Doorgaan naar hoofdcontent

Even bijpraten


Ik heb nu ruim 30 jaar reuma en de eerste jaren waren niet leuk.Vaak gewrichtsontstekingen op allerlei plekken, in de voeten en handen het ergst. Ik wandelde toen al veel met een clubje vrouwen maar het gebeurde regelmatig dat ik verstek moest laten gaan. Na tien jaar kreeg ik de juiste medicatie en verminderde de gewrichtsontstekingen. Er was wel altijd wat maar daar viel goed mee te leven. Zo'n jaar of zes geleden begon het minder goed te gaan, pijn in voeten en knieën, met pijnstillers liep ik trektochten uit. De laatste twee jaar werd het heel slecht. Gelukkig werd verleden jaar het fietsen een goede vervanging, mits ik niet te veel steeg. Lopen ging toen bijna niet meer en op zoek naar goede oefeningen voor mijn voeten die helemaal vast zaten vond ik ergens in augustus op internet eindelijk wat ik zocht. Oefeningen ontwikkeld door een orthopedisch chirurg samen met fysiotherapeuten. Ik wist meteen dat het wat voor mij was en alhoewel ik in het begin niks bakte van die oefeningen zette ik stug door, twee keer op een dag. Heel langzaam merkte ik dat mijn voeten soepeler werden, de spieren en pezen kwamen los.

Afgelopen winter heb ik een afspraak gemaakt met deze orthopeed in de Bergman Clinics in Naarden. Zij is gespecialiseerd in voeten en enkels. Er ging een wereld voor mij open, eindelijk iemand die mijn klachten begreep. Podologen, fysiotherapeuten, mijn reumatoloog, ze keken niet echt naar mijn voeten. Voeten zijn een ondergeschoven kindje in de medische wereld. Er is nog nooit zo serieus naar mijn voeten gekeken als door deze arts, wat een kunde. Er werden foto's gemaakt van voeten en knieën en de conclusie was artrose. Nog niet al te erg maar ik zal toch wel binnen een paar jaar nieuwe knieprothesen moeten hebben. Voor de voeten kreeg ik braces om het spronggewricht in de enkel vast te zetten (zie foto). Ik had een totaal verkeerd looppatroon ontwikkeld door de reuma, ik landde op mijn hiel en wikkelde de voorvoet niet af. En dat doe ik door de oefeningen en braces nu wel. Voor het eerst in zes jaar heb ik nu geen pijn meer in mijn voeten tijdens het wandelen. Wat is dat fijn.

Wandelen op vlak terrein ging deze winter ook weer beter maar in de bergen van de Ardèche helaas niet. In februari heb ik samen met vriendin Annelies daar nog een wandeling gemaakt maar dat moest ik een dag later bekopen met veel pijn en opgezette knieën. Ik mocht per mail contact opnemen met de orthopeed en voor mijn knieën raadde zij mij een collega aan die daarin gespecialiseerd is. Die zou mij injecties met hyaluronzuur kunnen geven, Die injecties zijn gisteren gezet en nu maar hopen dat ze gaan werken. Het kan wel tot 2 maanden duren voor dat ik er wat van merk.

Ja, ik weet het, ik zou ook kunnen stoppen met al die oefeningen en die hulpmiddelen en op de bank gaan zitten. Maar daar zou ik geen blij mens van worden. Ik vind het heerlijk om al lopend of fietsend de wereld om me heen te ontdekken en bovendien ga ik op die bank een stram oud mens worden. Dat ik me op sommige punten aan moet gaan passen, dat besef ik wel. 
Dus voorlopig blijf ik nog gaan, zo goed en kwaad als het gaat.

Voor wie denkt er wat aan te hebben, zie hier. De oefeningen staan rechtsonder.

Reacties

miekequilt zei…
Wat geweldig dat je nu goede hulp krijgt. Iemand die je begrijpt en goed helpt, dat is zo fijn. En nog fijner is het dat je nu weer redelijk uit de voeten kunt. Op een stoel zitten en niks doen is niks voor jou. Gewoon lekker doorgaan met alle oefeningen.
Judy zei…
Wat geweldig, Marthy, dat je zo'n goede arts gevonden hebt. Dat is goud waard. Ik duim dat de behandelingen helpen. Want lopen is zo fijn en zo belangrijk, daar weet ik alles van.
Emie zei…
Wat een traject heb je achter de rug en die injecties gaan je vast helpen. Fijn om een goede behandelaar te hebben ( ik ben er ook weer druk mee bezig).
Sjoerd zei…
Door specifieke oefeningen en veel gewicht kwijt raken doen mijn knieën ook weer een beetje mee. Ik kan er ook weer een stuk mee wandelen. Vervangende knieën zou kunnen maar de artsen vinden het nog niet erg genoeg. Echt op mijn knieën zitten zal ik nooit meer kunnen. Je weet wat je hebt, maar niet wat je krijgt...
Lot zei…
Dank voor de link, ga er straks een goed in lezen en oefeningen bekijken.
Gisteren toevallig orthopedische schoenen opgehaald en daar moet ik nu aan gaan wennen, elke dag wat langer aanhouden.
Er zit al een pen aan binnenste middenvoetbeentje maar een ander onderzoek liet zien dat het hele gebied aangetast is en zwak.
Nieuwe knieen heb ik ook al. Plus pennen in vingers. Al heel wat geknutseld aan me
John zei…
Reuma en gewrichtsslijtage zijn een bitch. Dat zie ik wel met mijn handen. Toen ik in de Sint-Maartens kliniek kwam, die gespecialiseerd zijn in handen en polsen ging er voor mij ook een nieuwe wereld open. Wat een verschil met een 'specialist' in het ziekenhuis.
KnutzEls zei…
Een goeie fysiotherapeute/podoloog hielp mij ook van de kniepijn af. Dat is meer geluk dan de staatsloterij! Super dat je eindelijk de goeie behandeling hebt gevonden
Marthy zei…
Gewicht kwijt raken hoef ik niet Sjoerd maar ik kreeg wel een brief mee van de orthopeed voor de fysiotherapeut met advies voor gerichte oefeningen.
Els04 zei…
Oh, goed voor je!
Zo fijn voor je Marthy, dat je nu iets hebt gevonden wat helpt! Knap dat je kiest voor de actie i.p.v. stijf en stram achter de geraniums zitten. Dat zou ook niet bij je passen, maar je moet het wel maar doen!
Wat hoopvol om eindelijk een goede behandeling te hebben gevonden. Misschien nog knieprotheses in de toekomst, dat kan heel ook heel goed uitpakken hoor. Daardoor loop ik al weer jaren vrijwel zonder pijn. En blijven bewegen is heel goed voor je! Dus ik hoop voor jou dat fietsen en wandelen te doen blijft!
Marthy zei…
Hoopvol om te horen, Conny.
Mevrouw W. zei…
Mooi dat je zo goed geholpen bent en dat je minder pijn ervaart.
Janny zei…
Wat fijn Marthy dat je zo goed geholpen bent! Het is het waard om de oefeningen te blijven doen, dat zie je maar weer, hopelijk helpen de injecties ook.
In de weer zei…
Een heel traject heb je al doorlopen en je bent iemand met discipline, dus ik denk dat dat in je voordeel werkt.
In beweging blijven is niet verkeerd en daar weet jij alles van en op een stoel gaan zitten kan altijd nog wanneer het niet anders meer kan.
Succes met alles, je bent een kanjer !
Jolande zei…
Wat fijn dat je zo'n goede arts hebt gevonden.
Ik hoop voor je dat de injecties zullen werken.
De oefeningen zal ik ook eens gaan bekijken, want ik heb mijn hele leven al last van zwakke enkels, dus bedankt voor het delen van de link.
Lies zei…
'k Hoop zo dat het de goede kant op gaat voor jou!
Dank voor de link, haal ik meer uit.
Lie(f)s.
Ger zei…
Soms is het een hele zoektocht om bij de juiste arts terecht te komen voor een aandoening.
Hoop dat de injectie die je onderging goed resultaat zal opleveren.

Heb al 6 jaar bijna maandelijks goede ervaringen voor andere aandoening bij Bergman Clinics in Den Bosch.
Je bent gelukkig een positief ingesteld mens die heel goed weet dat bewegen een must is, maar dan wel het liefst zonder pijn. Dat afwikkelen met lopen doe ik met mijn linkervoet ook niet goed, ik zou meer moeten oefenen ….
bemar zei…
Fijn dat je iemand vond die je begrijpt en beter nog je verder helpt. Zoals je weet heeft Ben ook reuma, reden van ons vertrek uit jullie vakantiehuis... Hij had sinds afgelopen herfst veel baat bij injecties met Angravita, maar moest ermee stoppen voor zijn knie operatie, na een aantal weken weer mee gestart, maar het lijkt niet meer aan te slaan. Hij kan nauwelijks lopen momenteel, loopt met krukken of looprek en lijkt wel 100 door de pijn. Reuma is zo'n ziekte die niemand ziet en daardoor voor onbegrip kan zorgen. Zo las hij in zijn medisch dossier dat de pijnklachten van de reuma bij de ziekenhuisopname door de verpleging werd afgedaan als een soort van aanstellerij. Dat doet pijn....
Marthy zei…
Ik kan me voorstellen Margiet dat dat laatste pijn doet. Ook ik heb de laatste jaren dingen in de gezondsheidszorg meegemaakt die beslist niet leuk waren. Ik probeer het achter me te laten en vooruit te kijken. Hoop dat er voor Ben een oplossing komt.
bemar zei…
Ik hoop het ook, want het is geen doen momenteel, zoveel pijn als hij nu heeft
Elizabeth zei…
Wat duurt het soms lang voordat je bij een deskundige terecht komt die je echt kunt helpen! Ik hoor het zo vaak om me heen...
Unknown zei…
Herkenbaar verhaal ook ik loop letterlijk en figuurlijk tegen de voet en been problemen aan.
De hyaluronzuur injecties in de knie helpen me heel goed.wel een aanrader!
Verder maar wat doorhebben ik loop nu met 1 kruk dat loopt goed en dan kan ik wat Verder lopen.
Fietsen is een probleem met op en af stappen en onzekerheid..ben een paar x gevallen.