Doorgaan naar hoofdcontent

Die eeuwige strikken

Toen ik jong was zaten er verschillende kapsalons op de Voorstraat in Noordwijk maar meestal gingen wij als kind naar deze, kapper Butzelaar. Toen ik gisteren mijn jongere zus aan de telefoon had en het over onze vroegere kapper had wist ze onmiddelijk zijn naam te noemen en ze wist zelfs nog een rijmpje over de goede man: 'Butzelaar, Butzelaar, wat staan je benen raar'. Leuk dat je als zussen elkaar aanvult in je herinneringen.

Het was eigenlijk een herenkapper maar kinderen knippen deed hij ook. 
Links van de kapsalon was het politiebureau en rechts in het witte pand zat de notaris, ik weet het nog precies.

De oudste meisjes in ons gezin hebben heel lang strikken in het haar gedragen, ik zat hier in de tweede klas lagere school en droeg nog steeds een grote witte strik in het haar. Mijn oudere zusjes droegen hier al schuifspeldjes, die hadden dan ook prachtig stevig haar. De ouste donker golvend haar en de zus boven mij echte krullen. Schuifspeldjes hielden bij mij niet in dat dunne haar dus ik moest nog een strik dragen.

Een jaar of twee later mochten mijn jongere zusje en ik, na veel gezeur van onze kant, dan eindelijk naar de kapper om 'modern 'geknipt' te worden. Als enige twee van het grote gezin hadden wij stijl haar, nou ja, de kapper noemde mijn haar als troost 'gewillig'. We hebben het allebei altijd kort gedragen.
 

Reacties

Bertiebo zei…
Ik zie een beetje Saar op de eerste foto in het midden. Wat een superleuke foto's trouwens
Sjoerd zei…
Ik mocht altijd met mijn vader mee naar de herenkapper. Trots als een pauw liep ik dan mee naar de kapper die best wel ver weg lag. Voor mijn vader met zijn invaliditeit een hele opgave. Mooie foto's, die zijn bij ons thuis nooit gemaakt.
Judy zei…
O ja, strikken. Ik heb ook foto's waar mijn zusje en ik met strik op staan, maar kan me het niet meer herinneren. Wel die korte kopjes op de onderste foto. Rattenkopjes heette dat.
Petra1945 zei…
En ik kan je ook nog vertellen waar dat rijmpje vandaan komt...
Een liedje van Kees Pruis over "juffrouw Donselaar".

https://www.youtube.com/watch?v=Whjk0C0mHuk
John zei…
Leuke oude foto's! ZO heb je nog herinneringen aan je kindertijd. Strikken werden door mijn zussen niet gedragen. In onze kindertijd waren de spelden volop in gebruik.
Emie zei…
Je bent nog goed herkenbaar op de foto's. Mijn zussen en ik hebben nooit strikken gedragen maar we hadden wel altijd heel korte koppies. En ik voel ook nog hoe de tondeuze door mijn nek werd gehaald.
Charlie zei…
Prachtige kinderfoto’s! Maakten je ouders die zelf? Bij ons kwam er voor zulke foto’s een collega van mijn vader thuis. Jullie hadden ook zulke schattige jurkjes aan! En ja die strikken en daarna werd het een rattenkopje! Ik zie ook familietrekjes in je kleinkinderen.
KnutzEls zei…
Ook ik heb lang een strik gedragen. Soms wit, soms met rode of groene stippen. Saar lijkt als twee druppels water op je zusje.
In de weer zei…
Leuke foto’s Marthy.
Is de eerste een schoolfoto ?
Drie zussen tegelijk op de foto, doen ze nu ook nog wel.
Mooie herinneringen.
Leuke foto's. De gelijkenis met Saar is treffend. Ikzelf had altijd lang haar. naar een kapper ging ik niet, maar strikken droeg ik des te meer.
Marthy zei…
Charlie, bij ons thuis werd er niet gefotografeerd maar kwam er een echte fotograaf. De eerste is een schoolfoto die mijn moeder ook altijd kocht.
Marthy zei…
Ja Toos, de eerste is een schoolfoto, zo heb ik er verschillende, ook klassefoto's.
Marthy zei…
Charlie, gefotografeerd werd er niet maar genaaid des te meer. Mijn moeder was opgeleid als coupeuse en al onze kleding werd zelf genaaid.
Zie ook het gelijk van Saar met je twee oudere zussen
Janny zei…
Ik had eerst ook strikken, maar op de lagere school altijd vlechten met kleine strikjes onderin.
Jolande zei…
Wat een ontzettend leuke foto's.
Ik mocht van mijn moeder niet naar de kapper, want ze hield niet van kort haar...
Dus toen ik een jaar of zestien was heeft mijn vriendin, ongehinderd door enige kennis van knippen, gewoon de schaar in mijn hele lange haar gezet en had ik het op schouderlengte :-)
Elizabeth zei…
Het staat wel lief bij je hoor..., maar ik snap dat je er een hekel aan had!
En niet alle haar is geschikt om lang te laten groeien...