Doorgaan naar hoofdcontent

De Hoogovens

Tata Steel werd in 1918 opgericht als de Koninklijke Hoogovens. Wij brachten afgelopen zondag met vrienden een bezoekje aan IJmuiden om het complex te bekijken en wat foto's te nemen. Je mag het terrein natuulijk niet op maar als je er omheen loopt krijg je genoeg te zien.

Hier gaan de verpakte rollen staal naar het schip wat achter de loods ligt.

Deze lange buis is voor het energie transport.

In deze fabriek, de ENCI IJmuiden, wordt hoogovencement gefrabiceerd. De locatie van deze fabriek is niet toevallig gekozen. Door zich te vestigen naast de Hoogovens is de belangrijkste grondstof voor de productie van hoogovencement, hoogovenslak, altijd dichtbij. De buizen aan de buitenkant van de fabriek zijn de omhulsels van de transportbanden die het cement naar de schepen vervoert.

Als we een heldere lucht hadden gehad waren deze rookpluimen beter zichtbaar geweest maar het geeft wel een beeld van wat er hier de lucht in gaat. Nog steeds zijn omwonenden niet gerust over deze uitstoot en daar is het laatse woord nog lang niet over gezegd.

IJzererts wordt per schepen aangevoerd, het is het meest verhandelde bulkgoed ter wereld. De ligging aan het Noordzeekanaal maakt de aanvoer van grondstoffen en de afvoer van eindproducten makkelijk.

Deze oude schoolplaat van de Hoogovens zagen we later in de middag in het IJmuider Zee- en Havenmuseum. De plaat is er een uit de serie Nederland In Woord en Beeld, uitgegeven door J.B. Wolters, Groningen - Djakarta.

Reacties

miekequilt zei…
Hier heeft mijn vader jarenlang met veel plezier gewerkt. Leuk om even terug in de tijd te gaan. De poster vind ik geweldig. Zou ik zo aan mijn muur hangen.
Sjoerd zei…
Mooie foto's. Maar bij die foto met al die pluimen moet me toch even van het hart dat dat meestal alleen maar stoom is van de diverse koelingen. De meeste uitstoot komt uit die lange schoorstenen en is vaak onzichtbaar.
Judy zei…
Verrassend fotogeniek! Ik weet dat het nodig is en dat er mensen hun brood verdienen, maar het is geen lekkere plek voor je gezondheid als je er in de buurt woont.
Mooi voor de variatie zo'n serie industriële foto's!
Marthy zei…
Ik wist van die stoom maar niet uit welke schoorstenen wat kwam, Sjoerd. Dank voor de aanvulling.
Emie zei…
Het levert fotogenieke beelden op maar helaas is het aantal kankerpatiënte in de omgeving hoger dan elders in het land.
In de weer zei…
Ook mooi om te fotograferen, maar een gigantische tegenstelling met jou wandel en fietsfoto’s van de prachtige omgeving waar jullie wonen. Zeker ook qua gezondheid een betere plek.
peike zei…
"niet gerust over" is wel een eufemisme. We weten wat er de lucht in gaat en daar zijn we woedend over. Het zou fijn zijn als dat niet alleen de omwonenden aangaat, maar dat de rest van het land zich solidair verklaart.
Jolande zei…
Ik woonde vroeger in Akersloot en daar reden altijd bussen vol met mensen die bij de Hoogovens werkten.
Je hebt mooie foto's gemaakt van een lelijk complex.
Niet ver van hier wordt bruinkool gewonnen, zó lelijk ….. maar ook wel imposant om te zien
Ger zei…
Wanneer ik de naam van deze grootste vervuiler van ons land hoor vernoemen gaan mijn haren recht overeind staan en niet enkel omdat ze zich al vele jaren schuldig maken aan luchtvervuiling op grote schaal,maar ondanks dat ze er telkens mee weg komen en daar weten de omwonenden alles van.
Een enorm groot contrast met de prachtige typische Hollandse luchten die ik vaak zie op jou mooie foto’s(alhoewel ik daaraan niet kan zien hoe schoon de luchtkwaliteit is😌)
Marthy zei…
Je hebt helemaal gelijk Peike, ik had dit sterker moet uitdrukken. Mijn excuses. En geloof me, ik voel me echt solidair met de omwonenden van deze grote luchtvervuiler.
Anoniem zei…
Enci IJmuiden dat woord doet me denken aan de Enci groeve bij Maastricht, die je kunt bezoeken, wij vonden het prachtig. Zijn jullie daar wel eens geweest?
Lies
Lies zei…
Boeiende plek!
Lie(f)s.
peike zei…
Excuses voor mijn wat felle toon Marthy. Nergens voor nodig, maar het onderwerp gaat me nogal aan het hart.