Langs het riviertje de Vlist brachten we een bezoek aan melkveehouderbedrijf en kaasboerderij van Eijk waar we uitleg kregen over het maken van kaas. Van de melk die de 60 koeien geven
wordt heerlijke boerenkaas gemaakt in houten vaten van
20 kg.
Als het weer het toelaat lopen de koeien in de zomermaanden buiten en dat proef je terug in de kaas.
Op het bedrijf wordt er vier dagen in de week kaas geproduceerd op ambachtelijke wijze zonder toevoegingen aan de melk. Voor de 20 kilo kazen worden nog de traditionele houten vaten gebruikt. Deze bereiding maakt de smaak van de boerenkaas zo uniek.
Na de bereiding worden de kazen in pekelbakken gelegd voor de smaak en na zes dagen gaan de kazen op de planken voor verdere rijping. De kaas wordt dan voorzien van een aantal coating lagen.
De kazen worden gerijpt in de opslag op houten planken en dagelijks gedraaid.
In dat hele proces van kaas maken ontwikkel je wel spierballen door dat jongleren met die grote kazen.
Een prachtig gezicht, al die kazen op de planken.
Hollands trots.
We mochten verschillende smaken proeven en veel mensen van onze groep kochten een lekker stuk kaas wat mee ging in de rugzak.
Reacties
(Ernest is trouwens nog steeds fan van jullie boerenkaas uit Stolwijk, hoor)
Lie(f)s.
Zou ook kaas hebben gekocht hoor, ben er dol op !
Op São Miguel lopen de koeien altijd buiten en de kazen smaken daar ook naar en dat vinden wij, Hollandse kaaskoppen, natuurlijk heerlijk :-)