Opoe

Een paar dagen geleden had Sjoerd het in zijn blogpost over de heilige Gerardus Majella en meteen ging er bij mij een lampje branden. Een klein lampje nog maar het gloeide langzaam op. Is er soms ergens een bedevaart ter nagedachtenis van deze heilige? Ja, die was er, in Overdinkel, en toen wist ik genoeg, daar ging opoe altijd heen. Mijn grootmoeder van moederskant, de hele familie noemde haar heel ouderwets opoe in plaats van oma, was streng katholiek en liep alle bedevaarten in heel Nederland af.

Zij zat in de katholieke kerkgemeenschap van Noordwijk-Binnen in allerlei verenigingen.

Aan haar plek in het midden op deze twee foto's zou je denken dat zij wel een bestuursfunctie heeft gehad maar ik weet er niets van. Wel dat het een rijzige vrouw was en dat ze streng uit haar ogen keek, als klein kind was ik een beetje bang van haar, ik kroop altijd achter mijn moeders stoel als we bij haar op bezoek waren.

 
Zo te zien was ze hier wat jonger en liep ze mee in een processie in Leiden ter voorbereiding van een bedevaart naar Kevelaer in Duitsland. Daar ging ze ook ieder jaar heen.

Het was me er eentje, die opoe van mij. Je zag haar niet over het hoofd, letterlijk en figuurlijk niet. Ze had uitgesproken meningen en die stak ze niet onder stoelen of banken. Ze is heel oud geworden maar wel dementerend in haar laatste jaren. 

Reacties

 1. Ik zie wel wat gelijkenijs met jou. Mooi verhaal Marthy over het rijke Roomse leven!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mijn kinderen zijn in het Majella ziekenhuis in Naarden geboren. Nooit geweten wie dit was. Nu weet ik iets meer. Ga zo ook even bij Sjoerd kijken. Je lijkt op je oma.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geweldig zulke herinneringen! Krachtige vrouw!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Geweldig dat je deze foto's nog hebt, prachtig hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De Heilige Gerardus (dezelfde of een andere?) wordt/werd vereerd in Wittem. Daar staat ook een redemptoristenklooster, mijn vader kwam daar als kind vaak. Gelukkig niet tè vaak :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat leuk dat je die foto’s nog hebt en ook zo duidelijk

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Natuurlijk was zij een rijzige sterke vrouw. Zij was de dochter van de Grote- of IJzeren Turk Steenvoorden. Wat een leuk blog en mooie foto's.


  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is waar Lida, haar vader was de IJzeren Turk, een man die je ook niet over het hoofd kon zien.

   Verwijderen
 8. Volgens mij hing er vroeger bij mijn ouders altijd een Gerardus Majella kalender, zou dat kunnen ? Elke dag een blaadje afscheuren, mopjes stond en er ook op.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het zou heel goed kunnen, Toos. Ik herinner me soortgelijke kalenders ook van bij ons thuis

   Verwijderen
 9. In die tijd meer dan nu, een houvast... Mooie herinneringen aan Kevelaer (ook als kaarsenstad).
  Lie(f)s.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat leuk, dat je zoveel over je opoe weet.
  Ik heb de mijne nooit gekend...

  groetjes, Marlou

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Die naam komt me ook bekend voor. Hoe was het ook alweer? Een van mijn zusjes heeft in het Gerardus Majella Ziekenhuis in Bussum stage gelopen voor haar opleiding. Ik ben toen een keer een weekend bij haar op bezoek geweest. Groet, Tineke.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het was blijkbaar een bekende heilige Tineke, er is veel naar hem vernoemd.

   Verwijderen
 12. Ik herinner me mijn opoe alleen als een lief vrouwtje wat met een omslagdoek altijd op dezelfde stoel zat, 13 kinderen gehad, maar niet een vrouw zoals de opoe van jou. Leuk dat je dit allemaal weet! Je lijkt wel op haar vind ik.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Leuk dat je een berichtje achterlaat, bedankt!
Wil je niet anomiem blijven klik dan bij REAGEER ALS op het kleine pijltje en selecteer een profiel. Als je een Google account hebt klik je daar op. Heb je dat niet dan klik je op naam/URL en vul je naam en eventueel je blog URL in.