van die hoge kamers. Majestueus is het woord wat daar bij past.

Zo wordt een uitbouw of balkon tegenwoordig niet meer gesteund.

Ik had nogal lopen dwalen daar in Scheveningen en wist niet meer precies waar ik deze foto's had gemaakt dus vroeg ik het aan onze zoon  en die zei nadat ik hem een foto had gestuurd dat dit net als de buitengym de Haringkade was en ik maar even moest googlen op Haven Haringkade Scheveningen.

Wisten jullie dat Scheveningen vroeger met een kanaal verbonden was met Den Haag? In 1862 was dat kanaal klaar en daardoor konden Scheveningers hun visvangst vervoeren naar de rest van het land. 

Het kanaal is er al lang niet meer, maar je kunt de binnenhaven nog wel herkennen aan de straatnamen: Badhuiskade, Havenkade en Haringkade. 

Nou dit was totaal nieuw voor mij en ik zocht verder op internet en vond een leuke site met een wandeling langs het oude kanaal of wat er van over is. Heel veel mooie oude prenten er bij op die site dus die wandeling ga ik eerdaags maken en jullie dan in een paar blogs een stukje Haagse geschiedenis voorschotelen.

Reacties

KnutzEls zei…
Ik kijk ook altijd naar het schilderwerk. Tic van een scildersdochter.
Iets om naar uit te kijken, die wandeling, lijkt mij erg mooi. Deze huizen zijn dat ook, prachtige panden. Zou graag eens binnenkijken.
Emie zei…
De eerste negen jaar van mijn leven woonde ik daar vlakbij. Geweldige buurt met Westbroek Park, de Scheveningse Bosjes en het strand om de hoek. Zo'n dierbare en herkenbare omgeving!
In de weer zei…
Oo, prachtig Marthy, wat een mooie huizen.
Zo’n mooie details, daar kijk ik graag naar.
De wandeling zal ook leuk zijn denk ik, zal het eens aan onze buurvrouw laten zien, zij is in Den Haag geboren.
Ger zei…
Sterk staaltje van eclecticisme in de bouwstijl te noemen die rond 1900 wijdverbreid van toepassing was in de architectuur.
Het heeft wel wat om daar te wonen, zeker nadat ik kijkje nam op website vastgoed kantoren.
Over architectuur gesproken: mijn ogen zijn nog nooit eerder zó verwend geworden dan tijdens wandeling bij onze zuiderburen door Berchemse wijk Zurenborg en de beroemde Cogels Osylei, ook in enkele zijstraten zoals Generaal van Merlenstraat, Transvaalstraat en de Waterlostraat zijn pareltjes te vinden.
Mocht je er ooit komen in betere tijden dan nu vergeet niet neer te strijken op een van de terrassen op Dageraadplaats
miekequilt zei…
Wat een prachtig houtwerk. En zo goed onderhouden, gewoon mooi om te zien.
Sjoerd zei…
Daar zijn inderdaad een paar mooie panden bij. Alleen het onderhoud kost al een kapitaal... Ik ben benieuwd naar die foto's en geschiedenis rondom dat kanaal.
Bertiebo zei…
Prachtig zeg. Echt! Wij kijken ook altijd of iets goed in de verf zit. Vooral bij deuren!
Wat je zegt, oogstrelend!
Coby Breitner zei…
Ha leuk te lezen, prachtige wijk he en vooral dat je schrijft strak in de lak. Heel wat van die huizen zijn nl geschilderd door mijn man, wij hebben een schildersbedrijf en hij heeft veel vaste klanten daar.
Mooi al die gevels, ik wist dat niet van Scheveningen...
Marthy zei…
Ha Margriet. Scheveningen heeft hele mooi parken en wijken met de prachtigste huizen erin.
Marthy zei…
Wat leuk dat je reageert Coby. En wat toevallig dat jouw man al dat mooie schilderwerk heeft gedaan. Geef hem maar onze complimenten hoor.
Lut en Luc zei…
ik kan uren genieten van die mooie statige huizen en ook van de boerderijen die Nederland kent, maar vooral van hoe verzorgd ze er allemaal uit zien