Pruimenprobleempje

Dat is een tegenvaller! Geen pruim te bekennen in de boom van buurvrouw Jany. Verleden jaar was er een overvloed, prachtige Reine Claudes waar ik potten vol heerlijke jam van gemaakt heb. En nu echt niets, nada, rien du tout. Ik mag wel plukken van de wilde pruimenboompjes van Marie-Christine, maar uit die kleine pruimen laat de pit heel moeilijk los, een heidens karwei. Buurman Patrice heeft ook nog een prachtige pruimenboom staan waar genoeg aan hangt, maar die pruimen zijn nog niet rijp. Nog even geduld.

Reacties

Emie zei…
Reine Claude, echt een smaak uit mijn jeugd. Wij hebben dit jaar ook weinig pruimen maar wel bomen vol met vijgen waar we nog even op moeten wachten.Doe jij ook aan vijgen?
Heidi zei…
Is er niemand in de buurt die een ontsapper heeft? Dan kan je die kleine pruimpjes makkelijk verwerken tot gelei. Gewoon even wassen, en met pit en vel een uurtje stomen. Van het opgevangen sap maak je dan gelei, de rest is afval. Ik woon een beetje ver om de mijne uit te lenen ;)
Marthy zei…
Wij doen ook aan vijgen, Emie, maar ik hoop dat ze niet te laat voor ons zijn.
Marthy zei…
Natuurlijk, Heidi, de ontsapper. Ik heb zo'n ding, waarom heb ik daar niet aan gedacht. Bedankt, ik ga het proberen.
Blijkbaar is het een slecht pruimenjaar, helaas, want de paar pruimpjes die hier aan ons boompje hingen zorgden ook niet echt voor een juichstemming ;) Geen jammetjes dus dit jaar. Ik ben benieuwd naar de ontsapper, wat een slimme vondst om die te gebruiken! Succes!
Toch hartstikke luxe, buren met fruitbomen!
Heel soms slaat een pruimenboom (net als ander fruit) een jaar over. Mijn vriendin had vorig jaar emmers vol peren van haar boom. Dit jaar zit er NIETS aan. Dus je bent in goed gezelschap...
Ton zei…
Een tip voor lastige pruimen.
Als ik pruimenjam maak kook ik de pruimen met pit. Als ze gaar zijn laat ik ze afkoelen en druk de pitten er met mijn handen uit. In een paar tellen klaar.

Met groeten Ton
Marthy zei…
@Villa Zeezicht, ik heb hem verleden jaar gebruikt voor sap, maar er nu niet aan gedacht om er gelei mee te maken. Ga maar eens aan de slag.
Marthy zei…
Hier heeft iedereen fruitbomen, Mirjam, en anders staan ze wel op verlaten terrassen. Maar geen Reine Claude, helaas. Appels, peren en vijgen genoeg.
Marthy zei…
Dit is nou het prettige van een blog, Ton. Je gooit er je problemen op en krijgt van alle kanten goed advies. Ik dank je en ga morgen de wilde pruimen van buuf Marie plukken. Ga het op twee manieren proberen, jam en gelei.
Vera zei…
Een ontsnapper ken ik niet? Wel zo'n sapcentrifuge
Mirjam zei…
Een vriend van Ben heeft in zijn tuin een pruimenboom staan, geen idee welke pruim het is. Ben bracht elke zomer tassen vol met pruimen mee naar huis en ik had dus ook heel wat potten pruimen gemaakt. De vriend deed er nooit wat mee, liet alles er maar uit vallen. Nu heeft hij het ineens in zijn bol gehaald om de boom rigoureus te snoeien; geen pruimen dus. En om ze nou te kopen? Voor de jam? Nee, dat doe ik niet.
Maar wat een slimme tip van Ton, dat verwijderen van de pitten vind ik sowieso een hele klus.
Die ga ik even onthouden...
Fijne dag,
Liefs,
Mirjam
Marthy zei…
http://heenenterugnaardeardeche.blogspot.fr/2014/08/ontsapper.html
In deze link staat alles over de ontsapper, zelfs met een opmerking van jou erbij, Vera. Vergeetachtigheid, ik heb hetzelfde probleem, hoort bij het ouder worden.
Marthy zei…
Wat jammer Mirjam, maar wie weet, zitten er volgend jaar des te meer aan. En die tip van Ton, geweldig! Er staan hier 10 potten heerlijke pruimenjam zonder pit op het aanrecht af te koelen.
Mirjam zei…
Oh dat moet wel een verrukkelijke jam zijn geworden dan. Ik heb namelijk wel eens gehoord dat als je de pitten meekookt, je nog meer van de smaak meekrijgt.
Of het klopt weet ik niet, heb het nog nooit gedaan.
Fijne avond,
liefs,
Mirjam
Marthy zei…
Je zou best weleens gelijk kunnen hebben, Mirjam. Morgenochtend wordt er geproefd!