Museum Gouda

Met vriendin Ineke was ik vanmorgen in Museum Gouda. In de tentoonstelling ‘Van Michel tot Israëls’ aldaar wordt getoond hoe de schilderkunst zich in de negentiende eeuw ontwikkelde van de landschappen van Michel, tot de Parijse modellen van Israëls. De bovenste foto toont een schilderij van Georges Michel - Gezicht op de heuvel van Montmartre. Prachtig, zijn wolkenluchten, maar erg somber, ik wil graag wat meer kleur. Voor Isaac Israëls hadden de thema’s en kleuren van de Haagse School al afgedaan en het werd wat frivoler wat mij wel aanspreekt.
 
 Isaac Israëls - Lezend meisje op sofa

 Isaac Israëls - In het café

Verder bekeken we natuurlijk de trots van deze stad, het Gouds plateel. Er zitten echt schitterende stukken tussen. Deze gekke kop van Erasmus, die zijn jeugdjaren in Gouda doorbracht, hing in het trappenhuis. En de onderste foto toont Beatrix, toen nog koningin. Het kunstwerk is geschilderd door de Goudse schilderes Carla Rodenberg in opdracht van de gemeente Waddinxveen die het schonk aan Museum Gouda na het aftreden van Beatrix. Ik vind het werkelijk een schitterend schilderij, onze oud vorstin waardig. Het is ook niet voor niets het bekendste schilderij van haar geworden. Ik maakte ook nog wat foto's in de stad zelf maar die bewaar ik voor morgen.Reacties

Emie zei…
Jij was dus heel wat cultureler bezig dan ik! Maar je hebt me met Gouda wel op een goed idee gebracht.
Marthy zei…
Raad eens, vriendin Ineke zei vandaag dat ze weleens naar Delft wilde. Wordt aan voldaan, zei ik. Gouda is mooi, Emie!
Lida zei…
Schitterend! Wist je dat Noordwijk ook een plateelfabriek heeft gehad. Van 1906 tot 1910. Kort maar krachtig.
Plateel en porceleinfabriek "De Kroon", waar geen porcelein maar aardewerk werd gemaakt. Daar zijn ook nog prachtige stukken van bewaard.
Bertiebo zei…
Hoewel ik dol ben op het Rijksmuseum bijv. en het Stedelijk,vind ik toch een niet zo groot museum vaak heel prettig. Het gevoel dat je ovezicht hebt. Ik was nog niet zo lang geleden ook in dit museum en genoot er van!
Marthy zei…
Wist ik niet, Lida, maar ik heb even op internet gezocht, er staan prachtige stukken van "De Kroon" in Museum Gouda. Wat leuk!
Marthy zei…
Ik ben al net als jij Bettie. Als het te groot wordt naar mijn smaak voel ik me er vaak niet prettig, bijvoorbeeld in die immens grote supermarkten in Frankrijk. Ik heb daar totaal geen overzicht en krijg het vaak niet voor elkaar daar mijn boodschappenlijstje af te werken.
Die kop van Erasmus spant de kroon. Echt geniaal gemaakt: zo origineel! Gouda is en blijft een mooie stad. In het museum ben ik nog nooit geweest...
Lieve groet
Marthy zei…
Van dichtbij was die kop echt goed gemaakt, Mirjam. Over het gezicht liepen heel dunne draadjes en zijn haar en bakkebaarden waren van bont gemaakt, heel kunstig allemaal.