Het jaar dat Shizo Kanakuri verdween

Een boek met een intrigerende titel, dat wekt nieuwsgierigheid. De schrijver, Franco Faggiani kende ik, ik las al twee boeken van hem, kijk hier maar even. 

Shizo wordt eind negentiende eeuw geboren. Hij groeit op in een welgestelde familie in een dorp aan zee, met de bossen, heuvels en rivier als zijn vrienden. De relatie met zijn ouders is zeer koel, maar hardlopen is zijn passie. Wanneer Shizo gaat studeren aan de universiteit in Tokio wordt zijn sportieve talent opgemerkt, en hij wordt door de keizer naar de Olympische Spelen in Stockholm gestuurd. Alleen de reis die hij daarvoor moet maken is al een verhaal apart. 

Shizo zal uiteindelijk de marathon niet uitlopen en hij kan de schande daarover niet aan, hoe heeft hij zijn land zo in de steek kunnen laten. Hij verdwijnt, niemand weet waar hij gebleven is. Zowat een halve eeuw later zal een Zweedse journalist hem op het spoor komen en mag zijn verhaal verteld worden. Waar heeft de Japanner al die tijd gezeten? Is hij in Europa gebleven of is hij ondergedoken in zijn geliefde Japan? Heeft hij als een kluizenaar geleefd of een gezin gesticht? Waarmee verdient hij de kost? Op al deze vragen vind je antwoord als je het boek leest en dat zou ik zeker doen. Een prachtig verhaal wat ook nog eens heel mooi geschreven is.

De schrijver heeft duidelijk een voorkeur voor personages die een hekel hebben aan drukte, voor mensen die houden van de natuur en de stilte. Dat merkte ik ook al bij het lezen van zijn boek 'Tussen twee werelden'. Waarschijnlijk spreken daardoor zijn boeken me zo aan.

Reacties

Judy zei…
Wat een intrigerend verhaal!
Sjoerd zei…
Dat lijkt me ook een mooi boek om te lezen, Eens even kijken wat de prijs is.
Emie zei…
Ik noteer op mijn wensenlijstje: alle boeken van Franco Faggiani.
John zei…
Ik hou ook niet van drukte. Misschien moet ik ook eens een van die boeken van hem gaan lezen.
Bertiebo zei…
Ik heb al even een klein stukje geluisterd. Voorgelezen door Gijs van de Westenlaken. Het gaat mijn volgende boek worden.
Edward McDunn zei…
De natuur en stilte, kunnen heerlijk rustgevend zijn.
Ik ben niet zo'n lezer, daar heb ik het geduld niet voor.
Jolande zei…
Klinkt als een mooi boek.
miekequilt zei…
Weer een boek voor op mijn lijst. Bedankt voor de tip, ik ga hem zeker reserveren bij de bibliotheek.
Ger zei…
Na de korte uiteenzetting van dit verhaal lijk het bij mij ook wel in de smaak te vallen.
Ben gelukkig al mijn hele leven van de rust,geen doordenderende trein, maar ‘n boemeltrein komt er ook.