Doorgaan naar hoofdcontent

Orange, oude Romeinse stad

Gisteren bezochten wij Orange in het hart van de Provence, een voormalige Romeinse stad. Een mooie plaats om te bezoeken, niet al te groot, alles goed beloopbaar en ook niet onbelangrijk, veel parkeergelegenheid. En in een stad die door de Romeinen is gesticht valt er natuurlijk genoeg te zien.

Het meest bekend, wereldberoemd kan ik beter zeggen is het Romeinse theater van Orange. Het werd gebouwd ten tijde van keizer Augustus in de 1e eeuw n.Chr. en is een van de best bewaard gebleven Romeinse theaters in het westen. Het staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Wij liepen er als eerste heen om te kijken waar de ingang was en hoe de openingstijden waren. We waren van plan om het na de lunch te gaan bezoeken.

Jammer dat de Romeinen in Nederland niet zulke prachtige gebouwen hebben achtergelaten maar dat was ook niet mogelijk, ze hadden niet de beschikking over stenen zoals in de zuidelijke landen. Bij ons was er in die tijd alleen maar zand en water, modder dus en daar bouwden men in die tijd nog niet mee. Dit leerden we afgelopen woensdag in de tweede uitzending van 'Het verhaal van Nederland'.

Dit is de mooiste muur van mijn koninkrijk zou Lodewijk XIV ooit gezegd hebben. Imposant is het in elk geval wel. Het is zo groot dat als je er voor staat je het nauwelijks kunt voorstellen dat het meer dan 2000 jaar geleden werd gebouwd. De muur vormt eigenlijk de achterkant van het immense podium.

Eerst maar eens koffie drinken want we waren 's morgens al vroeg vertrokken. De stad heeft een overvloed aan die leuke pleintjes waar je het liefst de hele dag zou willen blijven zitten. We dronken onze koffie toch binnen want het was nog fris, de zon moest nog goed door komen en dat gebeurde even later ook.

Als het kon werd zo'n theater tegen een heuvel gebouwd, dat scheelde een hoop werk, er hoefde dan geen grote brede muur opgetrokken te worden. Dit theater werd gebouwd tegen de Saint-Eutrope-heuvel, 105m hoog en wij liepen achter het theater langs via trappen omhoog naar een park wat boven op die heuvel ligt. 

Terwijl we omhoog liepen werden we getrakteerd op mooie gezichten op de daken van de stad. De zon begon door te breken en de temperatuur werd steeds aangenamer, zo hoort het ook te zijn in een zuidelijke stad.

Zoals gewoonlijk heb ik weer veel (te veel) foto's gemaakt dus jullie krijgen nog meer te zien.

Reacties

Sjoerd zei…
Ik mag dat wel die foto's Kan ik toch een beetje mee genieten.
Emie zei…
De geschiedenis is overal voelbaar en dat maakt dit soort steden zo enorm interessant. Het verhaal van Nederland ga ik beslist nog een keer bekijken, hoor er goede verhalen over.
Marthy zei…
Als Daan Schuurmans aan het vertellen slaat kruipen wij bijna in het toestel. Het is echt heel leuk dat wat we vroeger op school in de geschiedenislessen hebben geleerd van het stof wordt ontdaan en weer begint te leven.
Drenthegirl zei…
Long ago there was an advertisement here (in the US) for a bath product... it was always "Calgon, take me away." Now each morning I think, "Marthy, take me away!" Thank you for your wonderful postings!!!
Bertiebo zei…
Ik kijk graag hoor dus kom maar op. In Orange ben ik geweest, dus extra leuk
Héél leerzaam en leuk om naar te kijken, dat programma op tv. En mooi om te bezoeken, die stad :-)
Lies zei…
Ook historisch mooi!
Lie(f)s.
Judy zei…
Imposant! Wat prachtig bewaard gebleven.
miekequilt zei…
Mooie stad. Ik ben er nog nooit geweest, maar gelukkig kan ik nu met jou meereizen. En genieten van je prachtige foto's. En Daan is zeker goed. Wat een verteller hè.
Marietje zei…
Ik ben volgens mij nog nooit in Orange geweest. Een gemiste kans dus.
Het theater heeft wat weg van een mini Colosseum. Ik ben ook gek van de oudheden in Rome.
En ja ‘het verhaal van Nederland’ ik vind het in één woord geweldig.

Een goede en veilige terugreis.

Mooi om te zien is het zeker, en fotogeniek ook. Dus laat maar zien, de rest van je foto's.
Edward McDunn zei…
Prachtig, ik zou er een geheugenkaartje volschieten hoor.
Margriet zei…
Mooi om te zien, ben benieuwd naar het vervolg!
Elizabeth zei…
Prachtig! Hier zou ik ook nog graag eens heengaan, maar ik vind de Provence in de zomer echt te warm.
Marthy zei…
This one of a compliment!
Onliemie zei…
Nostalgie. Mooie stad Orange. Deze foto's doen me alweer zin krijgen in Frankrijk. Hopelijk begin april mooi weer want dan zouden we misschien even gaan.