Doorgaan naar hoofdcontent

Vuilnis en post

Wat heeft dat met elkaar te maken, vuilnis en post? Nou, deze twee diensten zijn veranderd ten nadele van de bewoners van ons gehucht. Dat is in feite wel begrijpelijk want we vroegen ons al jaren af hoe een bijna failliet land al die dienstbaarheid kon verlenen en vooral kon betalen.

De vuilniscontainers die bovenaan het weggetje stonden wat naar ons dorp leidt zijn voorgoed verdwenen. Inplaats daarvan moeten we naar het kleine afvalstation boven Saint Julien du Gua wat helemaal vernieuwd is, er zijn  mooie grote containers komen te staan. Ik hoop dat het er zo netjes uit blijft zien.  Sommige oudere bewoners van ons dorp zoals bijvoorbeeld Robert zullen dit niet zo fijn vinden. Hij komt vaak niet verder dan Gua en zal ze nu een stukje verder moeten rijden, omhoog met een s-bocht en dan weer scherp omlaag om terug te gaan.

Elf jaar geleden kregen we deze brievenbussen aan de muur van onze garage Daar ging nog wel een strijd aan vooraf, dat lezen jullie hier maar even anders wordt het zo'n lang verhaal. Voor die tijd liep de postbode door het dorp om bij ieder huis iets of niets in de bus te stoppen.

En die mooie oude brievenbus naast die groene plastic krengen werd tot nu zes keer per week geleegd, tien stappen van de trap naar ons huis, erg makkelijk.

Maar die brievenbus is weggehaald, wat rest zijn een paar bouten in de muur. Nu moet ik voortaan met mijn post naar St. Julien du Gua. Het is niet zo'n ramp, ik kan het op de fiets doen en anders rijden we er wel een keer langs, maar toch... Ik denk dat mijn vroegere buurvrouw  Marie-Christine een protestactie had opgestart als ze hier nog woonde. 'Verworven rechten' Marthy, zei ze dan, 'daar hebben we voor gestreden' (lees gestaakt). Deze woorden worden te pas en te onpas gebruikt in Frankrijk, denk maar aan het conflict over het verhogen van de pensioenleeftijd.

Reacties

Sjoerd zei…
Ik kan me voorstellen dat vooral de postbezorging terugloopt. Veel wordt tegenwoordig alleen nog maar digitaal gedaan, zelfs de belastingbrief komt alleen nog maar digitaal.
John zei…
Als zelfs dat soort voorzieningen verdwijnen, dan gaat het wel erg slecht.
In de weer zei…
Dat zal wennen zijn en vooral mensen die niet meer zo mobiel zijn.
Het wordt overal minder, met van alles en nog wat, het moet allemaal efficiënter, zo noemt men dat toch met een mooi woord !
Gelukkig wordt er nog wel post bezorgd, anders je zou de aardige postbezorgster nooit meer zien.
Judy zei…
Dat verandert overal, en het is jammer.
Emie zei…
Omdat wij ons afval pas onderaan de berg kunnen afleveren, betalen wij daar minder voor dan stadsbewoners.Is dat bij jullie ook zo?
Tja, dat is weer even wennen, maar wel een begrijpelijke maatregel.
Edward McDunn zei…
Goh, het wordt er zo allemaal niet makkelijker op hoor.
miekequilt zei…
Kon die brievenbus niet bij die vuilcontainers geplaatst worden? Ik heb je berichtje van toen nog even gelezen: wat een gedoe, maar gelukkig kregen jullie je brievenbus.
Het dichtstbijzijnde postpunt is hier nu ook een dorp verder
Janny zei…
Jammer, vooral voor de oudere bewoners een stuk lastiger.
Jolande zei…
Lastig zoiets, vooral als je minder mobiel bent.
Hier komt de postbode elke dag voorbij rijden op zijn brommer, maar wij krijgen zelden of nooit post.
Het postkantoortje in Capelas is inmiddels ook gesloten, de brievenbus hangt nu bij de Continente supermarkt, waar je ook postzegels kunt kopen, dus dat is voor ons wel makkelijk, maar dat zal niet voor iedereen zo zijn.
Vuilnis wordt 3 keer per week opgehaald en de vuilnismannen zwaaien altijd heel vrolijk als ze voorbij rijden.
Lies zei…
't Wordt moeilijker...
Lie(f)s.
@Mijn verontschuldigingen voor het 'niet' reageren. 'k Krijg geen verwittiging meer wanneer je blogt, vandaar... Eentje zat vanavond in 'spam'...