Doorgaan naar hoofdcontent

Opoe

Een paar dagen geleden had Sjoerd het in zijn blogpost over de heilige Gerardus Majella en meteen ging er bij mij een lampje branden. Een klein lampje nog maar het gloeide langzaam op. Is er soms ergens een bedevaart ter nagedachtenis van deze heilige? Ja, die was er, in Overdinkel, en toen wist ik genoeg, daar ging opoe altijd heen. Mijn grootmoeder van moederskant, de hele familie noemde haar heel ouderwets opoe in plaats van oma, was streng katholiek en liep alle bedevaarten in heel Nederland af.

Zij zat in de katholieke kerkgemeenschap van Noordwijk-Binnen in allerlei verenigingen.


Aan haar plek in het midden op deze twee foto's zou je denken dat zij wel een bestuursfunctie heeft gehad maar ik weet er niets van. Wel dat het een rijzige vrouw was en dat ze streng uit haar ogen keek, als klein kind was ik een beetje bang van haar, ik kroop altijd achter mijn moeders stoel als we bij haar op bezoek waren.

 
Zo te zien was ze hier wat jonger en liep ze mee in een processie in Leiden ter voorbereiding van een bedevaart naar Kevelaer in Duitsland. Daar ging ze ook ieder jaar heen.

Opoe is jarenlang baakster geweest in Noordwijk. Het was me er eentje, die opoe van mij. Je zag haar niet over het hoofd, letterlijk en figuurlijk niet. Ze had uitgesproken meningen en die stak ze niet onder stoelen of banken. Ze is heel oud geworden maar wel dementerend in haar laatste jaren. 

Reacties

Emie zei…
Ik zie wel wat gelijkenijs met jou. Mooi verhaal Marthy over het rijke Roomse leven!
miekequilt zei…
Mijn kinderen zijn in het Majella ziekenhuis in Naarden geboren. Nooit geweten wie dit was. Nu weet ik iets meer. Ga zo ook even bij Sjoerd kijken. Je lijkt op je oma.
Judy zei…
Geweldig zulke herinneringen! Krachtige vrouw!
Edward McDunn zei…
Geweldig dat je deze foto's nog hebt, prachtig hoor!
Bertiebo zei…
Ja, ik zie ook gelijkenis
Sjoerd zei…
Zo inspireer je nog eens mensen...
De Heilige Gerardus (dezelfde of een andere?) wordt/werd vereerd in Wittem. Daar staat ook een redemptoristenklooster, mijn vader kwam daar als kind vaak. Gelukkig niet tè vaak :-)
Janny zei…
Wat leuk dat je die foto’s nog hebt en ook zo duidelijk
Ik zie gelijkenis met je kleindochter.
Lida zei…
Natuurlijk was zij een rijzige sterke vrouw. Zij was de dochter van de Grote- of IJzeren Turk Steenvoorden. Wat een leuk blog en mooie foto's.






In de weer zei…
Volgens mij hing er vroeger bij mijn ouders altijd een Gerardus Majella kalender, zou dat kunnen ? Elke dag een blaadje afscheuren, mopjes stond en er ook op.
Lies zei…
In die tijd meer dan nu, een houvast... Mooie herinneringen aan Kevelaer (ook als kaarsenstad).
Lie(f)s.
Marthy zei…
Het zou heel goed kunnen, Toos. Ik herinner me soortgelijke kalenders ook van bij ons thuis
Marthy zei…
Dat is waar Lida, haar vader was de IJzeren Turk, een man die je ook niet over het hoofd kon zien.
Marthy zei…
Allemaal via een neef gekregen, Janny.
Marthy zei…
Ook mijn moeder ging naar Kevelear, Lies.
Marlou zei…
Wat leuk, dat je zoveel over je opoe weet.
Ik heb de mijne nooit gekend...

groetjes, Marlou
Anoniem zei…
Die naam komt me ook bekend voor. Hoe was het ook alweer? Een van mijn zusjes heeft in het Gerardus Majella Ziekenhuis in Bussum stage gelopen voor haar opleiding. Ik ben toen een keer een weekend bij haar op bezoek geweest. Groet, Tineke.
Margriet zei…
Ik herinner me mijn opoe alleen als een lief vrouwtje wat met een omslagdoek altijd op dezelfde stoel zat, 13 kinderen gehad, maar niet een vrouw zoals de opoe van jou. Leuk dat je dit allemaal weet! Je lijkt wel op haar vind ik.
Marthy zei…
Het was blijkbaar een bekende heilige Tineke, er is veel naar hem vernoemd.