Doorgaan naar hoofdcontent

Schaatspret

Mart deed een klusje in het huis van de Stolwijkse zoon gistermiddag en mij leek het wel een goed idee om op de fiets naar de molen aan de Vlist te rijden om de watervogels in de boezem daarachter te fotograferen. Naïeveling dat ik ben!

Het is maar een klein stuk fietsen door de Bilwijkerpolder en halverwege nam ik deze foto. Vreemd al die auto's daar dacht ik nog want die stonden geparkeerd langs de polderweg waar normaal nooit een auto staat, niet eens mag staan denk ik.

Ik zag ook nog dat de wieken van de molen draaiden, mooi om te zien van veraf.

Voordat ik bij de bij de Vlist kwam zag ik al mensen met schaatsen in de hand lopen en ik begreep (het duurt soms even bij mij) dat er geschaatst werd. Het kon nog maar net zei een man die ook stond te fotograferen en die aan de Vlist woont. Hij vertelde dat die morgen al heel vroeg de eersten op het ijs stapten. Morgen zal het sterker zijn, zei hij nog, dan is er weer een paar centimeter bij gekomen.

Ik reed nog een stukje verder want net achter het zwembad van Haastrecht ligt een bruggetje  over de rivier, ik wilde toch nog even bij de boezem gaan kijken. Weer stom gedacht want daar bij dat bruggetje was het een komen en gaan van mensen en toen ik even de dijk daar op liep en in de polder en op de boezem kon kijken zag ik dat er druk geschaatst werd. In die boezem is het water ondiep dus daar was het veilig schaatsen, het krioelde er van de mensen, daar zat geen vogeltje meer tussen. Mijn fototoestel bleef in de tas en ik ben weer op mijn gemak door de verder rustige polder naar huis gefietst, een mooi ritje. 

Het zal er zeker vandaag, morgen en overmorgen een gekkenhuis zijn want schaatsen op de Vlist is bij veel Nederlanders erg geliefd. 


Ondertussen had ik van schoondochter Christianne een appje gehad waar ze met Saar aan het schaatsen was dus daar ben ik nog even langs gegaan. Achter een stoel was onze dappere kleindochter lekker bezig, het ging al heel goed.

En af en toe een rondje zonder stoel, nog wel wat wiebelig maar het  ging. Met nog een paar dagen ijs heeft ze de goede slag te pakken.

Reacties

Annelies zei…
Ah, schaatsen! Ooit ook een keer op de Vlist een mooie tocht gemaakt.
En die kleindochter van jou achter een stoel! Jeugdsentiment voor mij: heb in 1963 ook zo achter een stoel de eerste voorzichtige schaatskrabbels gemaakt!
Geef Saar maar een complimentje van me; die komt er wel!
Marthy zei…
Saar heeft vandaag bijna de hele dag zonder hulp van een stoel geschaatst, het gaat steeds beter. Doodmoe was ze met van die lodderige ogen toen we haar net zagen. Ook nog even bij Luuk op de ijsbaan gaan kijken en die schaatst echt al heel goed met van die mooie lange slagen waar kracht achter zit. Hij heeft veel geskeelerd deze zomer en dat kan je zien.
In de weer zei…
Wat leuk die foto met Saar achter de stoel, nou die komt er wel als ze nu ook al los kan.
Molen, ijs, sneeuw en schaatsers, dat is het wel helemaal hè !
Marthy zei…
Dat dacht ik ook Toos. Het Hollandse plaatje, helemaal compleet.
Emie zei…
Hier wordt iedereen toch vrolijk van! Wat een feest deze week of je nou actief of passief bezig bent , het is het grote genieten.
Marthy zei…
Zelf schaatsen wij niet maar dat maakt ons niet uit. Net nog even naar de ijsbaan gelopen en genoten van de mensen die daar lekker bezig waren. Jong (Luuk en zijn vrienden) en oud (twee fietsmaten van Mart) zagen we en we genoten met hun mee.
Ik kan er ook zo van genieten. Achter ons huis is de schaatsbaan van ons dorp, zo gezellig daar!
Marthy zei…
Zien genieten doet genieten Jeanne.
Marleen zei…
Mooie Hollandse winterplaatjes, schaatsen op natuurijs met een molen op de achtergrond.
miekequilt zei…
Wat ziet je het er toch prachtig uit hè. Zo leuk voor de jeugd om toch nog even te kunnen schaatsen. En als Saar het nu al zo goed kan, gaat ze volgend jaar als een speer.
Marthy zei…
Ach, ik weet nu nog hoe moe ik was toen ik de leeftijd van Saar had en uren op mijn Friese doorlopertjes aan het krabbelen was geweest.
Sjoerd zei…
Het is toch leuk als je kleindochter zo heerlijk bezig ziet...
Marthy zei…
Trots op haar Sjoerd want ze zet door. Wil het leren.

willy zei…
Meer Hollands als op die eerste foto kan moeilijk Marthy

hier in Vlaanderen hebben we niet veel natuurijs en bij dit weertype blijven de mogelijkheden toch beperkt

leuke foto's van Saar

fijne avond
Elizabeth zei…
Wegwezen..., dachten die vogels... Alle vogels waren gevlogen!
Maar het ritje leverde je alsnog wel een paar mooie plaatjes op...
Wat een heerlijke beelden van Saar. En ook al schaats ik ook niet zelf, ik vind het geweldig dat het kan voor alle anderen (zoals man en oudste zoon. Zeemanzoon zal het jammer vinden, dat is ook zo'n schaatser). En op de vijver voor ons huis is het zo gezellig deze dagen.
Bertiebo zei…
Stoere Saar. Wat fijn voor de kinderen hè
Marthy zei…
Je man h en zoon hebben in ieder geval nog twee dagen om te genieten, Jeanette.
Margriet zei…
Mooie foto's van het besneeuwde landschap en van je kleindochter!
Het was hier druk op de boerenslootjes. Auto's stonden geparkeerd op het fietspad en nu wonen wij nog niet eens in Kinderdijk. Die Saar, ik vind haar zo stoer!