Doorgaan naar hoofdcontent

Spreeuwendans

Ik moest gisteren even bij de opticien zijn in Bergambacht en besloot op de fiets te gaan. De zon scheen heerlijk hier maar ik was wel blij met mijn stevige spijkerbroek en warme jack want die temperaturen van een paar dagen geleden hebben we niet meer. Op de terugweg nam ik een andere route, meer door de polder.

Toen ik stilstond om een foto te nemen van een stel ooievaars (die foto mislukte) zag ik een stuk verder op het fietspad twee mensen naar de lucht boven het weiland kijken en mijn oog ging ook die richting. Een grote zwerm spreeuwen gaf een vliegshow maar voor mij was het moeilijk te zien, veel te ver weg. Opeens schoot een deel van de zwerm mijn richting op, ik zwaaide mijn camera naar boven en drukte af. Direct daarna zwaaide de zwerm af en waren ze uit zicht.

Het is een spectaculair natuurverschijnsel, in het voor- en najaar kun je deze spreeuwenwolken zien. Aan het eind van de dag zoeken al die kleine clubjes spreeuwen elkaar op. Uit alle windstreken komen ze aanvliegen en vormen steeds grotere groepen. Wat er dan gebeurt is fenomenaal. Zo’n spreeuwengroep van honderden tot duizenden spreeuwen danst als een geheel door de lucht. In een perfecte choreografie voeren ze een waar spreeuwenballet op. Ze zwieren door de lucht en verplaatsen zich steeds meer richting slaapplaats. Dat kan een groep bomen zijn in een park, een hoog gebouw of een uitgestrekt rietveld. Is het eenmaal duister dan laten ze zich en masse uit de lucht vallen en bezetten de slaapplaats. Tot de volgende ochtend, wanneer ze in kleinere groepjes weer door de regio gaan zwerven.

(info: Vogelbescherming) 

Ik vond een prachtig filmpje over een spreeuwendans.

Kijk en geniet.


Reacties

Bertiebo zei…
Dat is zo mooi! Ik heb het vaker op een filmpje gezie , maar helaas nog nooit in het echt
willy zei…
Enig mooi om zoiets te zien Marthy

maar voor mij jaren geleden dat ik zoiets nog zag

ik dacht trouwens dat ze sterk in aantal verminderd zijn

prettige dag
Marthy zei…
Ik heb het ooit als jong kind al eens gezien. Wij woonden naast een bos en de spreeuwen wilden daar neerstrijken maar de eigenaar van het bos wilde dat niet, waarom weet ik eigenlijk niet. Aan ons, buurkinderen werd gevraagd om in het bos te gaan lopen en dan met alles herrie te maken wat we konden vinden. Het was een loofbos, vrij open en de lucht was zwart, echt helemaal donker van de spreeuwen. En een herrie dat ze maakten. Het moeten er tienduizenden zijn geweest, ik ben het nooit vergeten.
Sjoerd zei…
Ik heb het hier nog nooit gezien, het is wel een mooi natuurverschijnsel.
Het is filmpje is wel heel spectaculair, maar in het echt vind ik het ook al indrukwekkend.
Mooi Marthy. Tijdens onze vakantie in 2018 kwamen op de laatste camping in Zuid-Denemarken. elke avond enorme aantallen vogels over vliegen om in het bos naast de camping te overnachten. Indrukwekkend gezicht.
miekequilt zei…
Ik vind het altijd prachtig om te zien. Je bofte dat je daar net fietste.
Ger zei…
Dit soort zwermgedrag zie je bij bepaalde vogels,insecten,vissen en volgens mij de laatste tijd ook bij mensen 😉Het waarom daar is al veel onderzoek naar gedaan maar er blijven nog veel vragen over en een eenduidige heldere verklaring is nog niet gevonden. Ik nam het in de lucht een keer waar vanuit de auto toen we door de Beemster reden. Het is een fascinerend gezicht. Het filmpje en nog vele andere van dit soort zijn mooi om te bekijken, maar in het echt is het het spektaculairste.
In de weer zei…
Mooi hè, ik zag het vandaag ook, maar helaas had ik geen foto toestel bij me :-(
Hoop er toch nog eens wat plaatjes van te kunnen schieten.
Je moet wel net op het juiste moment op de juiste plek zijn !
Emie zei…
Zo indrukwekkend! Leuk dat je er getuige van was.
Marthy zei…
De zwerm was eigenlijk veel groter, dit was maar een deel ervan. maar ik was toch al blij dat ik er een foto van kon maken.
Marthy zei…
Ja, als ik die beelden op de televisie van bijvoorbeeld het Vondelpark zie begrijp ik weer eens niets van het menselijk ras.
Margriet zei…
Dat is inderdaad prachtig om te zien en zo wonderlijk dat ze niet tegen elkaar botsen...
Marthy zei…
Daar zijn hele theorieën over ontwikkeld Margriet.
Machtig moo! Ik heb gefascineerd naar het filmpje zitten kijken.
M'n man en ik waren eens naar de Zaag geweest met Rosa en op de terugweg zagen we ook zo'n spreeuwenwolk. Ik heb de auto langs de dijk geparkeerd om te kunnen kijken. Wat een spektakel.
Marthy zei…
Ja, daar wil de de auto wel even voor stilzetten.