Doorgaan naar hoofdcontent

Bijdehante tante

Nu ik al vijf weken intensief met twee kleintjes optrek vraag ik me af of onze kinderen ook al zo ver waren op die leeftijd. Saar bijvoorbeeld is net twee, heeft al een aardige woordenschat, telt tot vijf , onderscheidt al verschillende kleuren en kan heel goed puzzelen. Als ik haar mijn tablet geef weet ze precies wat ze moet aantikken voor die leuke app met die puzzels. Natuurlijk kan ik dit laatste niet vergelijken met onze kinderen want van al die techniek hadden we toen nog geen weet. Wat ik nog wel weet is dat twee van onze drie kinderen vrij lang in de box gezeten hebben, heel normaal voor die tijd. Ze konden alle drie goed spelen en ook goed leren. Er werd sowieso meer buiten gespeeld dan tegenwoordig. Ik ga maar eens wat fotoalbums bij dochter Floor halen, kan ik vergelijken en waarschijnlijk schiet me dan ook weer wat meer te binnen. Hoe denken jullie hierover, zijn de kinderen van tegenwoordig sneller in hun ontwikkeling?Reacties

Schitterende foto's! Wat een heerlijk meisje...
Kinderen van nu weten meer. Ze kunnen hun eigen naam al herkennen en later schrijven in groep 1.
De jeugd van tegenwoordig weet meer, maar ze kunnen minder. Ze zijn minder zelfredzaam. Maar daar staat vast weer iets anders positiefs tegenover~!
Elizabeth zei…
Wat een mooi en lief meisje ...
Kinderen van tegenwoordig zijn in bepaalde opzichten anders dan kinderen van vroeger. Maar ik geloof niet dat ze slimmer of intelligenter zijn.
Ik werk in het onderwijs en zie een verschuiving. We hebben tegenwoordig veel kinderen die wel wijs lijken, maar qua vaardigheden (motoriek en talige interactie) best zwak zijn.
Veel kinderen kunnen zich slecht concentreren, zitten boordevol onrust en alles moet maar 'leuk' zijn. Ik weet niet of het wel zoveel beter is geworden ...
Emie zei…
Wij als grootouders kijken volgens mij ook door een soort vergrootglas naar de kleinkinderen. Ik denk wel dat kinderen tegenwoordig meer prikkels krijgen, wij ouderen trouwens ook. We 'moeten' met z'n allen zo veel meer en dat zie ik niet persé als een verrijking. Maar genieten van de kleinkinders is dat natuurlijk weer wel. Mooie foto's van een grappig grietje!
Marthy zei…
Ik denk ook dat de kinderen van deze tijd op jonge leeftijd meer weten, Mirjam. Of ze minder kunnen...ik weet het niet. Ben benieuwd hoe zich dat allemaal gaat ontwikkelen bij die kleinkinderen van mij.
Wieneke zei…
Ik zie opvallend weinig kinderen buiten spelen. Ik zie tijdens mijn vroege morgenwandeling met Lola wel heel veel televisie aan staan in de verlichte huiskamers. En daar zitten dan kleine kinderen voor. Je kunt de ene tijd nooit vergelijken met de andere tijd natuurlijk. Op basisscholen zijn veel leuke extra activiteiten voor de kinderen. Dan moeten ze nog meedoen aan sportclubs en cursusjes en zo.... Ze 'moeten' heel erg veel, vind ik. Dat gesjouw van en naar opvang vanwege twee werkende ouders. De vele scheidingen, die toch ook grote impact hebben. De weekendvaders voeden niet op, want het moet allemaal wel leuk zijn. Jouw kleinkinderen groeien op in een warme rustige stabiele omgeving en er wordt veel van ze gehouden. Ze boffen echt heel erg, want normaal is het bijna niet meer. Sorry voor mijn sombere woorden hier, maar ik praat uit eigen waarneming.
Marthy zei…
Ik heb het idee dat mijn kinderen niet zo vroeg waren in hun ontwikkeling dan de kinderen van tegenwoordig, Elizabeth. Maar ze hebben dat wat later gewoon ingehaald.
Dus ze zijn tegenwoordig echt niet slimmer of intelligenter.
Marthy zei…
Het is de vraag Emie, in hoeverre kinderen die prikkels aankunnen. Het ene kind zal er beter mee om kunnen gaan dan het andere. Ons oudste en jongste kind konden zich goed concentreren, de middelste was snel afgeleid, was onrustig vanaf de wieg en was daardoor niet altijd het makkelijkste kind. Het is trouwens allemaal goed gekomen met hem;-)
Marthy zei…
Wieneke, ook hier staat de televisie even aan 's morgens vroeg, niet mijn idee maar ik ga er voor die paar weken niet over in discussie. Deze jongedame gaat drie dagen naar de kinderopvang, broertje gaat naar de basisschool en de naschoolseopvang voor drie dagen. Papa en mama werken beide vier dagen. Ik vind daar niets mis mee, in mijn ogen doen onze kinderen het prima met hun kinderen. En dan kijk ik er echt niet door een roze bril naar want ik ben een nuchter mens en ik zie ook wel dingen die ik anders zou doen. Maar zoals jezelf al zegt, we leven in een andere tijd en die is zeker niet altijd slechter.
Bertiebo zei…
Hmmm leuke vraag. Ik ben pas weer gaan werken toen onze jongste vier was dus ze waren eigenlijk altijd thuis of bij de even oude buurkinderen of op het pleintje voor ons huis. Geen tv, die ging alleen aan voor Sesamstraat en een enkele opgenomen kleuter serie zoals Wielewielestap. Ze gingen ook zeer op tijd naar bed (ook al omdat ik dat voor mezelf lekker vond). Met tweeeneenhalf een ochtendje peuterspeelzaal en dat was het. Weinig prikkels als ik het zo eens overdenk. En dat is echt wel anders tegenwoordig. Voor een verjaardag van een buurkindje van drie werd Anna al uitgenodigd in zo'n speelparadijs. Op school zag en zie ik veel vermoeide kinderen, soms vallen ze zelfs in slaap. Hongerig komt ook voor.
Bertiebo zei…
Maar wat een schatje, je kleindochter!
Marthy zei…
Drie jaar en dan je verjaardag vieren in een speelparadijs, in mijn ogen belachelijk. Ik vraag me dan af of zulke mensen dat uit gemak doen of om te laten zien dat ze financieel makkelijk kunnen doen. Het is een goed voorbeeld van de excessen van deze tijd, Bettie.
Mirjam zei…
Misschien zijn ze wel iets sneller, maar ze 'zien' ook veel meer. Zoals je zelf al zegt, zaten de kinderen vroeger wat langer in de box, waar ze hun eigen fantasie lekker konden uitleven. Ook is er veel meer tv dan vroeger natuurlijk... dat scheelt ook denk ik.
Wel heel leuk om die bijdehante tante te zien, wat een moppie..
liefs,
Mirjam
Marthy zei…
Je bent oma's moppie, zeg ik altijd tegen haar, Mirjam, en dat zegt ze natuurlijk guitig na.