Toen wij zaterdag in de Smidse aan de koffie zaten met die heerlijke Victoriavlaai hoorden we buiten luide muziek, het leken wel caravalsdeuntjes. Er was ons op weg naar de koffie ook een carnavalswagen vol met luidruchte jonge kerels voorbijgereden, wij dachten aan een verjaardags- of vrijgezellenfeestje.
Toen wij buiten kwamen zagen we dit gezelschap, die waren duidelijk bij elkaar gekomen om iets te vieren, maar wat? Carnaval was toch al geweest. Ze zagen er in ieder geval zo mooi uit dat ik mijn fototoestel tevoorschijn haalde om wat foto's te maken.
Zelfs de allerkleinsten mochten meedoen en waren helemaal in de stijl van een Schotse clan aangekleed.
Dit manneke was zo leuk, ik bleef hem in de gaten houden. Hij had een stoffen tasje met een bandje om zijn nek hangen gevuld met confetti en dat spul bleef hij maar om zich heen strooien, hij had er zelf schik in.
Een heel werk hoor, hij had zijn tong uit de mond van inspanning.
We liepen verder, nog steeds in onwetendheid totdat we deze knapen tegenkwamen, duidelijk op weg om iets te gaan vieren. En aan hen hebben we gevraagd wat hier gaande was. 'We vieren half vasten' kregen we te horen. Gelukkig kregen we ook meteen uitleg want we snapten er niets van. Halfvasten is de vierde zondag in de veertigdagentijd. Op deze zondag wordt gevierd dat de vastentijd
halfweg is en dat het Paasfeest in aantocht is. En daarom zijn er halvastenfeesten en wordt er in veel plaatsen weer een optocht gehouden.
Nou zijn Mart en ik alletwee katholiek opgevoed maar hier hebben we nog nooit van gehoord. Wij kregen als kind aan het begin van de vastentijd een trommetje en daar moesten de snoepjes die je in de loop van de week kreeg in gedaan worden, dat was vasten. 's Zondags mocht je dan wat snoepjes uit je trommeltje halen maar als je sterk was bleef je er vanaf. Iedere schooldag werd er door de nonnen benadrukt dat je moest vasten. De kerk wilde met het vastentrommeltje kinderen leren om
niet toe te geven aan de zondige behoeften en verlangens?? Nu kan ik er met enige nostalgie om lachen, we wisten niet beter toen en ach, ik heb er geen frustaties aan over gehouden.
Onze katholieke zuiderburen wisten aan al deze gebruikenvan de kerk hun eigen draai te geven en dat doen ze nu nog steeds hebben wij zaterdag ervaren. Heel leuk om eens mee te maken.
Al deze mensen waren op weg naar het punt waar de optocht zou beginnen. Er stonden al veel mensen langs de weg, wachtend op wat komen ging. Wij moest door, terug naar de auto want we hadden nog een flinke rit voor de boeg. Een volgende keer dat we naar Limburg gaan moet ik gewoon goed uitkienen wanneer het halfvasten is want ik wil toch weleens een zo'n carnavalsoptocht zien.
Reacties
Die was in Oss en alle prijswinnende wagens en groepen van de carnavalsoptocht uit de omliggende dorpen komen dan daar naartoe.
Dat van het vastentrommeltje ken ik ook en ik heb er ook geen trauma aan overgehouden, was best leuk vond ik.
Nu vast ik door van Carnaval tot Pasen geen alcohol te drinken. Niet dat ik anders zo'n grootverbruiker ben, maar eens een periode zonder glaasje kan geen kwaad en maakte me toch ook weer duidelijk hoe groot de gewenning was. Vond het de eerste weken echt best lastig, zo rond borreltijd in het weekend.
Jullie stelde de vraag aan de juiste persoon die uitleg kon geven over het halfvastenfeest.
Vastentijd moment van ‘bezinning’ wat in mijn lagere schooltijd bestond uit elke ochtend om half acht nuchter(anders mocht je niet ter communie)naar de H.Mis.Het overkwam me regelmatig dat het koude zweet me uitbrak en het zwart voor de ogen werd en ik even van de wereld was. Voordat de school begon mochten we in de gymzaal onze van thuis meegebrachte boterhammen en fles thee met suiker en melk naar binnenwerkten,oh wat smaakten dat lekker!Geen snoep,geen vlees maar vis op vrijdag en voor de ouderen waren de regels nog strenger,je kon het zo gek maken als jouw kerk dat wilde, kon ja want ik geloof niet dat er onder de halfvasten vierders nog veel mensen zijn die aan geheelonthouding doen in de vastentijd.
Ging lang geleden op Witte Donderdag met mijn schoonouders vaker naar Roermond(waar ze vandaan kwamen)de etalages van winkels vooral van bakker en slager waren dan feestelijk uitgedost met kunstig uit vet uitgestoken figuren.
Lie(f)s.