Doorgaan naar hoofdcontent

Kaasboerderij van Eijk in de Vlist

Langs het riviertje de Vlist brachten we een bezoek aan melkveehouderbedrijf en kaasboerderij van Eijk waar we uitleg kregen over het maken van kaas. Van de melk die de 60 koeien geven wordt heerlijke boerenkaas gemaakt in houten vaten van 20 kg. 

Als het weer het toelaat lopen de koeien in de zomermaanden buiten en dat proef je terug in de kaas.

Op het bedrijf wordt er vier dagen in de week kaas geproduceerd op ambachtelijke wijze zonder toevoegingen aan de melk. Voor de 20 kilo kazen worden nog de traditionele houten vaten gebruikt. Deze bereiding maakt de smaak van de boerenkaas zo uniek. 



Na de bereiding worden de kazen in pekelbakken gelegd voor de smaak en na zes dagen gaan de kazen op de planken voor verdere rijping. De kaas wordt dan voorzien van een aantal coating lagen. 

De kazen worden gerijpt in de opslag op houten planken en dagelijks gedraaid.
In dat hele proces van kaas maken ontwikkel je wel spierballen door dat jongleren met die grote kazen.

Een prachtig gezicht, al die kazen op de planken. 
Hollands trots.

We mochten verschillende smaken proeven en veel mensen van onze groep kochten een lekker stuk kaas wat mee ging in de rugzak.

Reacties

Emie zei…
Lijkt me heel leuk en leerzaam om de kaasbereiding in het echt te zien.
Bertiebo zei…
Leuk om te zien lijkt me. En ik zou ook een stuk hebben meegenomen. Ik vind bijna alle kaas lekker.
Janny zei…
Heerlijk, boerenkaas, zo veel lekkerder dan uit de supermarkt en leuk om te zien hoe het wordt gemaakt.
Mmmmm, wat heerlijk toch als je van kaas houdt! Wat dat betreft zijn we echte kaaskoppen!
(Ernest is trouwens nog steeds fan van jullie boerenkaas uit Stolwijk, hoor)
Judy zei…
Heerlijk, boerenkaas! Leuk om te zien hoe het gemaakt wordt. Spierballen werk.
Sjoerd zei…
Vers van de pers, zo moet je ze hebben. Ik ben een liefhebber van oude kaas.
miekequilt zei…
Wat een lekkere wandeling. Heerlijk om een stuk kaas mee te nemen na die geweldige uitleg. Vers van de maker, super.
Lies zei…
Boeiend ook, zoveel lekkers!
Lie(f)s.
Mooi om dat maakproces eens te zien.
In de weer zei…
Mooi, al die kazen op de planken.
Zou ook kaas hebben gekocht hoor, ben er dol op !
Jolande zei…
Ik heb het kaasmaken ooit eens gezien in de omgeving van Alkmaar. Schitterend al die kazen op je foto's.
Op São Miguel lopen de koeien altijd buiten en de kazen smaken daar ook naar en dat vinden wij, Hollandse kaaskoppen, natuurlijk heerlijk :-)