Op de fiets

Eind vorig jaar hadden we nieuwe fietsen gekocht maar daar was nog niet veel mee gedaan en als het dan een mooie dag beloofd te worden met aangename temperaturen is de keus snel gemaakt. We vertrokken al vroeg om de grootste drukte voor te zijn en dat lukte in de Vlist aardig. Precies een week ervoor was het daar een gekkenhuis van op hol geslagen schaatsers.

 Van de Vlist ging het naar Polsbroek en daarna naar Polsbroekerdam, twee kleine dorpen aan de Benschopse Wetering met aan beide zijden lintbebouwing. Deze twee plaatsen vallen onder de gemeente Lopik, we zitten hier inmiddels in de provincie Utrecht.

Voor Mart is dit bekend gebied, hij fietst er vaak maar voor mij was het heel wat jaartjes geleden dus ik was verrast door de vele mooie boerderijen aan weerskanten. Ik heb het al meer gezegd, ik heb gelukkig een geduldige man want het tempo vertraagde vaak omdat ik weer eens wat moois zag. En bij deze boerderij stopte ik omdat ik de gevel goed wilde bekijken. Het zou zo maar kunnen dat er vroeger twee ramen onder de boogjes zaten  met daarnaast een voordeur.

Als je op de foto klikt wordt hij wat groter. Mooi, die versiering met steentjes boven het raam. Jammer dat ik niet op het huisnummer heb gelet want dan zou ik kunnen zoeken naar de betekenis er van.

Hier weer zoiets moois, een grote goed onderhouden boerderij, prachtige leibomen met daar onder een beukenhaag en als kers op de taart een veldje met sneeuwklokjes en narcissen. 

Jullie begrijpen dat ik ook hier niet aan voorbij kon fietsen. Een prachtig oud pand en dan ook nog in goede staat. Net toen ik deze foto had gemaakt kwam er een vrouw naar buiten lopen met een kop thee of koffie in haar hand en ze ging op het bankje zitten aan de zijkant van het huis. Ik maakte haar een compliment over haar mooie huis, vond ze leuk zei ze.

Inmiddels waren via Lopik en Lopikerkapel bij Jaarsveld op de Lekdijk gekomen en daar stond dit gebouw onder aan de dijk. Ik vond het een ongewoon gebouw voor deze streek en ik wist hier de naam van dus kon de oorsprong opzoeken op internet. 

De boerderij `August's Hoeve' is in 1903/1904 gebouwd in opdracht van jhr. Augustinus Frederik Carel Graswinckel. Graswinckel had als wens aan de dijk een herenhuis als zomerverblijf neer te zetten. Het pand mocht alleen worden gebouwd als er een boerderij bijgebouwd werd. Zo ontstond de herenboerderij, waarvan het woonhuis het karakter heeft van een villa in de traditie van de overgangsarchitectuur met elementen van de chaletstijl en de neorenaissance. 

Van een voorbijganger hoorde ik dat het jarenlang als boerderij in bedrijf is geweest.

We passeerden Schoonhoven wat aan de Lek ligt maar daar was het erg druk bij de tentjes waar je wat te drinken en eten kon krijgen dus we reden door en vonden een bankje op de dijk om te pauzeren.

Vanaf ons bankje hadden we een prachtig uitzicht op de rivier de Lek waar je altijd vrachtschepen ziet varen van en naar Rotterdam. Hierna passeerden we Bergambacht waar we eigenlijk van de dijk af hadden gemoeten om weer naar huis te fietsen maar het ging zo lekker op die geweldige e-bikes dat we nog even door fietsten naar Lekkerkerk en daarna langs rustige polderweggetjes naar Stolwijk fietsen met ruim zestig kilometer op de teller. Voor mij is dat heel wat dus ik was trots op mezelf. 

Reacties

 1. Geen zadelpijn? Wat een mooie tocht maakten jullie, ditmaal op de fiets. En wat is NL toch mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik had nooit zadelpijn maar op deze fiets zit zo'n sportief, smaller zadel dus wel zadelpijn. Veel fietsen, dan went het wel.

   Verwijderen
 2. Jullie hebben het meteen goed aangepakt. Geen ritje om de kerk maar hoppeta ertegenaan (-:
  Een rondje Oudewater (via Polsbroek of Cabauw) is een van m'n favoriete ritjes. Het Veerhuis bij Jaarseld is ook zo mooi. Ik ben blij dat jij zo'n geduldige man hebt. Het levert de mooiste foto's op!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kan me herinneren dat we er langs reden, die gaat de volgende keer op de foto. Wel iets anders in Jaarsveld op de foto genomen, komt morgen op mijn blog.

   Verwijderen
 3. Zulke mooie panden is echt genieten, en zo mooi onderhouden ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat is zo'n e-bike toch heerlijk. lijkt mij. Mooie tocht!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooie fietsroute op een heerlijke lentedag dat moet genieten zijn,
  en het leverden weer mooie foto's op.
  Terwijl jullie half Nederland(grapje) doorfietsten maakte ik enkele meters op mijn zadelkruk in de keuken,frisse lucht en de eerste voorjaarswarmte kwam naar binnen via geopend bovendeel achterdeur, had ook gezelschap van vele kwetterende mussen die elkaar speels achterna zaten,vast ook het voorjaar in hun bol.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Whow, mooie prestatie. Maar als je geregeld even stopt is dat met een e-bike ook wel te doen. Die eerste boerderij heeft wel meer reparaties gehad. het eerste raam zit er recht on maar lopen de rolkragen scheef en bij het meest rechtse raam is de boog weggehaald. Daarnaast zijn er originele en niet originele stenen gebruikt. Een echt opknappertje geweest. Maar wel mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, het was goed te zien dat aan deze gevel al veel gedaan was.

   Verwijderen
 7. Wat een mooie tocht zeg. Ik vind die foto van de steentjes boven het raam zo leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Nou het begin is gemaakt Marthy, supermooie tocht met al die mooie huizen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. 60 km op de teller, je doet dat niet slecht Marthy

  vooral die mooie panden vallen me hier op

  prettige avond gewenst

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Zestig kilometer, stoer hoor. En wat een mooie huizen! Raar idee hè, dat er ruim een week geleden nog geschaatst werd op de Vlist.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik vind het oud pand van de vrouw op het bankje echt prachtig!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Lang geleden dat ik zo'n rondje deed met mijn vriendin... Maar wat is het toch mooi!
  Dat zag ik toen ook wel, maar nu des te meer! Ik heb genoten van je foto's...

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ah Marthy,

  wat ziet dat er allemaal heerlijk uit!
  Er gaat niets boven een mooie lente-fiets-tocht!

  groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Leuk dat je een berichtje achterlaat, bedankt!

Lieve groet, Marthy

Als je met je Google account reageert hoef je niet te bewijzen dat je geen robot bent!
Zonder Google account? Dat kan gelukkig heel simpel zijn: gewoon even aanklikken dat je geen robot bent.