Doorgaan naar hoofdcontent

Romeinse theater van Orange

Het Romeinse theater van Orange speelde in de tijd van de keizers van Rome een belangrijke rol in het stadsleven. Men kon er onder andere naar pantomime, voordrachten van dichters en theaterstukken kijken. Op het podium stonden grote decorstukken en er konden met behulp van machines allerlei speciale effecten worden gecreëerd. De toegang tot de voorstellingen, die vaak de hele dag duurden, was gratis.

Het is lang geleden maar wij hebben er ooit een opera bijgewoond. Een ervaring die we beslist mee wilden maken. De ambiance, de muziek, echt magisch. En in de open lucht op een mooie zomeravond, dat gaf me ook zo'n bijzonder gevoel. De akoestiek is er meer dan goed, het schijnt dat dit te danken is aan de goed ontworpen theatermuur. (foto internet)

En dan die Franse vrouwen, hoe doen ze het toch? Stuk voor stuk in allercharmantste jurkjes, vaak met een sjawl of stola er omheen geslagen. Ik heb er met plezier en bewondering naar zitten kijken.

Van de naar schatting 9.000-10.000 zitplaatsen zijn er 7.000 hersteld. De bovenste rijen van de tribune zijn niet meer herbouwd. Men was er nu bezig de zitplaatsen schoon te maken door middel van zandstralen. Het verschil is duidelijk te zien.

Als je die persoon in die rode jas voor het toneel ziet staan krijg je een indruk van de grote van het geheel.

Het theater is goed bewaard gebleven. Bijzonder dat het 103 meter lange podiumgebouw nog vrijwel intact is, terwijl dit bij bijna alle andere antieke theaters helemaal is verdwenen. Keizer Augustus kijkt van boven het podium neer op de toeschouwers.

Links van het podiumgebouw kon je buitenom naar de bovenste rij zitplaatsen, dat is heel hoog met heel veel traptreden.

Heel indrukwekkend toen wij daar helemaal bovenin stonden, je hebt daar een prachtig uitzicht op het geheel. Onvoorstelbaar als je bedenkt dat dit alles meer dan 2000 jaar geleden werd gebouwd. Het is één van de best bewaarde théaters uit het Romeinse Rijk.

Orange, prachtige stad om te bezoeken, zeker met dat juweel van een theater er nog bij. Wij moesten er wel een stukje voor rijden (1h en 45 min) maar dat was het meer dan waard.

Reacties

Judy zei…
Ja, heel bijzonder en geweldig dat het bewaard is gebleven. Enorm is het aan de mensjes in de foto's te zien.
miekequilt zei…
Wat prachtig toch allemaal. Dank je wel dat je ons mee liet genieten.
Fijne zondag!
willy zei…
een prachtig en indrukwekkend bouwwerk Mathy

ik vraag me dan altijd af, hoe ze dit indertijd voor mekaar gekregen hebben

prettige zondag gewenst
Emie zei…
Geweldig, wat een immens theater en wat kunnen we met ontzag kijken naar de bouwkunst van zo lang geleden.
Indrukwekkend zo'n historische bouwwerken.
Janny zei…
Geweldig, wat een vakmanschap en dan zonder al onze moderne apparaten.
Mooie fotoreportage is het geworden, Marthy! Om daar een opera in de open lucht mee te maken is natuurlijk helemaal bijzonder!
Ooit zijn wij daar ook wel eens geweest, op doorreis naar nòg zuidelijker oorden. Nu met jouw verhalen en foto’s komt het weer boven.
Sjoerd zei…
Een heel mooi en oud optrekje, om het maar eens oneerbiedig te zeggen.
Prachtig! Dat moet echt wel heel bijzonder en indrukwekkend zijn om daar een voorstelling bij te wonen!
Bertiebo zei…
Toen ik daar was, was dat ook echt voor het theater. Leuk dat je er een voorstelling zag
Lies zei…
Prachtige plek!
Lie(f)s.
Marlou zei…
Ha Marthy,

gigantisch!!
Wat een schitterend gebouw...
groetjes!