Doorgaan naar hoofdcontent

Prinsendom van Oranje

Eenmaal bovenop de heuvel St. Eutrope hadden we een schitterend uitzicht over zowel het Romeins theater als de omgeving. Wat een prachtig gezicht om het podiumgebouw van het theater diep beneden ons te zien liggen.

Het Nederlands koningshuis stamt voornamelijk af van het huis Nassau, een adelsgeslacht uit Midden-Duitsland. Maar in 1544 erfde Willem I, graaf van Nassau-Dillenburg, het prinsdom Orange van zijn neef René van Chalon. Deze Willem I kennen we ook als Willem van Oranje of Willem de Zwijger, zoals hij allebei ook wel genoemd werd. En bij deze erfenis hoorde ook de titel Prins van Oranje (of eigenlijk Orange) en de lijfspreuk 'Je maintiendrai Chalon'. Deze titel draagt ons koningshuis nog steeds. En 'Je maintiendrai' is nog altijd de wapenspreuk van Nederland. 

In het park daar bovenop die heuvel liggen de overblijfselen van het voormalig kasteel van de prinsen van Oranje. Er is niet veel meer van te zien nadat het door de Franse troepen van Lodewijk de Veertiende met de grond gelijk werd gemaakt. In 1952 werd bij die ruïne nog een eikenboom geplant door Koningin Juliana maar van de verwantschap met ons Koningshuis is hier verder niet veel meer te merken.

Op dit monumentje na. De Unie van Oranjesteden is een op 31 augustus 1963 afgesloten vriendschapsverdrag tussen verschillende steden die een nauwe band hebben met het Nederlands koningshuis, de familie van Oranje-Nassau. Het zijn eigenlijk zes steden, naast deze vier ook nog Steenbergen en Buren maar men vond blijkbaar het vermelden van één Nederlandse stad genoeg.
 
We zijn naar het hoogste punt van het park gelopen en hadden daar een prachtig gezicht op de stad.

Eenmaal beneden wilden we nog even het stadhuis van Orange bekijken en onderweg daar naar toe waren er weer genoeg huizen die mijn aandacht trokken. Dit is er een van.

Het stadhuis vond ik niet zo bijzonder maar we waren er nu toch dus maar een fotootje gemaakt.

Op de Place de la République vonden we een terras in de zon en gebruikten we een lekkere lunch met een glaasje wijn. Voor de eerste keer buiten dit jaar, moge er velen volgen.

Op hetzelfde plein, ik kon hem vanaf ons tafeltje zien staan het standbeeld van Raimbaud II van Orange, Nice, 1066 - Levant, 1121. Hij was graaf van Orange en was een kruisvaarder. Enkele eeuwen lang was Orange de hoofdstad van het prinsendom van Oranje, de sporen van dit rijke verleden zijn overal in de stad terug te vinden.

Reacties

Emie zei…
Een mooi lesje geschiedenis, leuk dat je dit voor ons hebt uitgezocht.
Wat een leuk verhaal en plaatjes, ik leer er heel veel van. En dat buiten lunchen, zo fijn dat jullie dat weer konden doen. Hoop dat het hier ook gauw mogelijk is, nu heel veel wind.
Janny zei…
Een mooie stad met een rijke geschiedenis, fijn dat je weer op een terras in de zon kon lunchen.
Wat een plek en wat een historie! En dat alles in een lekker zonnetje, heerlijk!
Sjoerd zei…
Mooi stukje geschiedenis. De eerste foto vind ik een juweeltje...
Judy zei…
Interessant allemaal om te lezen en de foto's te zien.
Lies zei…
Die stad...,mooi om te zien na het historische...
En lekkerrrrr..., voor de eerste keer buiten! Wahw!
Lie(f)s.
In de weer zei…
Indrukwekkend zo’n theater en heerlijk dat jullie konden genieten in de zon op een terras.
Margriet zei…
Interessant stukje geschiedenis. Dichtbij ons huis hebben wij het Dillenburgplein omringd door straten zoals Jullianastraat, Willemstraat etc. Maar de naam Dillenburg had ik nooit herleid naar het koningshuis. Weer wat geleerd!
Wat leuk om te lezen. Ook hier hebben we buiten gegeten afgelopen week. Wat genieten hè.....